'Dopje' van zogezegde nepvaccinatie de Jonge is deel van de injectienaald

28.12.2020, 15:27 (CET)

Heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zich laten 'nep' vaccineren? Dat moet deze afbeelding - gedeeld op Facebook - aantonen (hier gearchiveerd). Volgens de afbeelding zou het dopje nog op de vaccinatiespuit zitten, waardoor de minister de prik niet echt gekregen heeft. "NEP vaccineren, DAT VERTELT ONS HOE VEILIG T IS", schrijft een vrouw op Facebook. Maar wat klopt er precies aan dat bericht?

BEOORDELING: Neen, er zit geen dopje op de vaccinatieprik. Het gaat om een onderdeel van de injectienaald, die verbonden is aan de basis van de spuit. De afbeelding toont een griepprik die minister de Jonge in december 2019 kreeg. 

FEITEN: Het is niet de eerste keer dat een dergelijke afbeelding van de minister opduikt. Begin augustus 2020 werd de Jonge op sociale media al enkele keren beschuldigd van een 'valse' vaccinatie. Om eventuele verwarring te vermijden: het gaat in deze foto om een griepprik, geen coronavaccinatie. Dat toont een zoekopdracht naar de gedeelde afbeelding aan. In een tweet van de Jonge op 9 december 2019 zegt de Jonge: "Een griepprik die haal je niet alleen voor jezelf. Dus voor iedereen die werkt in de zorg: gewoon doen."

Minister de Jonge is tot op heden nog niet gevaccineerd tegen COVID-19, al vertelde hij onlangs in de media dat hij geen problemen heeft met zichzelf zichtbaar te laten vaccineren. In Nederland wordt er pas vanaf 8 januari gevaccineerd. Eerst komen kwetsbare mensen in verpleeghuizen en instellingen, mensen met een verstandelijke beperking en hun zorgmedewerkers aan de beurt. 

In het Facebookbericht wordt de indruk gewekt dat minister de Jonge niet écht gevaccineerd is (tegen het griepvirus in 2019). "Hugo de Jonge laat zich inenten, maar het dopje zit er nog op", valt er te lezen. Daar klopt echter niets van: in de afbeelding zien we de beschermingshuls (of het begin dan de injectienaald) dat gekoppeld zit aan de spuit. Dat is duidelijk zichtbaar in een video van het Rijksvaccinatieprogramma en op de website van het Nederlands Huisartsen Gennootschap.

Ook is er een verschil tussen het zogenaamde 'dopje' dat in de foto zichtbaar zou zijn en een daadwerkelijke beschermingshuls van een injectienaald. Dat is duidelijk zichtbaar op de websites van verschillendepharmabedrijven. Verschillende andere factcheck-organisaties onderzochten hetzelfde bericht begin augustus, al bracht de goedkeuring van het vaccin tegen COVID-19 een nieuwe context met zich mee.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219885670115739&set=a.3384974226727&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Xj52i)

Bericht op Facebook 12 augustus 2020: http://dpaq.de/eVW7x

Tweet Hugo De Jonge: https://twitter.com/hugodejonge/status/1204042764654170112 (gearchiveerd: http://dpaq.de/k71ld)

De Telegraaf Minister De Jonge over transparantie vaccinatie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/77677882/de-jonge-geen-moeite-mee-me-zichtbaar-te-laten-vaccineren (gearchiveerd: http://dpaq.de/yIyFJ)

Rijksoverheid vaccinatieprogramma: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/wie-krijgt-een-coronavaccinatie-en-wanneer (gearchiveerd: http://dpaq.de/nt3iH)

Rijksvaccinatieprogramma over vaccin Nimenrix: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/professionals/productinformatie-vaccinaties/nimenrix (gearchiveerd: http://dpaq.de/Vz3k9)

Website Nederlands Huisartsen Gennootschap: https://www.nhg.org/actueel/dossiers/griepvaccinatie (gearchiveerd: http://dpaq.de/8e2rX)

Premier Healthcare & Hygiene: https://www.premierhh.co.uk/bd-eclipse-needle-with-smartslip-technology-25g-5-8-100-orange-305760.html.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/PLhgF)

Terumo vaccin: https://www.terumotmp.com/products/hypodermics/surguard-3.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/CLXxq)

AFP vaccin: https://factchecknederland.afp.com/deze-fotos-van-de-gezondheidsminister-die-een-griepprik-krijgt-zit-geen-beschermingshuls-op-de (gearchiveerd: http://dpaq.de/AUWmg)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com