FDA benadrukt dat proefpersonen niet aan bijwerkingen Pfizer-vaccin stierven

28.12.2020, 12:33 (CET)

Stierven er zes mensen tijdens de proefperiode van het vaccin van Pfizer/BioNTech? Volgens verschillende berichten die circuleren op sociale media lijkt het daar wel op (hier gearchiveerd). De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zou dat hebben aangekondigd na de proefperiode van het vaccin. Andere berichten stellen dat de FDA zich "niet betrokken" voelt (hier gearchiveerd). Maar klopt dat wel?

BEOORDELING: Zes personen stierven tijdens de proefperiode van het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin. Vier van hen kregen een placebo toegediend. Na onderzoek meldde de Amerikaanse FDA dat de overige twee vrijwilligers niet aan mogelijke bijwerkingen van het vaccin stierven. De berichten zijn daarom onjuist en/ of missen context.

FEITEN: De goedkeuring en verdeling van het Pfizer-BioNTech-vaccin ging wereldwijd gepaard met desinformatie. Het nieuws van de 'zes gestorven proefpersonen' werd dan ook in verschillende talen gedeeld. Toch bleef de nodige context regelmatig uit: van de 43,448 proefpersonen van het vaccin stierven er zes. Onder hen ontvingen er vier een placebo, twee kregen daadwerkelijk het vaccin. Dat staat beschreven in een rapport van het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), gepubliceerd op 10 december 2020 (pagina 43).

In dat rapport staat telkens ook de oorzaak van overlijden duidelijk geformuleerd (pagina 41). Een van de proefpersonen - die het vaccin nam - kreeg een hartstilstand 62 dagen na de tweede dosis van het vaccin. Drie dagen later stierf de 55-plusser. De andere proefpersoon stierf drie dagen na de eerste dosis aan arteriosclerose (slagaderverkalking). De FDA geeft duidelijk aan in het document (pagina 50) dat de overlijdens niets te maken hebben met mogelijke bijwerkingen van het vaccin.

"Alle sterftegevallen zijn te linken aan gebeurtenissen die in een vergelijkbaar tempo voorkomen in de algemene bevolking van de leeftijdsgroep waarin de proefpersonen zich bevinden", verklaart de FDA in het document. Het placebo van de vier andere sterftegevallen bestond uit water met zout. Kortom, de beweringen in de berichten waarin een verband wordt gelegd tussen de sterftegevallen en mogelijke bijwerkingen van het Pfizer-BioNTech-vaccin zijn fout.

Verschillende andere factcheck-organisaties onderzochten hetzelfde onderzoek in andere talen en kwamen tot dezelfde conclusie.

---

Links

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/john.hogenes.58/posts/1825602517598773 (gearchiveerd: http://dpaq.de/0rRw4)

Bericht op Facebook 2: https://www.facebook.com/groups/2707712409470470/permalink/2751368231771554/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/hA7Fb)

Rapport FDA: www.fda.gov/media/144245/download#page43 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Eek36)

Artikel New York Times: https://www.nytimes.com/2020/11/18/health/pfizer-covid-vaccine.html?auth=login-facebook

Factcheck Politifact: https://www.politifact.com/factchecks/2020/dec/11/blog-posting/two-vaccine-trial-participants-died-fda-didnt-conn/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/y2opl)

Factcheck Reuters: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-pfizer-health-concerns-idUSKBN28K2R6 (gearchiveerd: http://dpaq.de/QuJ2D)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com