'De Staat der Nederlanden' is geen beursgenoteerd bedrijf op Wall Street

04.02.2021, 14:44 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt zijn mailverkeer met de belastingsdienst op sociale media (hier gearchiveerd). Het mailverkeer moet aantonen dat de man geen 'contract' heeft met de Nederlandse staat, zoals hij zelf ook in de caption vermeld. Volgens de man is hij alsnog ongewenst bezit "van de staat, voor de staat, zonder rechten". Ook vergelijkt hij de regering en de staat met een bedrijf, dat contracten aangaat met 'andere bedrijven' (lees: de burgers). "NB De Staat der Nederlanden staat genoteerd op Wall Street", besluit hij in zijn brief.

BEOORDELING: Er staan enkele onwaarheden in het mailverkeer van de man. De Staat der Nederlanden is géén beursgenoteerd bedrijf. Ook heb je als Nederlandse burger (vanzelfsprekend) wél rechten. Hoewel de brief is voornamelijk filosofisch van aard, is hij toch onjuist.

FEITEN: Op 3 februari 2021 post een man zijn mailverkeer van 10 augustus 2020 met de belastingsdienst van Breda op sociale media. Met dat mailverkeer wil de man aantonen dat elke Nederlandse burger geen contract heeft met de staat, hoewel hij uitlegt dat dat wel zo is. Hoewel zijn argumentatie gebaseerd op filosofische theorieën en voor het grootste deel kant noch wal raakt, worden er toch enkele concrete onwaarheden aangehaald.

De man stelt bijvoorbeeld dat 'De Staat der Nederlanden' genoteerd staat op Wall Street. Daar is echter niets van aan: noch de Wall Street Journal, noch de New York Stock Exchange, dat alle beursgenoteerde bedrijven op Wall Street bevat, hebben gegevens over zo'n bedrijf. "Dat er nu al landen op de beurs zouden staan, is niet het geval", zegt beursexpert Pascal Paepen. "Dat lijkt me ook nog niet mogelijk. Landen zijn niet georganiseerd als een NV of als een vennootschap."

Een belangrijke kanttekening: volgens Paepen is het niet volledig uitgesloten dat landen ooit beursgenoteerd zullen zijn. "De meeste landen draaien alleen niet zo goed en zitten met budgettaire tekorten. Als je als bedrijf naar de beurs trekt moet je ook winsten in het vooruitzicht kunnen boeken. Zelfs met belastingsinkomsten en dergelijke komen die landen vaak niet toe." De bewering dat Nederlandse burgers geen rechten zouden hebben, wordt tegengesproken door de Nederlandse Grondwet.

---

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1455928964780766&set=a.1409607649412898&type=3&theater (gearchiveerd: http://dpaq.de/PhZRg)

Website Wall Street Journal: www.wsj.com/market-data/quotes/company-list (gearchiveerd: http://dpaq.de/eE2aN)

Website New York Stock Exchange: https://www.nyse.com/index (gearchiveerd: http://dpaq.de/740Qt)

Over Pascal Paepen: https://www.kuleuven.be/wieiswie/en/person/00086011

Nederlandse Grondwet Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/grondwet (gearchiveerd: http://dpaq.de/b8z81)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com