Geen wettelijke overwinning tegen verplichte vaccinatie in Canada

09.02.2021, 14:44 (CET)

"Geweldig nieuws in Canada. Rocco Galati heeft de zaak gewonnen tegen gedwongen immunisatie in Canada. Het is nu een federale wet." Een afbeelding met deze tekst wordt in Nederland en België gedeeld op Facebook. De tekst gaat verder: “Wie probeert om bij iemand anders vaccinatie af te dwingen, kan worden vervolgd op grond van de Neurenberg code.” (Facebookposts hier (NL) en hier (BE) gearchiveerd).

BEOORDELING: De gedeelde tekst is onjuist. Er is in Canada geen federale wet aangenomen die zorgt voor een verbod op verplichte vaccinatie, nadat advocaat Galati een vermeende rechtszaak ‘won’.

FEITEN: De afbeelding verwijst naar het Twitteraccount van de Canadese advocaat Rocco Galati. Op zijn twitteraccount is al geen spoor te vinden van een zogenaamde overwinning van de advocaat ‘tegen gedwongen immunisatie in Canada’.

Medio 2020 startte Rocco Galati in samenwerking met de vereniging ‘Vaccine Choice Canada’ een gerechtelijke procedure. Zij startten deze rechtszaak bij de ‘Superior Court’ van de provincië Ontario, tegen de Covid-19 maatregelen om de coronapandemie in Canada in te dammen.

Er is tot op heden nog geen uitspraak gedaan in de zaak van Galati. Daarnaast gaat deze zaak niet over verplichte vaccinatie. In Canada is er namelijk geen verplichte vaccinatie. In twee provincies – Ontario en New Brunswick –is er wel een vaccinatiebewijs voor een aantal specifieke ziekten nodig voor toelating van kinderen tot scholen. Dit gaat om ziektes als de mazelen en polio, en geldt niet voor bijvoorbeeld Covid-19.

Zeker op federaal niveau zal ook het Covid-19 vaccin niet verplicht worden, bevestigt gezondheidsminister Patty Hajdu in de Huffington Post. Op provinciaal niveau is de kans dat dit gaat gebeuren erg klein. Meerdere provincie-leiders bevestigden al dat het vaccin niet verplicht zal worden in hun gebied.

De National Advisory Committee on Iuumization (NACI) schrijft in aanbevelingen aan de Canadese regering dat het gepast zou zijn om 'een volledige reeks vaccins aan te bieden aan individuen in de goedgekeurde leeftijdscategoriën'. Ook de NACI spreekt dus niet over het verplichten van het vaccin.

Met deze context is het niet correct om te zeggen dat "wie probeert iemand te dwingen om zich te laten vaccineren, kan worden vervolgd op grond van de code van Neurenberg". Er is namelijk in Canada geen sprake van deze dwang. 

De "Code van Neurenberg" was een antwoord op medische experimenten uit het nazi-regime. De code werd in 1947 gepubliceerd en eist dat individuen vrijwillig moeten kunnen deelnemen aan experimenten. Dit is geen wettelijk bindend verdrag, maar een set van tien richtlijnen die door landen zelf kunnen worden omgezet in wetgeving.

--

Links:

Facebookposts: https://www.facebook.com/robert.lightworker022669/posts/5657653067593403 (NL)
(gearchiveerd: https://archive.vn/pZEp0 )

https://www.facebook.com/eddy.vandervaeren/posts/10158924909168879 (BE)
(gearchiveerd: https://archive.vn/rMfm2 )

Twitteraccount Galati: https://twitter.com/roccogalatilaw
(gearchiveerd: http://dpaq.de/LgTUN )

Rechtszaak Vaccine Choice Canada: https://vaccinechoicecanada.com/media/press-release-legal-challenge-to-covid-19-measures-filed-in-ontario-superior-court/#caseupdate (gearchiveerd: https://archive.vn/ghcMj )

Geen verplichting vaccinatie Canada: https://immunize.ca/immunization-mandatory-canada
(gearchiveerd: http://dpaq.de/FrkI1 )

Over vaccinatiebewijs Ontario: http://www.health.gov.on.ca/en/pro/programs/immunization/ispa.aspx
(gearchiveerd: http://dpaq.de/xsJD1 )

Over vaccinatiebewijs New Brunswick: http://dpaq.de/F7KcK (gearchiveerd: http://dpaq.de/5fFcD )

Artikel Huffington Post: http://dpaq.de/aWZ9O
(gearchiveerd: http://dpaq.de/J6eOh )

Aanbevelingen NACI: http://dpaq.de/PCmHl
(gearchiveerd: http://dpaq.de/vhcrw )

Over de code van Neurenberg: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/menselijke-labratten
(gearchiveerd: https://archive.vn/qQiGS )

Franse factcheck: https://dpa-factchecking.com/belgium/210203-99-286899/

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com