'Vrijmetselaars credo' werd niet geschreven door John D. Rockefeller

01.02.2021, 12:52 (CET)

Heeft de bekende zakenman John D. Rockefeller een tekst geschreven waarin hij zegt dat de rest van de wereldbevolking wordt vergiftigd, gemanipuleerd en gedomineerd? Volgens een vrouw op Facebook, lijkt het daar wel op (hier gearchiveerd). "Een passage uit een schrijven van één van de stichters van de Rockefeller familie J. D. Rockefeller. Zo beschrijft hij de omgang met het gewone volk", schrijft ze. In de tekst zou Rockefeller spreken over hoe ze als elite het volk controleren, maar komt die tekst wel echt van zijn hand?

BEOORDELING: Neen, John D. Rockefeller heeft de tekst niet geschreven. De vroegst vindbare versie van de tekst werd onder anonieme naam gepost in 2002 op de website BankIndex.com. Hoewel de passage vol staat met complottheorieën, zijn er heel wat elementen die er ook op wijzen dat Rockefeller onmogelijk de auteur kan zijn.

FEITEN: De familie Rockefeller is al sinds jaar en dag voer voor complottisten en doemdenkers. Op 26 januari 2021 deelde een vrouw een tekst op Facebook die dat gegeven perfect illustreert. De bekende Amerikaanse zakenman richtte de Standard Oil Company op en wordt gezien als één van de rijkste Amerikanen der geschiedenis. De passage zou afkomstig zijn uit het "Masonic creed" - of het vrijmetselaarscredo - van Rockefeller en beschrijft hoe ze als elite het volk controleren. Alleen is daar werkelijk niets van aan.

Allereerst circuleert de tekst in verschillende talen op sociale media. Een vertaling van de tekst toont dat de passage op verschillende websites wordt gelinkt aan een onbekende auteur. Telkens luidt de titel 'The Secret Covenant', of 'het geheime verbond'. Op de website Bankindex.com is een (gearchiveerde) tekst terug te vinden, waarvan de vroegste versie dateert uit 2002. Onder die tekst duidt de website aan dat ze niet weten wie de auteur is. "Het stuk werd ingestuurd en de auteur liet een onbruikbaar mailadres achter", valt te lezen.

Naast een reeks complottistische theorieën, staan er nog andere twijfelachtige claims in de tekst. Zo zou John D. Rockefeller de volgende zin geschreven hebben: "We zullen ze afleiden met hoererij, uiterlijke genoegens en videospelletjes, zodat ze nooit één worden met de eenheid van allen." De verwijzing naar videospelletjes maakt het quasi onmogelijk dat hij de tekst werkelijk heeft geschreven. Rockefeller stierf in 1937, terwijl het eerste videospelletje 'Pong' pas in 1958 werd uitgevonden. 

Ten slotte is de tekst nergens terug te vinden in de gearchiveerde documenten die door Rockefeller of zijn organisatie geschreven zijn. Ook zou een dergelijke tekst logischerwijs heel wat media-aandacht trekken, maar zijn krantenartikels waarin het credo wordt besproken onbestaande. Dat toonden ook onafhankelijke factcheckers van onder meer Snopes aan, die een onderzoek deden naar hetzelfde onderwerp.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/Lilianbon1974/posts/3449493648512623 (gearchiveerd: http://dpaq.de/OCoWO)

Brittanica Rockefeller: https://www.britannica.com/biography/John-D-Rockefeller(gearchiveerd: http://dpaq.de/HwYOC)

Pdf4pro.com Secret Covenant: https://pdf4pro.com/amp/view/the-secret-covenant-metaphysicspirit-com-52e064.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/1ltw0)

Scribd The Secret Covenant: https://www.scribd.com/document/426912123/The-Secret-Covenant (gearchiveerd: http://dpaq.de/G6Okx)

Archief Bankindex.com: http://web.archive.org/web/20020712004551/http://www.bankindex.com/read.asp?ID=861 

Eerste videospelletje Pong: https://www.aps.org/publications/apsnews/200810/physicshistory.cfm#:~:text=In%20October%201958%2C%20Physicist%20William,Brookhaven%20National%20Laboratory%20open%20house (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZrrLY)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com