Video bewijst niet dat Duits ziekenhuis 'spookstad' is

16.02.2021, 14:51 (CET)

"Mijn man ligt nu in het ziekenhuis. Hij zegt dat het net een spookstad is. Alles is leeg. Duizend lege bedden." Deze quote wordt gedeeld op Facebook, samen met een korte video waarop een ziekenhuisgang te zien is. In de gang staan een aantal lege bedden, met het matras nog verpakt in plastic. "In Duitsland zijn al 20 ziekenhuizen gesloten wegens gebrek aan patiënten, maar mensen blijven de pandemie geloven," beweert de schrijver van het facebookbericht daarnaast. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De video is geen bewijs voor de uitspraak dat er in het ziekenhuis duizend bedden leeg staan. Op de video zijn maar vijf bedden te zien op een gang. Het is volledig normaal dat er op een ziekenhuisgang enkele bedden staan. Het klopt daarnaast niet dat de sluiting van twintig Duitse ziekenhuizen is toe te schrijven aan een gebrek aan patiënten.

FEITEN: Het is niet duidelijk in welk ziekenhuis de video is opgenomen, hoewel er maar weinig ziekenhuizen zijn met zo'n grote capaciteit dat er duizend bedden leeg kunnen staan. In 2018 waren er 96 ziekenhuizen met meer dan achthonderd bedden. 

Op 12 februari 2021 werd de video al gedeeld in een Duitse groep - Gerechtigkeit für das Vaterland - op het platform Telegram. Op zowel Facebook als Telegram staat niet wie de uitspraak over de duizend lege bedden deed, of om welk ziekenhuis dit gaat.

Op de videobeelden zijn vijf bedden te zien, in een gang van een ziekenhuis of kliniek. De video is daarmee geen bewijs voor de bijgaande uitspraak dat er in het onbekende ziekenhuis duizend bedden leeg staan.

Een woordvoerder van het Deutsche Krankenhausgesellschaft, DKG, (de Duitse vereniging van ziekenhuizen) bevestigt dat het volstrekt normaal is dat er in ziekenhuizen bedden staan opgesteld zoals in de video. Dit zegt volgens DKG niets over de belasting van een kliniek.

"Helaas hebben mensen die dit soort video's publiceren om te bewijzen dat de situatie in de ziekenhuizen rustig is, absoluut geen idee hoe een ziekenhuis werkt en hoe capaciteiten worden berekend," zegt DKG tegen dpa. "Wanneer wij over ‘bedden’ spreken, bedoelen we niet een bedframe, kussen en deken. We bedoelen het aantal bedden waarvoor wij voldoende personeel hebben. Een Covid-19 patiënt heeft meer zorg nodig dan de gemiddelde patiënt. Daarom worden planbare operaties in Duitsland momenteel uitgesteld. Dat is niet omdat er een bed vrij moet blijven, maar omdat de verpleegkundigen en artsen nodig zijn om voor Covid-19 patiënten te zorgen."

Over twintig gesloten ziekenhuizen in 2020 schreef dpa eerder al een Duitse factcheck. Hierin werd gekeken naar een lijst met gesloten ziekenhuizen die rondging op Twitter.

De reden voor sluiting was voor veel ziekenhuizen en klinieken op de lijst economisch. Een kliniek in Bochum-Linden sloot bijvoorbeeld alle somatische zorg omdat er te veel concurrentie was: twintig ziekenhuizen binnen een straal van vijftien kilometer. De kleine kliniek, met 159 bedden, bleek te klein om daarmee te kunnen concurreren.

Het sluiten van ziekenhuizen is een beweging die al jaren geleden werd ingezet, maar die de afgelopen jaren in een stroomversnelling kwam. In 1991 waren er 2411 ziekenhuizen in Duitsland. In 2018 waren dit er nog 1925. Een jaar later slonk dit aantal tot 1914.

De sluiting van ziekenhuizen in 2020 is onderdeel van deze langere dalende trend. De woordvoerder van DKG bevestigt dat de sluiting van Duitse ziekenhuizen niet komt door een gebrek aan patiënten. "De oorzaken voor sluitingen van ziekenhuizen zijn zeer complex van aard en zijn meestal economisch. Het aantal bedden en medewerkers in Duitse ziekenhuizen neemt zelfs toe."

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/100028219755228/videos/755800095370642/
(gearchiveerd: https://archive.vn/o0ytb )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/5WGIx )

Telegrampost: https://t.me/gerechtigkeitfuersvaterland/2349
(gearchiveerd: https://archive.vn/4x4yu )

Over aantal Duitse ziekenhuizen met capaciteit boven de 800 (pagina 12): http://dpaq.de/l7hCI
(gearchiveerd: http://dpaq.de/4Y8Ra)

Over Deutsche Krankenhausgesellschaft: https://www.dkgev.de/dkg/

Dpa-factcheck over sluiting Duitse ziekenhuizen: https://dpa-factchecking.com/germany/210114-99-27471/

Twitterpost met lijst twintig ziekenhuizen: https://twitter.com/rosenbusch_/status/1346753676178837504
(gearchiveerd: https://archive.vn/7yqKh )

Over sluiting kliniek Bochem-Linden: http://dpaq.de/rGGJg
(gearchiveerd: https://archive.vn/8zb94 )

Artikel over sluiting ziekenhuizen: http://dpaq.de/7upNk (gearchiveerd: http://dpaq.de/AQ6Y5 )

Aantal ziekenhuizen Duitsland (Statistische Bundesamt): http://dpaq.de/DoJfq
(gearchiveerd: https://archive.vn/bHbb9 )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com