PCR-testen mogen wel worden uitgevoerd

10.02.2021, 14:17 (CET)

"PCR-testen mogen per direct niet meer worden uitgevoerd," schrijft een vrouw op Facebook. Hierbij plaatst zij een afbeelding met een bevel voor PCRtestNederland van 9 februari 2021. De woorden ‘mag per direct geen PCR-testen meer uitvoeren’ zijn hierin onderstreept. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De facebookpost mist context. Het bedrijf PCRtestNederland mag momenteel geen PCR-testen meer uitvoeren. Andere instanties mogen de test nog wel gebruiken om te beoordelen of iemand besmet is met Covid-19. De tekst "PCR testen mogen per direct niet meer worden uitgevoerd" is daarom misleidend.

FEITEN: De afbeelding bij de Facebookpost komt uit een nieuwsbericht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze instantie houdt toezicht op de kwaliteit en veiligheid van zorg en jeugdhulp in Nederland.

In het bericht over PCRtestNederland meldt de IGJ dat ze dit bedrijf een bevel hebben opgelegd om geen PCR-testen meer uit te voeren. De inspectie bracht op 1 februari 2021 een bezoek aan het laboratorium waar PCR-testen voor Covid-19 worden uitgevoerd. Hier zagen zij ‘acute en ernstige risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen’. Daarom zijn de testen uit dit lab niet betrouwbaar, zegt de inspectie.

Het bevel van de IGJ aan PCRtestNederland om te stoppen met het uitvoeren van de PCR-testen is niet voor altijd. Als het lab kan aantonen dat ze voldoen aan de eisen van de inspectie, mogen de testen weer worden opgestart. Het bevel van de IGJ geldt voor een week. Daarna mag de minister van Volksgezondheid het bevel nog wel verlengen.

De GGD voert, in samenwerking met het RIVM, nog altijd PCR-testen uit. Ook zijn er meerdere commerciële teststraten. Hier kunnen bijvoorbeeld reizigers een test laten doen voor een non-Covid verklaring, als die nodig is voor hun reis. De GGD geeft deze verklaringen over het algemeen niet.

PCR-testen worden dus nog steeds gebruikt. En ook PCRtestNederland kan misschien binnenkort weer tests in hun laboratorium analyseren, als ze aan de voorwaarden van de inspectie voldoen.

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/EpicCaro/posts/5250395541667490
(gearchiveerd: https://archive.vn/KVAUK )

Over Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd: https://www.igj.nl/over-ons
(gearchiveerd: http://dpaq.de/xYTQb )

Over toezicht IGJ: https://www.igj.nl/onderwerpen/hoe-werkt-ons-toezicht
(gearchiveerd: http://dpaq.de/9V9DD )

Nieuwsbericht over bevel PCRtestNederland: http://dpaq.de/9VL3D
(gearchiveerd: http://dpaq.de/fsDUS )

Bevel voor PCRtestNederland: https://www.toezichtdocumenten.igj.nl/document.aspx?doc=Bevel%5FPCRtestNederland%5Ffebruari%202021&docid=17425 
(gearchiveerd: http://dpaq.de/GI4PZ )

Over PCRtestNederland: https://pcrtestnederland.nl/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/TRar0 )

RIVM over testen: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen
(gearchiveerd: http://dpaq.de/58mMW )

GGD over non-Covid verklaring: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/corona
(gearchiveerd:  https://archive.vn/2Lyq4 )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com