Remdesivir wordt wereldwijd gebruikt

18.01.2021, 16:51 (CET)

De verpakking van het medicijn Remdesivir wordt gedeeld op Facebook. Op de verpakking van de farmaceut Cipla staat dat het medicijn niet bedoeld is voor distributie in de Verenigde Staten, Canada of de Europese Unie. Op een andere zijde van de verpakking staat een lijst met Afrikaanse landen. Alleen daar mag dit medicijn worden gebruikt, verklaart de verpakking. Onder de foto’s staat nog een Engelse tekst: "Voor hen die pleiten voor vaccins. Word wakker en denk goed na". Hoe zit dit precies? (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Remdesivir is geen vaccin, maar een virusremmer. Het wordt gebruikt in de behandeling van ernstig zieke Covid-19 patiënten. Het medicijn wordt niet alleen in Afrika, maar wereldwijd gebruikt. Het middel wordt door verschillende farmaceuten geproduceerd, waardoor het wereldwijd onder verschillende merknamen te verkrijgen is.

FEITEN: De verpakking in de facebookpost is voor het medicijn Remdesivir. De term Cipremi, die ook op de verpakking staat, is de merknaam voor deze stof die de Indiase farmaceut Cipla eraan gaf.

Remdesivir is een virusremmer die via een infuus gegeven wordt bij een ernstige infectie met het coronavirus. Het middel werd ontwikkeld door het Ierse bedrijf Gilead Sciences. Dit bedrijf sloot een overeenkomst met Cipla, waardoor ook deze farmaceut het medicijn kon produceren en het zo in meer landen kon verspreiden. Christophe van Elewyck, woordvoerder van Gilead Sciences, liet in een eerdere dpa-factcheck weten: "Gilead Sciences heeft licenties verleend aan fabrikanten van generieke geneesmiddelen in Egypte, India en Pakistan om zo de toegang tot Remdesivir te verzekeren in 127 landen met lagere inkomens of onvoldoende medische diensten."

Cipla is een van de farmaceuten waar Van Elewyck over spreekt. Dit bedrijf produceert Remdesivir inmiddels onder hun merknaam Cipremi. Dit middel is op de markt in onder andere India en Zuid-Afrika. Samen met negen andere farmaceuten produceert Cipla voor 127 landen.

Op de verpakking in de Facebookpost staat dat het middel niet is bedoeld voor de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie. Dit komt door de licentie. Cipla heeft in deze delen van de wereld geen licentie om Remdesivir te leveren. Die licentie ligt bij Gilead Sciences, die het medicijn de merknaam ‘Veklury’ gaven. De EU, Canada en de VS keurden Veklury allemaal goed met een voorwaardelijke vergunning. Remdesivir wordt dus zowel in Afrikaanse landen als in de EU, Canada en de VS gebruikt. Het medicijn draagt alleen overal een andere merknaam.

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/158295866048606/permalink/168203578391168
(gearchiveerd: https://archive.vn/gWsn0 )

Over Cipremi: https://www.cipla.com/press-releases-statements/cipla-launches-cipremi-remdesivir-lyophilised-powder-injection-100-mg (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ojso0 )

Over Remdesivir: https://www.apotheek.nl/medicijnen/remdesivir-infuus?product=veklury (gearchiveerd: https://archive.vn/SugMY )

Over Gilead Sciences: https://www.gilead.com/news-and-press/company-statements/gilead-sciences-statement-on-updated-veklury-covid19-treatment-guidelines
(gearchiveerd: http://dpaq.de/ZwYlk )

Over Christophe Van Elewyck : https://www.linkedin.com/in/christophe-van-elewyck-a9675419/?originalSubdomain=be  
(gearchiveerd : https://archive.ph/Nf75g )

Franstalige dpa-factcheck over Remdesivir: https://dpa-factchecking.com/switzerland/200922-99-666380/

Over overeenkomst Cipla en Gilead Sciences: https://www.cipla.com/press-releases-statements/cipla-enters-licensing-agreement-gilead-expand-access-covid-19-treatment(gearchiveerd: https://archive.vn/Hscxk )

Lijst met landen waar o.a. Cipla hun Remdesivir-medicijn op de markt mogen brengen: https://www.gilead.com/purpose/advancing-global-health/covid-19/voluntary-licensing-agreements-for-remdesivir (gearchiveerd: http://dpaq.de/2VsZX )

Goedkeuring Veklury in EU: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/veklury
(gearchiveerd: http://dpaq.de/7ZLPm )

Goedkeuring Veklury in Canada: http://dpaq.de/xJNJI
(gearchiveerd: https://archive.vn/hdpZg )

Goedkeuring Veklury in VS: https://www.fda.gov/media/137566/download (gearchiveerd: https://archive.vn/HAGkX )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com