Viruswaarheid is niet verantwoordelijk voor gekantelde vrachtwagen Hoenderloo

19.02.2021, 19:06 (CET)

In een Facebookgroep deelde een vrouw een bericht over een ongeval met een vrachtwagen (hier gearchiveerd). Het ongeval zou op 15 februari 2021 hebben plaatsgevonden vlakbij Apeldoorn. Opvallend: volgens de vrouw zouden actievoerders van viruswaarheid geprobeerd hebben de vrachtwagen in brand te steken. De vrachtwagen zou op weg zijn naar een gehandicapteninstelling in Goes, waar iedereen gevaccineerd zou worden. "Waarom komt dit niet in het nieuws?", vraagt een vrouw zich af.

BEOORDELING: Het bericht klopt voor geen meter. Hoewel de foto van een echt ongeval is, klopt de gegeven datum niet. Ook heeft Viruswaarheid niets met het ongeval te maken. De politie van Apeldoorn laat ook weten dat het niet om vaccintransport ging.

FEITEN: Op 16 februari 2021 plaatst een vrouw een afbeelding van een gekantelde vrachtwagen op Facebook. De vrachtwagen zou vaccins vervoeren, werd de pas afgesneden door medebestuurders en werd ei zo na in brand gestoken door actievoerders van Stichting Viruswaarheid, een actiegroep die het coronabeleid bekritiseerd. De actievoerders zouden uiteindelijk niet geslaagd zijn in hun opzet en gearresteerd zijn door de politie. Alleen klopt daar werkelijk niets van.

De politie van Apeldoorn heeft geen weet van gearresteerde activisten van Viruswaarheid. Zeker bij dat ongeval zijn er geen mensen gearresteerd. Ook in de berichtgeving over het ongeval is dat element niet te vinden. In een artikel van De Stentor valt te lezen dat er geen aanwijsbare oorzaak is voor het ongeval, maar over mogelijke actievoerders of poging tot brandstichting wordt niet gesproken. 

Ook klopt de datum die vermeld staat in het Facebookbericht niet. Volgens de auteur van het bericht zou het ongeval hebben plaatsgevonden op 15 februari 2021. Onder meer het artikel in De Stentor schrijven dat het artikel een week eerder, op 8 februari, gebeurde. De politie van Apeldoorn liet aan de redactie van dpa weten dat het ongeval gebeurde toen de bestuurder te veel moest bijsturen in de bocht, en daardoor de controle verloor.

Verder laat de politie weten dat het niet om vaccintransport ging. Het is bovendien erg onwaarschijnlijk dat dit ongeluk heeft plaatsgevonden zoals beschreven in de Facebookpost. Indien Stichting Viruswaanzin werkelijk een poging zou hebben gedaan om een vrachtwagen met vaccins in brand te steken, zou dat de nationale media beheersen. In dit geval schreven enkel lokale media over het ongeluk. Kortom, het bericht is onwaar.

---

Links:

Bericht op Facebook: www.facebook.com/groups/242796246568116/permalink/608883413292729/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/BnVXL)

De Stentor ongeval: https://www.destentor.nl/apeldoorn/afrit-a1-hoenderloo-gesloten-vanwege-gekantelde-vrachtwagen~a86f2854/?referrer=https%3A%2F%2Findebuurt.nl%2F (gearchiveerd: http://dpaq.de/ID1Tb)

112 Apeldoorn ongeval: https://112apeldoorn.nl/page/Nieuwsdetail/56476/vrachtwagen-gekanteld-op-afrit-a1-hoenderloo (gearchiveerd: http://dpaq.de/VM3pa)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com