Zwitserland neemt zijn tijd met goedkeuring coronavaccins

10.12.2020, 11:59 (CET)

Zwitserland zou de coronavaccins van farmafabrikanten Pfizer, Moderna en AstraZeneca hebben afgekeurd. De reden? Er is te weinig bekend over de schadelijke gevolgen ervan. Dat schrijft een Facebookgebruiker (gearchiveerd).

BEOORDELING: De uitspraak is fout. De Zwitserse goedkeuringsprocedure van de coronavaccins is gepauzeerd, niet afgebroken.

FEITEN: De Zwitserse medicijnenregulator SwissMedic maakte op 1 december bekend dat de goedkeuringsprocedure voor de coronavaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca even gepauzeerd wordt.

Dat liet het hoofd van de authorisatieafdeling Claus Holte weten op een persconferentie van het federale ministerie van Volksgezondheid. SwissMedic vond dat er belangrijke data ontbrak in de aanvraag van de farmabedrijven. Zo hebben ze meer informatie opgevraagd omtrent de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit van de vaccins. Die data hebben ze ondertussen ook gekregen. https://dpaq.de/sHjYt

Onder andere over de subgroepen van testpersonen willen ze meer weten, zoals hun medische geschiedenis en hun reeds bestaande ziektes en aandoeningen. Hij zei daarover: "Het is belangrijk om heel goed te kijken naar de effecten op verschillende groepen mensen."

Meerdere Zwitserse media berichtten over het nieuws, maar nergens wordt gesproken over een afkeuring. Zwitserland neemt zijn tijd om de noodzakelijke goedkeuringsprocedures te doorlopen. Afkeuren en de tijd nemen zijn niet hetzelfde. In tegenstelling tot andere Europese landen heeft Zwitserland geen noodprocedure om medicijnen of vaccins goed te keuren, dat liet Zwiterse vaccinologe Claire-Anne Siegrist weten in een interview.

Het land zal vaccineren tegen COVID-19 en heeft al vaccins aangekocht van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. De vaccins zullen niet verplicht en gratis zijn. Tegen de zomer zou iedereen die dat wil gevaccineerd kunnen zijn.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/warner.renken/posts/10219334780459736 (gearchiveerd: http://dpaq.de/oyKBx)

Artikel SwissInfo: https://www.swissinfo.ch/eng/incomplete-data-stalls-swiss-authorisation-of-covid-19-vaccines/46196598 (gearchiveerd: http://dpaq.de/k5T6h)

Artikel RTS: https://www.rts.ch/info/suisse/11793091-le-plan-de-vaccination-contre-le-covid19-un-veritable-defi-logistique.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/SHjYt)

Artikels Le Temps: https://www.letemps.ch/monde/nombre-dinfections-diminution-resilience-entreprises-suisses-aide-cas-rigueur-elargie (gearchiveerd: http://dpaq.de/TuzXw)

en https://www.letemps.ch/suisse/suisse-campagne-vaccination-debutera-janvier (gearchiveerd: http://dpaq.de/97NW8)

Artikel op France24: https://www.france24.com/en/live-news/20201207-swiss-stake-slower-more-cautious-covid-vaccine-path (gearchiveerd: http://dpaq.de/7Mgxr)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com