Geen bewijs dat gezichtsverlamming van Amerikaanse 'verpleegster' veroorzaakt is door coronavaccin

30.12.2020, 17:26 (CET)

De helft van het gezicht van Khalilah Mitchell, een verpleegster uit de Amerikaanse staat Tennessee, zou verlamd zijn nadat ze het coronavaccin kreeg. Dat is wat Facebookgebruikers beweren (hier gearchiveerd).

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat de gezichtsverlamming van de vrouw veroorzaakt is door een coronavaccin. Ze is ook geen geregistreerde verpleegster zoals wordt beweerd.

FEITEN: Mitchell, een verpleegster in de stad Nashville, zou een gezichtsverlamming van Bell hebben ontwikkeld nadat ze het coronavaccin toegediend kreeg. "Gezicht van verpleegster verlamd na coronavaccin", beweert de post.

De ziekte is een verlamming in het gezicht aan één kant, waarbij de gezichtszenuw niet meer werkt. De oorzaak is meestal door een ontsteking. In het meerendeel van de gevallen geneest het vanzelf weer, geholpen door ontstekingsremmers.

Maar alles is hier niet wat het lijkt. Zo is Khalilah Mitchell niet terug te vinden in de database met licenties van het departement van Volksgezondheid van de staat Tennessee. Zo'n licentie is noodzakelijk indien je als medisch professional wil werken. Ook op een andere database om NPI-nummers op te zoeken (een individueel nummer dat je krijgt als gezondheidsmedewerker in de VS) is ze niet te vinden.

In een video die circuleert vermeldt 'Mitchell' ook niet wanneer ze het vaccin heeft gekregen, of van welke producent. De exacte oorsprong van de video blijft onduidelijk. Het is dan ook onmogelijk om met zekerheid te zeggen wat hier precies aan de hand is, maar ze is alvast niet wie ze zegt te zijn.

Een rapport van het Amerikaanse federale voedsel- en geneesmidelenagentschap FDA over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech haalt Bells gezichtsverlamming ook aan. Op pagina's 6 en 38 staat te lezen dat er 4 gevallen van Bells gezichtsverlamming voorkwamen in de testgroep die het vaccin kreeg. Dat is dezelfde frequentie als kan worden verwacht in de algemene bevolking. Gezichtsverlamming van Bell treft 20 tot 32 mensen per 100.000 per jaar.

Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA kwam tot dezelfde conclusie. Zij vermelden wel dat er nog wat onduidelijkheid is en gezichtsverlamming in de gaten moet worden gehouden als grote groepen van de bevolking gevaccineerd worden. Met andere woorden: er kan momenteel geen causaal verband worden vastgesteld tussen het coronavaccin en gezichtsverlamming.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/RelevantToday7/posts/3540952706024326 (gearchiveerd: http://dpaq.de/4dW5w)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/annet.vandijk.969/posts/10158359854241633 (gearchiveerd: http://dpaq.de/rsbnv)

Video Mitchell: https://youtu.be/ptPuqhLXtsw

Over aangezichtsverlamming van Bell: https://www.thuisarts.nl/aangezichtsverlamming-van-bell/ik-heb-aangezichtsverlamming-van-bell (gearchiveerd: http://dpaq.de/t6E3V) en https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/eenzijdige-aangezichtsverlamming-ziekte-van-bell (gearchiveerd: http://dpaq.de/b1NfK)

Database licenties Ministerie van Volksgezondheid Tennessee: https://apps.health.tn.gov/licensure/default.aspx (Dit werkt wel enkel met een Amerikaans IP-adres)

Database NPI: https://npiprofile.com/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/vJG0v)

Rapport FDA over coronavaccin Pfizer/BioNTech: https://www.fda.gov/media/144245/download (gearchiveerd: http://dpaq.de/skwlU)

Rapport EMA : https://www.ema.europa.eu/en/documents/assessment-report/comirnaty-epar-public-assessment-report_en.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/vWP5G)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com