McDonalds gebruikt al 10 jaar geen rundvlees bewerkt met ammonia meer

24.02.2021, 15:03 (CET)

Fastfoodketen McDonalds zou een juridische strijd met Britse kok Jamie Oliver hebben verloren. De reden? Oliver zou bewezen hebben dat het voedsel van McDonalds niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat het heel giftig is doordat het gewassen wordt met ammonium hydroxide. Het bericht werd gedeeld op Facebook en werd ondertussen al 14.000 keer gedeeld (gearchiveerd).

BEOORDELING: Het bericht is grotendeels fout. Het nieuws is al 10 jaar oud. Er was geen rechtszaak, hoewel Jamie Oliver wel de aandacht trok met een aflevering van zijn tv-serie over rundsvlees dat behandeld werd met ammonium hydroxide. McDonalds gebruikt sinds 2011 geen vlees meer dat ontsmet werd met ammonium hydroxide.

FEITEN:

Het onderwerp van de controverse is rundsvlees dat behandeld werd met ammnonium hydroxide, bijgenaamd "pink slime". Het slaat eigenlijk op een proces waarbij vettig restvlees van rund alsnog kan worden gebruikt. Omdat dat restvlees risico loopt op besmetting met salmonella of E. coli wordt er een mengeling van water en ammonia, ammonium hydroxide, aan toegevoegd om de bacterieën te doden. Het resultaat is mager restvlees of "lean finely textured beef' (LFTB).

Dat werd in de VS gemengd met ander vlees tot onder andere hamburgers. Het werd verkocht in supermarkten en geserveerd op scholen. Ammonium hydroxide is goedgekeurd voor gebruik in vleesproductie door het Amerikaanse Ministerie van Landbouw. Desalniettemin is LFTB in de EU en Canada verboden vanwege het gebruik van ammonia.

Het zaadje van de controverse lijkt ruim tien jaar geleden gezaaid te zijn met een artikel van de New York Times in 2009. Dat trok de veiligheid van het product in twijfel. Jamie Oliver schaarde zich achter het onderwerp in 2011 met een aflevering van zijn tv-serie 'Jamie Oliver's Food Revolution'.

De controverse die volgde leidde er toe dat McDonalds en andere fastfoodketens stopten met het gebruik van rundsvlees dat behandeld werd met ammonia in 2011.

DPI, een bedrijf dat LFTB of 'pink slime' produceerde trok ABC, de tv-zender die Olivers serie uitzond, wel voor de rechter vanwege laster. Het bedrijf ging bijna failiet door de controverse en trof uiteindelijk een schikking met ABC.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/diana.boer.1/posts/3337994292973765 (gearchiveerd: https://perma.cc/7BY6-H323)

Artikel New York Times 30/12/2009: https://www.nytimes.com/2009/12/31/us/31meat.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/xMqgm)

Jamie Oliver's Food Revolution april 2011: https://www.youtube.com/watch?v=ObcsswhO83I

Fastfoodketens stoppen met gebruik 'pink slime': https://www.foodsafetynews.com/2012/01/fast-food-companies-abandon-ammoniated-beef/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/qh4tA)

Over LFTB: https://www.vleesplus.nl/nieuws/pink-slime-mag-voortaan-gemalen-rundvlees-heten (gearchiveerd: http://dpaq.de/boLom)

Rechtszaak BPI-ABC: https://www.foodsafetynews.com/2017/06/bpi-settles-with-abc-over-1-9-billion-defamation-claim/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/6KWe8)

Ammonium hydroxide USDA goedkeuring voor gebruik vleesproductie: https://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/ce40e7ae-3d55-419e-9c68-a1b6fefcd4de/7120.1_Table_2.pdf?MOD=AJPERES (gearchiveerd: http://dpaq.de/X9EXC)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com