Man in video uit Israël niet overleden na vaccinatie

11.02.2021, 16:13 (CET)

Een video waarin een man op de grond ligt in een vaccinatiepost wordt veel gedeeld op Facebook. Een Nederlandse man geeft commentaar bij de beelden: "Let op mensen, ik krijg net een filmpje uit het buitenland. Een jongen van negentien kreeg voor de tweede keer het vaccin. Ik probeer er nog achter te komen in welk land. Maar deze jongen is dus overleden, een paar seconden na het toedienen van het tweede vaccin." Na deze introductie speelt de man de video af en voegt hij nog toe: "Deze jongen is ter plekke neergevallen, en overleden inmiddels. Negentien jaar, mensen. Weet waar je aan begint. In Israël zijn er al honderden mensen overleden aan het vaccin. Dus je bent gewaarschuwd".(Facebookpost hier gearchiveerd, video hier)

BEOORDELING: Het commentaar van de Nederlandse man is onzin. De jonge man in de video leeft nog.

FEITEN: De video werd gemaakt in Israël. Dit is te zien aan de Hebreeuwse tekst die op een grote poster achter de gevallen man te zien is. Ook de illustratie op de poster - een mannetje in een oranje trui - is terug te leiden naar Israël. Dit figuur is op diverse foto’s bij nieuwsartikelen over vaccinaties in Israël te zien. Op de poster is ook kort het logo te zien van Clalit, de grootste gezondheidsdienst van het land.

De persoon op de grond is niet overleden, zoals de Nederlandse man beweert. Een woordvoerder van Clalit laat aan dpa weten: "Deze jonge persoon kwam naar een compound in Rishon Lezion om te worden gevaccineerd en voelde zich niet goed. Zoals te zien is op de video, wordt de jonge persoon direct behandeld door een goedgetraind medisch team dat ter plaatse was. Hierna is deze persoon naar de Eerste Hulp gebracht door Magen David Adom (medische hulporganisatie). Kort daarna werd hij ontslagen en mocht hij naar huis."

De woordvoerder van Clalit meldt ook dat zij duidelijk willen vermelden dat het hier niet ging om een allergische reactie op het vaccin.

Voor de bewering dat er in Israël al honderden mensen zijn overleden aan het vaccin is ook geen bewijs te vinden. In januari 2021 kwam wel een bericht naar buiten dat een Palestijnse gevangene overleed, nadat hij recent het vaccin had ontvangen. De man leed volgens de gevangenis aan verschillende chronische ziekten. Het is onduidelijk wat tot zijn dood heeft geleid. Volgens zijn familie was er in de vijftien jaar dat de man gevangen zat sprake van medische nalatigheid. Ook hier is dus niet aangetoond dat het vaccin de oorzaak is van de dood van de man. 

---

Links:

Facebookvideo: https://www.facebook.com/100003121313286/videos/3591120254335316/ (gearchiveerd: https://archive.vn/hRVGD )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/4Y41c )

Andere foto’s met mannetje op poster: https://www.i24news.tv/en/news/coronavirus/1612200348-israeli-expert-pfizer-vaccines-less-efficient-than-data-accrued-in-clinical-trials (gearchiveerd: http://dpaq.de/k39bM )

https://www.voanews.com/middle-east/israel-plans-2-million-vaccinated-end-january
(gearchiveerd: http://dpaq.de/eDgGI )

Over Clalit: https://www.clalit.co.il/he/info/Documents/clalit_english.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/HFJXl )

Nieuwsbericht dood Palestijnse gevangene: https://www.aa.com.tr/en/middle-east/palestinian-inmate-dies-after-receiving-israel-vaccine/2118388
(gearchiveerd: http://dpaq.de/NEKgE )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com