Voorpagina van Britse krant Metro is getrukeerd

23.02.2021, 17:11 (CET)

De Britse editie van de krant Metro zou op 16 februari 2021 zijn voorpagina hebben gewijd aan het waarschuwen van de lezers voor het coronavaccin. 'Pfizer klokkenluider waarschuwt dat de spuit experimenteel is' en 'vaccin gevaarlijk waarschuwing' staat er in grote letters. De voorpagina werd ook gedeeld op sociale media (gearchiveerd).

BEOORDELING: De voorpagina is nep. De Britse krant Metro waarschuwde niet voor gevaarlijke vaccins. De coronavaccins die momenteel door het EMA zijn goedgekeurd doorstonden klinische tests en worden gemonitord op veiligheid, een standaardprocedure.

FEITEN:

De voorpagina is ogenschijnlijk die van de Britse editie van de krant Metro van 16 februari 2021. In de rechterbovenhoek wordt een Britse website vermeldt, en de datum is duidelijk leesbaar onder het logo van Metro. Maar het is nep. De echte voorpagina van de Britse Metro voor die dag opent met reizigers in hotelquarantaine na aankomst in het VK.

De nep-voorpagina beweert dat het coronaspuitje volgens een Pfizer klokkenluider 'experimenteel' zou zijn. De man in kwestie is Mike Yeadon. Hij werkte inderdaad voor Pfizer maar verliet het bedrijf in 2011. Hij was er ook geen CEO, maar CSO of Chief Scientific Officer van een researchafdeling. Sinds het begin van de coronapandemie vorig jaar heeft hij zich ontpopt als lockdownscepticus. Meerdere van zijn uitspraken werden al onderzocht door factcheckers, waaronder dpa.

In een open brief naar Brits minister van Volkgsgezondheid Matt Hancock die wordt toegeschreven aan Yeadon wordt inderdaad gesproken over een "experimenteel vaccin". Passages uit diezelfde brief worden ook hernomen op de neppe voorpagina.

De bewering is allesbehalve nieuw. Hoewel de mRNA-techniek gebruikt in het Pfizer- en Modernacoronavaccin nieuw is, betekent dat niet dat het experimenten zijn. Alle goedgekeurde coronavaccins hebben klinische testen doorstaan, hoewel dat versneld gebeurde, en werden goedgekeurd door de verschillende bevoegde instanties, zoals het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus veilig en effectief.

Het is normaal dat vaccins zelfs na goedkeuring en distributie nog gemonitord worden om veiligheid te garanderen, dat is niet uniek aan de coronavaccins. Dat maakt het op grote schaal toedienen van die vaccins niet experimenteel.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/john.baselmans.oracle/posts/2186061368204328 (gearchiveerd: http://dpaq.de/xKnTI)

Voorpagina Britse Metro 16/02/2021: https://www.tomorrowspapers.co.uk/metro-front-page-2021-02-16/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/csAyX)

Over mRNA-vaccins: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoe-werkt-het-mrna-coronavaccin-en-is-het-veilig (gearchiveerd: http://dpaq.de/Tbuq8)

Facebookpost met open brief: https://www.facebook.com/504756686226111/posts/dear-mr-hancocki-have-a-degree-in-biochemistry-toxicology-a-research-based-phd-i/3601709033197512/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/iBU9e)

Onderzoek en Ontwikkeling COVID-19-vaccins: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/treatments-vaccines-covid-19-research-development (gearchiveerd: http://dpaq.de/vGbgA)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com