Meeste restaurants in Polen niet open

21.01.2021, 09:05 (CET)

"Na Italië zijn nu ook de meeste restaurants (inclusief veel klanten) in Polen open gegaan." Dat is de tekst in een afbeelding die op Facebook veel wordt gedeeld. "De politie heeft het opgegeven, het zijn er gewoon te veel." Hoe zit het nu met de restaurants in Polen en Italië? (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: In Italië en Polen zijn de afgelopen weken inderdaad restaurants opengegaan, ondanks dat coronamaatregelen dit verbieden. Het gaat daarentegen zeker in Polen niet om ‘de meeste restaurants’, maar om een kleiner aandeel. Voor Italië is dit lastiger te zeggen, omdat de maatregelen per gebied iedere week kunnen veranderen.

FEITEN:

Tot zeker 31 januari is het in heel Polen verboden om klanten te bedienen in een restaurant. Afhalen en bezorgen mag wel.  

Ondanks de maatregelen zijn er inderdaad restaurants en hotels die zeggen toch de deuren te openen. Vooral in de bergen in het zuiden van Polen is er verzet tegen de maatregelen van de overheid. De sluiting van restaurants, hotels en skipistes gaat daar ten koste van veel inkomsten in het wintersportseizoen. Restaurants die in Polen besluiten de deuren tegen de regels te openen worden gedeeld op het Twitteraccount #OtwieraMY (Wij gaan open) en op een interactieve kaart. Op maandag 18 januari 2021, de dag dat de afbeelding op Facebook werd gedeeld, waren er in totaal 124 restaurants, hotels en bars die op het twitteraccount hun opening aankondigden. Dat blijkt uit een telling van dpa.

Er zijn in Polen dus inderdaad horecagelegenheden die zeggen dat ze opengaan. Dit aantal zal waarschijnlijk ook blijven toenemen de komende tijd, gezien er iedere dag nieuwe restaurants worden gedeeld op het account #OtwieraMY. Het gaat hierbij niet om de meerderheid van alle restaurants in het land. In 2017 werd het totale aantal eetgelegenheden in het land geschat op 70.108.

In de hoofdstad Warschau zijn er op het moment vier horecagelegenheden die aangeven dat ze open zijn, ondanks overheidsrestricties. Dat is maar een erg klein aandeel, met duizenden horecagelegenheden in de stad (in 2014 telde Warschau 2390 restaurants, bars en kantines).

Dan de situatie in Italië. Hier verschillen de restricties en maatregelen tegen het coronavirus erg per regio. Iedere regio wordt gemarkeerd als een gele, oranje of rode zone. Welke kleur een regio krijgt, is afhankelijk van de lokale situatie met betrekking tot het coronavirus. Dit wordt iedere vrijdag opnieuw bekeken, op basis van actuele cijfers.

Bij het bekijken van de Italiaanse restaurants en bars is deze driedeling belangrijk. In een gele zone mogen zij namelijk overdag open zijn, tot zes uur ’s avonds. In de oranje en rode zones zijn bars en restaurants gesloten. In alle gevallen is afhalen wel mogelijk tot tien uur ’s avonds.

Volgens het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid vallen momenteel de regio’s Campania, Basilicata, Molise, Trento, Sardinië en Toscane in de gele zone. Hier mogen restaurants dus overdag open zijn, zonder dat dit in strijd is met coronamaatregelen.

Net als in Polen, is er in Italië een initiatief om de restaurants in het land te openen, ook na zes uur ‘s avonds. Met de actie #IoApro (Ik ga open) wilden verschillende horeca-ondernemers de deuren op 15 januari openen. Ook als dit volgens de coronamaatregelen in de regio niet was toegestaan. Op de tweede dag van de actie waren er volgens de initiatiefnemers 12.000 deelnemende restaurants.

Volgens de laatste cijfers van de Italiaanse federatie voor bedrijven, uit december 2018, telt het land zo'n 336.137 horecabedrijven. Daarvan vallen 184.587 in de categorie ‘restaurants en mobiele cateringactiviteiten’.

Het is niet met zekerheid te zeggen hoeveel restaurants er uiteindelijk meededen aan het initiatief #IoApro om op 15 januari open te gaan. Als het aantal deelnemende restaurants aan de actie overeenkomt met de cijfers die de initatiefnemers van de actie noemen, is hier nog steeds geen sprake van een meerderheid van de restaurants in het land.

Kortom, voor Italië is het niet met zekerheid te zeggen hoeveel restaurants, tegen de coronaregels in, open zijn. De reden hiervoor is dat de regels iedere week per gebied kunnen veranderen. In Polen is daarentegen zeker geen sprake van een opening van de meeste restaurants in het land.

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/739554019996051/permalink/778784332739686/
(gearchiveerd: https://archive.vn/yn9P7)

Coronamaatregelen in Polen: https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations (gearchiveerd: http://dpaq.de/keICR )

Over verzet ondernemers in Poolse bergen:
https://notesfrompoland.com/2021/01/12/government-pledges-billion-zloty-support-for-mountain-economy-amid-highlander-unrest/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/BPqy5

Twitteraccount voor geopende restaurants Polen:
https://twitter.com/otwieramy
(gearchiveerd: https://archive.vn/7sLra )

Kaart met geopende restaurants Polen: https://newsmap.pl/biznes/?fbclid=IwAR02EVrSonqPC7sycZSqw-XPVRqqO224NydK8wRp9vYO5rfyKuBrkEcNM_s
(gearchiveerd: https://archive.vn/zCCJT )

Rapport over aantal horecabedrijven in Polen: https://fas-europe.org/downloads/97/poland/593/food-service-hotel-restaurant-institutional-sector-poland-2018.pdf

Rapport over aantal restaurants, bars en kantines in Warschau: https://content.sciendo.com/configurable/contentpage/journals$002fudi$002f53$002f1$002farticle-p57.xml
(gearchiveerd: http://dpaq.de/8AHRb )

Overzicht maatregelen per zone Italië:
http://www.salute.gov.it/imgs/C_17_pagineAree_5367_0_file.pdf

Over maatregelen Italië: https://www.thelocal.it/20201105/map-which-zone-will-your-region-be-in-under-italys-new-tier-system
(gearchiveerd: https://archive.vn/3RN30 )

Over regionale maatregelen Italië:
http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioNotizieNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&menu=notizie&p=dalministero&id=5276(gearchiveerd: https://archive.vn/9wjZs )

Over openen restaurants Italië: https://video.repubblica.it/edizione/roma/roma-e-dpcm-covid-la-protesta-dei-ristoranti-abbiamo-aperto-e-rischiamo-per-disperazione/374752/375366
(gearchiveerd: http://dpaq.de/dzb2m )

Facebookpagina #IoApro: https://www.facebook.com/ioapro1501
(gearchiveerd: https://archive.vn/XrAI7 )

Engelse uitleg actie #IoApro: https://www.facebook.com/watch/?v=235607108060410
(gearchiveerd: https://archive.vn/U3xDn )
(video gearchiveerd: http://dpaq.de/vA0BR )

Aantal horecabedrijven in Italië: https://www.fipe.it/centro-studi/2019.html?download=730:ristorazione-2019

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com