Sociëteit De Witte heeft haar kerstdiner afgelast

11.12.2020, 14:15 (CET)

Op sociale media worden verschillende berichten verspreid over een kerstdiner bij de Den Haagse vereniging 'Sociëteit De Witte'. Volgens die berichten zou er bij de vereniging een kerstdiner doorgaan voor politici, ondanks de opgelegde coronamaatregelen. "De 'herenclub' van (Joris) Demmink en (Mark) Rutte heeft op 18 december gewoon een black tie kerstgala", schrijft een Facebookgebruiker. Volgens een andere post viert de Tweede Kamer binnenkort een kerstdiner bij de vereniging. Maar wat klopt er precies van die beweringen?

BEOORDELING: De berichten zijn ongegrond. Hoewel het klopt dat Sociëteit De Witte op voorhand in de agenda een kerstdiner aankondigde, werd dit afgelast na de aangekondigde maatregelen van 8 december. De beweringen over de Tweede Kamer en andere politici kloppen ook niet.

FEITEN: Op vrijdag 18 december 2020 zou de Den Haagse vereniging 'Sociëteit De Witte' het jaarlijkse kerstdiner houden voor haar leden. Althans, dat stond zo gepland vóór de strenge coronamaatregelen in Nederland werden aangekondigd. Toen de Nederlandse overheid de nieuwe coronamaatregelen op 8 december aankondigde voor de horeca, werd het evenement definitief afgelast. Dat valt ook te lezen op de website.

In één van de berichten wordt een receptionist van de vereniging zelfs opgebeld. Ook daarin zegt de man dat ze de persconferentie afwachten, alvorens ze kunnen beslissen of het kerstdiner - in welke vorm dan ook - kan doorgaan. Een directielid van Sociëteit De Witte vertelt aan dpa dat ze het kerstdiner na de persconferentie hebben afgelast.

Ook wordt er in verschillende berichten een verband gelegd met de politiek. "De Tweede Kamer" en "De 'herenclub' van Demmink en Rutte" worden onder meer genoemd. Sociëteit De Witte ontkent echter dat ze ook maar iets met politiek te maken hebben en dat ze een volstrekt onafhankelijke vereniging zijn. Het is niet uitgesloten dat er ook politici lid zijn van Sociëteit De Witte, al kan de vereniging dat om privacyredenen niet delen.

Valt die link tussen de politiek en de sociëteit enigzins te verklaren? Op de website van de Tweede Kamer vinden we enkele verslagen waarin de vereniging wordt genoemd. Wanneer we de verslagen in detail bekijken, zien we dat Sociëteit De Witte - net als verschillende andere verenigingen - louter als ontmoetingsplaats voor politici, journalisten en lobbyisten wordt omschreven. Van een mogelijk kerstdiner is in geen enkel bericht sprake.

Inmiddels werd er ook een disclaimer toegevoegd aan het evenement in de agenda: "De kerstdiners vinden alleen doorgang als dit volgens de RIVM maatregelen mogelijk is", valt er te lezen. In de eerste aankondiging op de website stond die disclaimer er nog niet. De vereniging bevestigd dat die melding werd toegevoegd nadat er berichten werden verspreid op sociale media.

In een ander bericht op Facebook wordt ook een foute foto gedeeld. Een simpele zoekactie toont ons dat de gedeelde foto van een borrel uit 2018 - 2019 dateert, toen er nog geen sprake was van COVID-19. Opvallend: in dat zelfde bericht deelt de auteur een factcheck van Reporters Online, die soortgelijke berichten onderzochten. Ook daarin wordt aangetoond dat het bericht niet klopt.

"Uiteraard wisten wij al langer dat het diner waarschijnlijk niet door kon gaan", laat een directielid weten. "Echter volgen wij de richtlijnen van het kabinet en wilden, in eerste instantie, wachten met het verwijderen van het diner tot na de persconferentie op 8 december. Door de berichtgeving om het diner heen besloten wij al voor 8 december ‘onder voorbehoud’ op de website te plaatsen en na de persconferentie was het diner definitief van de baan. Alles volgens de richtlijnen, die ook wij gewoon volgen zoals de gehele horeca  branche dit doet."

Ten slotte zou er in enkele berichten - waaronder dit artikel op het forum Drimble.nl - staan dat er "3300 leden + introducees" aanwezig zouden zijn. Volgens de vereniging is dat in elke omstandigheid onmogelijk, omdat dat aantal de maximale capaciteit van het gebouw ver overschrijdt. Mogelijk haalt het bericht inspiratie uit de Wikipedia-pagina van Sociëteit De Witte, waarop we lezen dat de club in 2014 zo'n 3.300 leden bedroeg.

De sociëteit laat weten dat ze momenteel 3.200 leden tellen, maar dat er op geen enkel moment zoveel mensen samenkomen. Ook zeggen ze dat de datum van het jaarlijks diner minstens een jaar van tevoren gekend is. "Inschrijven voor het diner op 18 en 19 december was echter nog niet (nooit) mogelijk daar wij de berichtgeving afwachtten", zegt een bestuurslid. "Voor alle duidelijkheid betreft het een diner voor leden en hiervoor kunnen (buiten de covid-19 periode) zich maximaal 200 mensen aanmelden."

In conclusie: hoewel de Den Haagse vereniging ruim op voorhand een kerstdiner aangekondigde, werd dat diner afgelast toen de maatregelen voor de horeca bekend raakten. Het gerucht dat het kerstdiner alsnog zou doorgaan en dat er politici aanwezig zouden zijn, is onwaar.

---

Links:

Facebookbericht 1: https://www.facebook.com/joop.hamelinck/posts/1776202595868982 (gearchiveerd: http://dpaq.de/T5SmG)

Facebookbericht 2: https://www.facebook.com/hallobewustnederland/posts/141609457722145(gearchiveerd: http://dpaq.de/FHn67)

Facebookbericht 3: https://www.facebook.com/sylvia.nooteboom/posts/3544962408952330 (gearchiveerd: http://dpaq.de/D25T9)

Facebookbericht 4: https://www.facebook.com/kaatkeyzers/posts/10217610714595718 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6tLtE)

Facebookbericht 5: https://www.facebook.com/RelevantToday7/photos/a.868765189909771/3491804007605863 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZCxnv)

Evenement Sociëteit De Witte: https://www.societeitdewitte.nl/nl/agenda/2020/12/kerstdiner-onder-voorbehoud-1/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/GgrZ0)

Persconferentie Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-coronavirus-8-december-in-eenvoudige-taal (gearchiveerd: http://dpaq.de/Q3RNY)

Tweede Kamer Sociëteit De Witte: https://www.tweedekamer.nl/zoeken?search_str=Sociëteit+De+Witte (gearchiveerd: http://dpaq.de/e0lZs)

Verslag Tweede Kamer: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2012Z00047&did=2012D04838 (gearchiveerd: http://dpaq.de/I0GR9)

Aankondiging diner op 29 november: https://www.societeitdewitte.nl/nl/agenda/2020/12/kerstdiner-10/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/o61wJ)

Borrel Sociëteit De Witte 2018 - 2019: http://baldr.nl/fotos/collegejaar-2018-2019/ketel-1-borrel-societeit-de-witte (gearchiveerd: http://dpaq.de/wWlW8)

Pagina Drimble: https://drimble.nl/regio/zuid-holland/haaglanden/72929119/tweede-kamer-organiseert-kerstdiner-bij-societeit-de-witte-met-3300-mensen.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/G7PUS)

Factcheck Reporters online: https://reportersonline.nl/tweede-kamer-organiseert-kerstdiner-bij-societeit-de-witte-met-3300-mensen/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/vabnJ)

Wikipedia Sociëteit De Witte: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_of_Litt%C3%A9raire_Soci%C3%ABteit_De_Witte#:~:text=Sinds%20eind%20jaren%20negentig%20is,volledig%20lidmaatschap%20met%20stemrecht%20verkrijgen. (gearchiveerd: http://dpaq.de/cVHbk)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com