Strip in schoolboek gaat niet over corona-avondklok

11.02.2021, 16:58 (CET)

Op Facebook delen verschillende gebruikers foto’s van een schoolboek voor het vak maatschappijleer. Ook delen zij een tweet waarin een man zich afvraagt waarom het boek uit 2020 een strip bevat waarin de avondklok al wordt beschreven, inclusief rellen door de jeugd. "Tja, omdat het allemaal al geplant is wat er nu gebeurt (sic)," verklaart een Facebookgebruiker. "Verbazingwekkend dat het schoolboek gedrukt in 2020 voor maatschappijleer, in detail de avondklok beschrijft, inclusief de rellen door jeugd," schrijft iemand anders. (Facebookposts hier en hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De avondklok in het maatschappijleerboek heeft niets te maken met de avondklok die momenteel geldt in Nederland. Het boek gebruiken om te bewijzen dat het huidige coronabeleid al een tijd geleden is bedacht, is dus onzin.

FEITEN: Het boek ‘Thema’s maatschappijleer’ is van uitgever Essener. Op de foto’s van het boek die online worden verspreid, is de vijfde druk te zien. Deze druk is online te vinden en door te bladeren.

De strip in kwestie is de introductie van het hoofdstuk over politiek en begint op pagina 34. In het stripverhaal racen twee jongens op de fiets naar huis, na het ingaan van de avondklok. In het verhaal geldt een avondklok vanaf acht uur ’s avonds, voor iedereen jonger dan zestien jaar. De avondklok werd door de gemeente voor drie maanden ingesteld vanwege rellen tussen jeugdbendes uit twee verschillende wijken. Dit is dus een hele andere situatie dan de avondklok die momenteel in Nederland geldt als coronamaatregel.

In de strip worden de jongens aangehouden, terwijl het geen relschoppers zijn. Vervolgens zien we hoe de jongens het gesprek aangaan met lokale en nationale politici over hoe veel onschuldige jongeren worden geraakt door de avondklok.

De avondklok in de strip wordt gebruikt om aan jongeren te laten zien hoe ze zelf aandacht kunnen vragen voor onderwerpen die hen raken. De strip heeft geen enkele connectie met de avondklok die momenteel als coronamaatregel in Nederland geldt. 

--

Links:

Facebookpost I:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1868649493301707&id=100004700237838 
(gearchiveerd: https://archive.vn/qOrkk)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/ilona.lambeek/posts/10215731217071846
(gearchiveerd: https://archive.vn/LmWtQ)

Over maatschappijleerboek van uitgever Essener: https://www.essener.nl/VMBO.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/EMtSe)

Online bladerboek ‘Thema’s maatschappijleer’: http://online.anyflip.com/sdjq/prhb/mobile/index.html

Over avondklok als coronamaatregel:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok
(gearchiveerd: https://archive.vn/A7ZyS)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com