Italiaanse regering versoepelde maatregelen dankzij dalende coronacijfers

11.02.2021, 14:04 (CET)

Een bericht dat wordt gedeeld op sociale media stelt dat 50.000 Italiaanse restaurants besloten hebben om tegelijk open te gaan (hier gearchiveerd). "Geen maskers, geen gezever", valt er te lezen. Volgens het bericht zou de Italiaanse regering na 24 uur hebben opgegeven en alle maatregelen hebben opgeheven. "De Italianen bewijzen wat je al zou moeten weten. De onzin stopt pas wanneer mensen het niet langer tolereren", besluit de post.

BEOORDELING: Het bericht bevat een aantal onwaarheden. De meeste maatregelen tegen het coronavirus zijn nog van kracht in Italië. De beperkingen op horeca en winkels zijn afhankelijk van regio tot regio. Een aantal regio's verminderden begin februari hun maatregelen. Begin februari berichtten verschillende persagentschappen over een drukte in pas geopende cafés en restaurants in Italiaanse grootsteden. Er is echter geen sprake van een beslissing van 50.000 restaurants om op eigen initiatief weer open te gaan.

FEITEN: Op 9 februari 2021 plaatste de pagina 'We zijn er klaar mee' een bericht op Facebook getiteld 'No more lockdown in Italy (of 'Geen lockdown meer in Italië). Volgens de pagina zouden 50.000 restaurants besloten hebben om zelf de deuren weer te openen. De Italiaanse regering zou vervolgens na 24 uur alle maatregelen hebben geschrapt. Er klopt alleen niets van dat verhaaltje.

Allereerst hebben de Italiaanse restaurants geen zeggenschap in wanneer de maatregelen versoepelen en wanneer ze weer open mogen. Het is dan ook niet waar dat 50.000 restaurants op eigen initiatief openden. De Italiaanse regering besloot wél om op 1 februari de maatregelen in bepaalde regio's te versoepelen. Aangezien het land volgens een zonesysteem werkt, gelden niet overal dezelfde maatregelen. Maatregelen, en eventuele versoepelingen, worden genomen, conform met de coronacijfers.

De zones in Italië worden opgedeeld in vier categorieën: rood, oranje, geel en wit. In een rode zone wordt een (semi) lockdown principe toegepast. Winkels die levensnoodzakelijke producten verkopen blijven open, de rest moet sluiten. In witte zones gelden geen restricties, al moet er daarvoor aan strenge voorwaarden worden voldaan. De oranje en gele zones beschikken over beperkte maatregelen, afhankelijk van het dreigingsniveau. Dpa verduidelijkte de Italiaanse situatie een tijd geleden in een factcheck.

De tijdsgeest van het bericht valt ook te verklaren. Sinds begin februari zijn de Italiaanse grootsteden Florence, Rome en Milaan gecategoriseerd als gele zone. Daardoor mogen cafés en restaurants opnieuw open, maar heerst er nog steeds een avondklok van 10 uur 's avonds tot 5 uur 's ochtends. Ook die beslissing werd genomen door de overheid en heeft niets te maken met het eigen initiatief van de cafés en restaurants. De actuele informatie over Italië is ook te volgen op de website van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond (ANWB). 

Verder is het erg onwaarschijnlijk dat de restaurants het heft in eigen handen zouden nemen en de Italiaanse regering op basis daarvan beslissingen zou nemen, zonder dat de internationale pers daarover bericht. Artikelen die over gebeurtenissen berichten zoals beschreven in het Facebookbericht, bestaan niet. Wél was er een aangekondigde actie op 15 januari, waarbij Italiaanse restaurants onder de hashtag #IoApro (of 'Ik ga open') open gingen. Het is niet duidelijk hoeveel restaurants uiteindelijk daadwerkelijk tegen de coronaregels de deuren openden.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/wezijnerklaarmee/photos/a.857959684284837/3812046055542837/?type=3&theater (gearchiveerd: http://dpaq.de/tuNiD)

Ministero Della Salute zones: http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5367&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto (gearchiveerd: http://dpaq.de/TW48G)

Ministero Della Salute zones 2: http://www.salute.gov.it/imgs/C_17_pagineAree_5367_0_file.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/nGRV9)

Euronews Italië: https://www.euronews.com/2021/02/01/restaurants-and-museums-reopen-in-italy-as-country-eases-restrictions (gearchiveerd: http://dpaq.de/O5MLe)

Thelocal.it witte zones: https://www.thelocal.it/20210118/explained-what-are-italys-new-coronavirus-white-zones (gearchiveerd: http://dpaq.de/Mv702)

RFI Italië zonesysteem: https://www.rfi.fr/en/europe/20210117-italy-brings-back-tricolour-zone-system-to-stem-covid-19-infections-europe-lockdown-vaccine-health-economy (gearchiveerd: http://dpaq.de/0mdHn)

Dpa factcheck: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210120-99-104550/

ANWB over Italië: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-italie (gearchiveerd: http://dpaq.de/5YmCd)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com