Slogan ‘vaccinatie maakt vrij’ komt niet van Rijksoverheid

11.01.2021, 14:46 (CET)

Een afbeelding van twee omhelzende vrouwen met de tekst ‘vaccinatie maakt vrij’ en het logo van de Rijksoverheid gaat rond op Facebook. De tekst in de afbeelding doet denken aan de leus ‘Arbeit macht Frei’, die boven de poorten van concentratie- en vernietingskampen stond tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Wat zeggen ze ook alweer over een slogan?? Beter goed gepikt dan slecht bedacht??,” schrijft een Facebookgebruiker bij de afbeelding. Is de afbeelding met de tekst ‘vaccinatie maakt vrij’ gemaakt door de Rijksoverheid? (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: De afbeelding is niet afkomstig van de Rijksoverheid. Hij werd voor het eerst gepubliceerd door de satirische nieuwssite Nieuwspaal. De afbeelding is onderdeel van een satirisch artikel van de website over een voorlichtingscampagne van de overheid.

FEITEN: De afbeelding is terug te leiden naar een artikel van Nieuwspaal van 2 januari 2021. In dit satirische artikel stelt de schrijver dat een Amsterdams reclamebureau de slogan ‘Vaccinatie maakt Vrij’ heeft bedacht voor een grote voorlichtingscampagne van de overheid over coronavaccinaties. Het Nieuwspaal-artikel verwijst het ‘Amsterdams reclamebureau’ met een hyperlink naar een website van De Speld, een ander satirisch platform. Het artikel gaat dus niet over een echte voorlichtingscampagne, maar haakt op een satirische manier in op de start van vaccinaties in Nederland.

"Nieuwspaal publiceert veel satirische artikelen die duidelijk als satire te herkennen zijn. Onze artikelen zijn bedoeld om lezers te vermaken of aan het denken te zetten," legt de Nieuwspaal-redactie in 2017 uit in artikel van de NOS.

De afbeelding van de twee omhelzende vrouwen, waar de tekst mee gepaard gaat, is een veelgebruikte stockfoto van de website Shutterstock, en gemaakt door Dean Drobot. De foto werd voor het eerst geplaatst in 2017.

--

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/albert.vandermeer/posts/10215786010076706
(Gearchiveerd: https://archive.vn/cDNkS )

Artikel Nieuwspaal: https://nieuwspaal.nl/slogan-vaccinatiecampagne-stuit-op-kritiek/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/s3Qvf )

In Nieuwspaal-artikel gelinkte website van De Speld: https://www.despeld-partners.nl/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/A6E9N )

NOS artikel over nepnieuws en Nieuwspaal: https://nos.nl/artikel/2190381-nepnieuws-groot-gevaar-voor-nederland-dat-lijkt-dus-wel-mee-te-vallen.html
(gearchiveerd: http://dpaq.de/OQ5Ic )

Gebruikte stockfoto Shutterstock: http://dpaq.de/m8dDK
(gearchiveerd: http://dpaq.de/3A3et )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com