Nieuwe mutatie coronavirus is niet schadelijker voor kinderen

04.01.2021, 12:04 (CET)

Verhalen over een nieuwe mutatie van het SARS-CoV-2-virus, voor het eerst aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk, doen al een tijdje de ronde. Zo stelt een bericht op Instagram dat de nieuwe mutatie "waarschijnlijk schadelijker is voor kinderen" (hier gearchiveerd). In de tekst verwijst het bericht naar een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Ook de Daily Mail zou over dat feit hebben bericht, maar wat staat er precies in het onderzoek?

BEOORDELING: Het klopt niet dat de mutatie van het SARS-CoV-2-virus - die wordt besproken in het onderzoek van de LSHTM - schadelijker is voor kinderen. Dat staat noch in het onderzoek, noch in het artikel van de Daily Mail. Wél stelde een theorie in het onderzoek dat de mutatie mogelijk besmettelijker zou zijn voor kinderen. Uit een van de laatste rapporten blijkt trouwens een gelijke verdeling over de leeftijden heen, al moet verder onderzoek nog zekerheid bieden.

FEITEN: Het Instagramkanaal 'rapnieuwstv' plaatste op 28 december een afbeelding met de titel: "gemuteerd coronavirus "waarschijnlijk schadelijker voor kinderen" volgens nieuw onderzoek." Op het moment van publicatie telt die afbeelding meer dan 21.000 likes. In de caption vraagt het kanaal zich af of de scholen open moeten blijven en wordt er verwezen naar een artikel in de Britse tabloid The Daily Mail en een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Op 23 december publiceerden onderzoekers van de LSHTM inderdaad een studie waaruit blijkt dat een nieuwe mutatie (VOC 202012/01) van het SARS-CoV-2-virus mogelijk 56 procent meer besmettelijk is dan de meest bekende vormen. Hoewel de studie nog niet peer reviewed is, achten experts de theorie als zeer plausibel, afgaande op verschillende nieuwsberichten. Ook stelt het onderzoek dat kinderen mogelijk besmettelijker zijn voor de gevonden mutatie (zie pagina 29 in het onderzoek).

We lezen echter duidelijk dat de onderzoekers geen aanwijzingen hebben gevonden voor een meer of minder ernstige gevolgen van het virus, ook niet bij kinderen. De bewering dat de mutatie "waarschijnlijk schadelijker is voor kinderen" klopt dus niet. Onderaan de caption schrijft 'rapnieuwstv' nog dat de onderzoekers niet geloven dat het nieuwe virus dodelijker is dan de huidige variant. Hoewel dat klopt, omvat dat dus niet het volledige plaatje. Ook kon je dat gegeven in de Nederlandse media lezen.

Verder werd er ook op een foute manier naar het artikel van The Daily Mail verwezen. Het artikel stelt dat het virus meer waarschijnlijk kinderen kan raken, maar verwijst daarmee ook naar de besmettingsgraad. Nergens staat er dat het virus ook "schadelijker" zou zijn voor kinderen. "But researchers do not believe the new strain is more deadly or causes any more severe disease in either adults or children", valt onderaan het artikel te lezen.

Volgens de update die de Public Health England (het RIVM van Engeland) op 28 december 2020 publiceerde, zouden kinderen bovendien minder vatbaar zijn voor de variant dan eerst verwacht (zie tabel 4 op pagina 6). "Uit die laatste rapporten blijkt dat er niet veel verschil is tussen deze mutatie en het klassieke SARS-CoV-2-virus bij kinderen", verduidelijkt Prof. Dr. Steven Van Gucht, hoofd van de dienst Virologie van het Belgische Sciensano. "De verhouding is veel meer gelijkaardig: het meeste virus circuleert nog steeds bij de actieve bevolking. Daarna volgen de middelbare en de lagere scholen."

Volgens Van Gucht zijn er ook niet veel aanwijzingen om aan te nemen dat deze mutatie zich anders zou gedragen bij kinderen. "Wat men vooral heeft gezien in het Verenigd Koninkrijk zijn gevallen in besmette scholen in gebieden die zwaar getroffen zijn, zoals Kent of Londen. In de middelbare scholen, waar men geen mondmaskers draagt, en in de lagere scholen. Toen is waarschijnlijk het gerucht ontstaan dat het virus besmettelijker zou zijn bij kinderen."

---

Links:

Bericht op Instagram: https://www.instagram.com/p/CJT_bm2h8__/?utm_source=ig_embed (gearchiveerd: http://dpaq.de/xU6wk)

Artikel The Daily Mail: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9088561/Super-infectious-mutant-strain-coronavirus-likely-affect-children-claims-study.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/9l89P)

Onderzoek LSHTM: https://cmmid.github.io/topics/covid19/uk-novel-variant.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/FJ5bu)

Artikel NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/31/verdachte-virusvariant-met-opvallend-veel-mutaties-a4025804 (gearchiveerd: http://dpaq.de/A0NIK)

Artikel NOS: https://nos.nl/collectie/13850/artikel/2361384-moeten-we-ons-zorgen-maken-over-de-gemuteerde-coronavariant (gearchiveerd: http://dpaq.de/IlFCZ)

Artikel NewScientist: https://www.newscientist.nl/nieuws/wat-je-moet-weten-over-de-nieuwe-britse-variant-op-het-coronavirus/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/5fL2X)

Artikel RTL: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5206157/nieuwe-britse-variant-corona-gevaarlijk-kinderen-besmettelijk (gearchiveerd: http://dpaq.de/6hdyP)

Update nieuwe mutatie: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/948152/Technical_Briefing_VOC202012-2_Briefing_2_FINAL.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/BKXhZ)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com