Foto van rechters en Rutte gefotoshopt

18.02.2021, 12:07 (CET)

Een foto van raadsheer Marie-Anne Tan-De Sonnaville gaat rond op sociale media. In de gedeelde afbeelding zit premier Mark Rutte naast de rechter in de rechtszaal en kijkt hij over haar schouder mee naar een document. Tan-De Sonnaville was de voorzitter in het spoedappèl rondom de opheffing van de avondklok. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De afbeelding is duidelijk gefotoshopt. Een foto van het spoedappèl is samengevoegd met een foto van Mark Rutte uit april 2020.

FEITEN: De foto waar Mark Rutte in is geplakt, is snel te vinden. De originele foto is gemaakt door fotograaf Phil Nijhuis, voor het persbureau ANP. De bewerkte versie is wat verder ingezoomd, waardoor de rechter aan de linkerzijde van Tan-De Sonnaville wegvalt. De positie van Tan-De Sonnaville’s handen en de documenten die zij vastheeft is exact hetzelfde. 

Nog een aanwijzing dat de afbeelding is bewerkt, is de blauwe stoel van Mark Rutte. Deze steekt fel af tegen de zwarte stoelen van de twee rechters. Ook het feit dat Mark Rutte boven de tafel lijkt te zweven – er is duidelijk een stuk van de muur te zien tussen de tafel en zijn torso – laat zien dat de afbeelding in elkaar is geknutseld. 

De foto van Mark Rutte die in de montage is gebruikt, is ook van het ANP. Op de originele afbeelding kijkt Mark Rutte samen met Hugo de Jonge naar een telefoon, in de Tweede Kamer. De foto werd voor het eerst gebruikt op 1 april 2020, bij nieuwsberichten van onder andere Metro en RTL Nieuws over een debat rondom de IC-capaciteit. Op de foto uit april is dezelfde streep door Rutte’s hand te zien, als op de bewerkte foto. De streep is de arm van een microfoon. Ook de positie van zijn handen is hetzelfde. 

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/848775732329152/permalink/916313272242064/
(gearchiveerd: https://archive.vn/Ui8Hm )

Foto van Phil Nijhuis (ANP) in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/17/gewraakte-avondklok-rechter-zat-staat-eerder-wel-dwars-a4032234
(gearchiveerd: https://archive.vn/lOZ46 )

ANP-foto van Mark Rutte bij Metro: http://dpaq.de/d2dD2
(gearchiveerd: https://archive.vn/QXnsm )

Bij RTL Nieuws: http://dpaq.de/RNzPC
(gearchiveerd: https://archive.vn/Gd2g4 )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com