Lipiden in vaccin Moderna zijn toegestaan voor gebruik bij mensen

01.02.2021, 09:00 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt twee afbeeldingen: een ingrediëntenlijst van het Moderna-vaccin tegen COVID-19 en een productbeschrijving van de stof ‘sn-glycero-3-phosphocholine’. De tekst "Waarschuwing: dit product is niet voor menselijk of dierlijk gebruik" is omcirkeld. De man deelt ook een link naar een beoordeling van de stof '1,3-dimyristoyl-rac-glycerol'. Ook hierin staat dat het product alleen voor research is bedoeld, niet voor menselijk of veterinair gebruik. De man legt een link naar de stof 'dimyristoyl glycerol', die in het Moderna-vaccin zit (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: De vergelijking met de ingrediënten van het Moderna vaccin is ongegrond. De stoffen die de Facebookgebruiker in zijn post benoemt, 'sn-glycero-3-phosphocholine' en '1,3-Dimyristoyl-rac-glycerol', zijn niet dezelfde stoffen die in het Moderna-vaccin zitten.

FEITEN:

In het Moderna COVID-19 vaccin zitten twee ingrediënten die qua naam lijken op de stoffen die de man op Facebook aanhaalt. Dit zijn 'polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG]' en '1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC]', kortweg PEG-2000-DMG en DSPC. Sommige woorden in deze stofnamen komen overeen met woorden in de stofnamen waarmee de Facebookgebruiker vergelijkt. Het is daarentegen niet precies dezelfde stof.

PEG-2000-DMG en DSPC zijn volgens de ingrediëntenlijst van Moderna allebei lipiden. Dit zijn vetten die een omhulsel om het mRNA in het vaccin vormen, legt het tijdschrift Health in een artikel over het Pfizer-vaccin uit. De lipiden zorgen ervoor dat het mRNA in het vaccin intact en stabiel blijft totdat het in je lichaam terechtkomt en zijn werk kan gaan doen.

PEG-2000-DMG wordt gebruikt als lipide in studies naar geneesmiddelen tegen kanker. Deze lipide komt van het bedrijf Avanti, wat lipiden ontwikkelt. Het bedrijf gebruikt de afkorting DMG-PEG 2000. In de veiligheidsbeoordeling van DMG-PEG 2000 staat dat het product geen risicovolle stof bevat. Er zijn volgens de beoordeling geen gebruiksvormen van deze stof die worden afgeraden.

DSPC wordt in meerdere medicijnen gebruikt die zijn goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). Zo wordt deze lipide gebruikt in kankermedicijnen tegen borst- en eierstokkanker. DSPC wordt ook geleverd door Avanti. De producent levert deze stof in twee vormen, met twee verschillende veiligheidsbeoordelingen. Het product is beschikbaar als poeder. In die vorm vermeldt de beoordeling geen gevaren en worden ook geen gebruiksvormen afgeraden.

De beoordeling van de vloeibare vorm laat wel een lijst met gevaren zien. Dit komt omdat het product in deze variant ook chloroform bevat. Dit is een stof waarbij extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. Daarentegen worden ook bij deze vorm geen gebruiksvormen afgeraden.

De informatie van de Facebookgebruiker komt van het biochemiebedrijf Cayman Chemical. Dit bedrijf levert stoffen aan wetenschappers, specifiek voor onderzoek. Dit verklaart waarom bij de producten die het bedrijf levert staat dat de stof enkel bedoeld is voor research en niet voor gebruik bij mensen of dieren.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/eric.links.3/posts/10225387808388778 (gearchiveerd: https://archive.vn/8iDMI )

Link uit facebookpost: https://www.caymanchem.com/msdss/26925m.pdf?fbclid=IwAR0d4PQmW8jbRSvnCxwCmkk2ABpK7NyjRyLJgyCqestLKzoe-Kqb6ohNhTc (gearchiveerd: https://archive.vn/TPRqD )

Ingrediëntenlijst Moderna-vaccin: http://dpaq.de/g8ciT
(gearchiveerd: http://dpaq.de/xqYEO )

Over lipiden: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/pfizer-covid-19-vaccine-ingredient-list (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z2ovX )

Over PEG-2000-DMG: http://dpaq.de/Ci0DP
(gearchiveerd: http://dpaq.de/uToNI )

Over Avanti: https://avantilipids.com/about-us
(gearchiveerd: https://archive.vn/6byie )

Safety Data Sheet DMG-PEG 2000: https://avantilipids.com/assets/products/attachments/880151P_E_7950_US.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/NQdRH )

Over gebruik DSPC: https://www.mdpi.com/1422-0067/21/24/9559 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZsOVe )

Safety Data Sheet DSPC poedervorm: https://avantilipids.com/assets/products/attachments/850365P_E_7950_US.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/XN7nq )

Safety Data Sheet DSPC vloeibaar: https://avantilipids.com/assets/products/attachments/850365C_E_7950_US.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/iqigi )

Over Chloroform: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Chloroform (gearchiveerd: http://dpaq.de/g4tMT )

Over Cayman Chemical: https://www.caymanchem.com/about
(gearchiveerd: http://dpaq.de/KiM5q )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com