Diederik Gommers werkt niet voor Bill Gates

16.02.2021, 17:55 (CET)

IC-baas Diederik Gommers zou volgens een bericht op Facebook werken voor Bill Gates. Volgens het bericht is Diederik Gommers eigenaar van het bedrijf Fluid Academy, wat weer in handen zou zijn van de Bill & Melinda Gates Foundation. "Het is puur financiele belangen verstrengeling en dat werkt voor het OMT en RIVM!," schrijft de man in zijn post. Om zijn standpunten te bewijzen, deelt de man afbeeldingen van en links naar een verenigingsblad van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, de website van National Vaccine Information Center en Fluid Academy. (Bericht hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De aantijgingen jegens Diederik Gommers zijn nergens op gebaseerd. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en de National Vaccine Information Center lijken door elkaar te worden gehaald. Zij hebben namelijk dezelfde afkorting: NVIC. Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, wordt onterecht gelinkt aan de National Vaccine Information Center. Gommers is ook niet de eigenaar van Fluid Academy.

FEITEN: De man deelt een aantal links om zijn beweringen over Diederik Gommers te onderbouwen. De eerste is een editie van het verenigingsblad van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care uit 2009. Diederik Gommers komt hierin niet voor. Hij was destijds ook nog niet de voorzitter van deze vereniging. In de Facebookpost spreekt de man ook nog over Gommers’ ‘baas’, Dr. M B Vroom. Zij komt wel één keer voor in het verenigingsblad, als jurylid voor een prijs voor proefschriften. Dr. Margreeth Vroom is alleen niet de baas van Diederik Gommers. Ook Bill Gates of de Gates Foundation komen niet voor in het verenigingsblad.

De tweede en derde link leiden naar de website van het National Vaccine Information Center. De fout om deze website te verwarren met de site van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is begrijpelijk, als je alleen de links bekijkt. De website van de National Vaccine Information Center heet www.nvic.org. Die van de Nederlandse IC-vereniging is www.nvic.nl.

Op de website van het Vaccine Information Center is al snel te zien dat er geen enkele connectie is met de Nederlandse IC-vereniging of Diederik Gommers. Het Vaccine Information Center is een non-profitorganisatie uit Virginia, in de Verenigde Staten. De organisatie geeft naar eigen zeggen informatie over vaccins.

De tweede link naar nvic.org in het Facebookbericht leidt tot een foutmelding, maar via google is het bedoelde artikel over de Gates Foundation wel te vinden. Het gaat hier alleen niet om financiering. In het artikel uit het National Vaccine Information Center juist kritiek op financiering van de Gates Foundation aan bedrijven die winst maken.

De laatste link leidt naar een profielpagina van Diederik Gommers op de website van Fluid Academy. Zijn profiel staat op de site omdat hij wel eens een spreker is geweest op de International Fluid Academy Day, een evenement waarin medici spreken over vloeistofbeheer en hemodynamische monitoring. Ook dr. Vroom komt weer terug op de pagina van Gommers. Zij staat hierop alleen enkel als 'instructeur'.

Gommers is ook niet de eigenaar of oprichter van dit initiatief. Fluid Academy werd opgericht door twee Belgische dokters. De organisatie krijgt daarnaast geen geld van de Gates Foundation.

Kortom, Diederik Gommers wordt niet betaald door Bill Gates of de Gates Foundation. De schermafbeeldingen en links in de Facebookpost bewijzen zo’n connectie ook niet. Het lijkt vooral een misverstand te zijn rondom de afkorting NVIC.

Tenslotte is er ook een openbare, ondertekende belangenverklaring van Gommers, die hij moest invullen om lid te zijn van het Outbreak Management Team. Hierin werd Gommers verplicht om al zijn nevenfuncties en belangen op te geven, om belangenverstrengeling te voorkomen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/hielkjetrijntje.roosjen/posts/114419257313029
(gearchiveerd: https://archive.vn/viMfp )

Over dr. Diederik Gommers: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/patientenzorg/zorgverleners/gommers-diederik
(gearchiveerd: https://archive.vn/zBVPD )

Verenigingsblad Ned. Ver. IC: http://dpaq.de/beH6G
(gearchiveerd: https://archive.vn/de4fZ )

Over dr. Margreeth Vroom: https://www.narcis.nl/person/RecordID/PRS1293058/Language/nl
(gearchiveerd: https://archive.vn/gYvqM )

Over het National Vaccine Information Center: https://www.nvic.org/about.aspx
(gearchiveerd: https://archive.vn/BQtpo )

Artikel Gates Foundation National Vaccine Information Center: https://www.nvic.org/nvic-vaccine-news/october-2017/gates-foundation-invests-in-for-profit-ventures.aspx
(gearchiveerd: https://archive.vn/gOf93 )

Profielpagina Gommers bij Fluid Academy: http://dpaq.de/CP0Cj
(gearchiveerd: https://archive.vn/XqTOR )

Over Fluid Academy: https://www.fluidacademy.org/about-ifad.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/reSgZ )

Over financiering Fluid Academy: 
https://www.fluidacademy.org/fundings.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/5moXF )

Belangenverklaring Diederik Gommers: http://dpaq.de/6X9Tn
(gearchiveerd: http://dpaq.de/Mx9Ef )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com