Noors meisje kreeg narcolepsie door vaccinatie elf jaar geleden

08.12.2020, 12:28 (CET)

Een zesjarig Noors meisje zou het coronavaccin hebben gekregen en kan nu niet meer lopen. Dat zou het lot zijn van de kleine Charlotte nadat ze het COVID-19 vaccin van Pfizer kreeg, waarna ze narcolepsie ontwikkelde. Het trieste verhaal wordt gedeeld op Facebook (gearchiveerd). Ze baseren zich allemaal op dit artikel. Maar is dat effectief wat er gebeurde?

BEOORDELING: Charlotte is nu 17 en lijdt inderdaad aan narcolepsie ten gevolge van een vaccinatie, maar wel tegen de varkensgriep, niet COVID-19. Er wordt op dit moment in Noorwegen nog geen coronavaccin, van Pfizer of andere fabrikanten, aan het grote publiek gegeven. 

FEITEN: De Noorse krant Dagbladet bracht Charlottes verhaal in november 2020. In november 2009 was ze zes en kreeg ze het vaccin tegen varkensgriep toegediend. Enige tijd later kreeg ze de eerste symptomen van wat later werd gediagnoseerd als narcolepsie. 

Narcolepsie is een chronische neurologische slaap-waakstoornis. Mensen die er aan lijden zijn slaperig en hebben onbedwingbare slaapaanvallen. Kortom, de hersenen zijn niet meer in staat om slapen en waken te controleren. Het wordt maar zelden correct gediagnoseerd.

Er bleek wel degelijk een probleem te zijn met het vaccin van farmaceut GSK voor de Mexicaanse of varkensgriep. GSK zou hiervan ook de hoogte zijn geweest: het vaccin werd niet op kinderen en op te weinig volwassenen getest. Uit een Noorse studie bleek er een verband te zijn tussen narcolepsie en het varkensgriepsvaccin. 

In Noorwegen kregen 156 mensen, waaronder Charlotte en vele andere kinderen, compensatie voor neveneffecten door het vaccin. De kans is groot dat het veel meer mensen trof dan dat. Ook in Nederland werd er een schikking getroffen.

Op dit moment (8 december) is er nog geen enkel coronavaccin goedgekeurd in Noorwegen, of in de hele EU, maar het Pfizer vaccin ligt op kop om als eerste goedgekeurd te worden. Vorige week maakte de Noorse minister van Volksgezondheid Bent Høie bekend dat het land de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca zal gebruiken.

Volgens de laatste informatie zou een van die coronavaccins vanaf begin 2021 toegediend kunnen worden aan de Noorse bevolking. Maar dat zal naar risicogroepen zoals ouderen gaan, niet naar kinderen. De Noorse Gezondheidsinstantie NIPH neemt voorlopig kinderen jonger dan 18 niet op in het vaccinatieprogramma.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft al een plan gemaakt hoe het de verschillende coronavaccins en hun mogelijke risico's zal opvolgen. De farmabedrijven nemen ook meerdere voorzorgen vooraleer het vaccin op de markt komt. Zo haalde Moderna 30.000 vrijwilligers van verschillende etniciteiten aan boord om hun vaccin te testen. Pfizer test hun vaccin ook op tieners.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/muziekfan1985/posts/3611797598858371 (gearchiveerd: http://dpaq.de/cKUI6)

Artikel op Ecency: https://ecency.com/corona/@dewaarheid/noors-meisje-charlotte-6-kreeg (gearchiveerd: http://dpaq.de/2kEQK)

Artikel in Dagbladet: https://www.dagbladet.no/magasinet/charlotte-17-ble-skadet-for-livet/73019630

Noorwegen zal drie coronavaccins gebruiken: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-norway-vaccine/norway-to-use-three-vaccines-to-stop-covid-19-from-early-2021-idUSKBN28E1AU (gearchiveerd: )

Info over vaccin en vaccinatieprogramma NIPH: https://www.fhi.no/en/id/vaccines/coronavirus-immunisation-programme/coronavirus-vaccine/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/h0fRM)

Over narcolepsie: https://narcolepsie.nl/wat-is-narcolepsie/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/dAZcm)

Studie tussen het verband varkensgriepvaccin en narcolepsie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28847694/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/JDTqk)

Varkensgriepvaccin schikking in Nederland: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4422946/miljoenenschikking-na-vaccin-mexicaanse-griep (gearchiveerd: http://dpaq.de/li8HH)

EMA over monitoring coronavaccins: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-publishes-safety-monitoring-plan-guidance-risk-management-planning-covid-19-vaccines(gearchiveerd: http://dpaq.de/P5DfL)

Over de vrijwillers op wie coronavaccins worden getest: https://khn.org/morning-breakout/moderna-recruits-30000-volunteers-to-max-out-final-stage-vaccine-trial/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2hD54)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com