Neen, Donald Trump heeft de Martial Law niet uitgeroepen in de VS

14.01.2021, 12:15 (CET)

Hoewel voormalig president Donald Trump de verkiezing verloor en de presidentiële transitie (ten laatste) op 20 januari zal plaatsvinden, beweren verschillende berichten dat Trump alsnog aan de macht zal blijven (hier gearchiveerd). In de Verenigde Staten zou de Martial Law zijn uitgeroepen, die de militaire leider tijdelijk ongelimiteerde autoriteit geeft. "MARTIAL LAW IS GETEKEND 11 uur Nederlandse tijd EN FLYNN HEEFT DE LEIDING GEKREGEN", schrijft een man op Facebook. Maar wat klopt daar precies van?

BEOORDELING: Werkelijk niets. De Martial Law is niet uitgeroepen in de VS, noch heeft Amerikaanse president Donald Trump daarover gecommuniceerd. Het gaat om een complottheorie die al sinds eind december circuleert op sociale media. Bovendien is er geen verband tussen een vlag die half stok hangt en de Martial Law.

FEITEN: Op 10 januari schreef een man het volgende op Facebook: "Op het Witte huis is de vlag half stok wat aangeeft dat er Martial Law is uitgeroepen. De pers zwijgt nog maar de foto van een uur geleden geeft het duidelijk aan." Volgens de man zou Amerikaanse president Donald Trump "afgelopen nacht" (lees: de nacht van 10 januari) de "Insurrection Act" in werking hebben gesteld. Daardoor geldt het militair recht, worden de Supreme Court en de hele rechtsstaat buiten werking gesteld en zijn ook de "Militaire Tribunalen" geactiveerd, waardoor er doodstraffen kunnen worden uitgevoerd, beweert de man.

Alleen klopt er werkelijk niets van dat hele verhaal. Donald Trump heeft de afgelopen dagen in de media nooit dusdanig gecommuniceerd over de Martial Law. Sommige berichten op Facebook tonen een tweet waarin hij de Martial Law zou uitroepen, maar ook die is gefabriceerd. Het Twitterproject PoliTwoops, dat oude tweets van politici archiveert, toont nergens een soortgelijke tweet op het kanaal van @realdonaldtrump, noch op dat van @POTUS

Wél heeft Trump een vraag gesteld over het idee van de Martial Law om de verkiezingen opnieuw te doen tijdens een vergadering in de Oval Office op 18 december. Daarover berichten verschillende Amerikaanse media, waaronder de New York Times. Het idee werd eerst naar voren geschoven door voormalig militair adviseur Lt. Gen. Michael Flynn tijdens een interview met de conservatieve nieuwszender Newsmax op 17 december.

Verder beweert de Facebookpost dat Flynn de leiding zou hebben gekregen. Ook dat klopt niet en is bovendien zeer onwaarschijnlijk indien de Martial Law toch zou worden uitgeroepen. Lt. Gen. Michael Flynn is sinds 7 augustus 2014 met pensioen. Wel fungeerde Flynn tot 2017 nog als nationaal veiligheidsadviseur voor president Donald Trump, maar ook die termijn kreeg een vervroegd einde. Flynn kwam in november 2016 in opspraak na contacten met de Russische ambassadeur over opgelegde economische sancties, alvorens hij een topfunctie had. Hoewel hij schuldig pleitte, verleende Trump hem gratie.

Ten slotte geeft de vlag die half stok hangt niet aan dat de Martial Law is uitgeroepen, in tegenstelling tot wat er in een Facebookbericht wordt beweerd. Wanneer de vlag in die positie hangt - op het Witte Huis of in eender welke staat - is dat een teken van rouw, steun of respect. In het Witte Huis gebeurt dat uitzonderlijk bij het overlijden van een (ex)-president. Bovendien hebben verschillende media bericht over de vlag, die naar beneden werd gehaald om de agent te eren die stierf tijdens de bestorming van het kapitool.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/john.baselmans.oracle/posts/2154296238047508 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HpUKI)

Trump Tweet Martial Law: https://twitter.com/RachaelThrives/status/1340324912989429761 (gearchiveerd: http://dpaq.de/gPjyq)

Politwoops Trump-Tweets: https://projects.propublica.org/politwoops/user/realDonaldTrump

New York Times: https://www.nytimes.com/2020/12/19/us/politics/trump-sidney-powell-voter-fraud.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/hkvtE)

CNN: edition.cnn.com/2020/12/19/politics/trump-oval-office-meeting-special-counsel-martial-law/index.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/gaBlt)

Intelliger: https://nymag.com/intelligencer/2020/12/trump-coup-sidney-powell-martial-law-michael-flynn-meltdown.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/snpjh)

Tweet Michael Flynn: https://twitter.com/atrupar/status/1339730530661789696?s=20 (gearchiveerd: http://dpaq.de/GzaIQ)

Pensioen Flynn: https://www.dia.mil/News/Articles/Article-View/Article/567011/lt-gen-flynn-retires-from-dia-33-year-army-career/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/hC3F0)

BBC gratie Trump: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-38025057 (gearchiveerd: http://dpaq.de/74xb8)

Daily Mail White House: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9131465/White-House-FINALLY-lowers-flags-half-staff-murdered-Capitol-cop-Sicknick.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/35tOB)

CNN White House: https://edition.cnn.com/2021/01/10/politics/brian-sicknick-howard-liebengood-white-house-flag/index.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/tmnJq)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com