Brief voor massale testcampagne in Liverpool werd vervangen wegens fouten

16.11.2020, 16:20 (CET)

Wordt het Britse leger ingezet om kinderen in scholen te gaan testen op corona, zonder de toestemming van de ouders? Volgens verschillende berichten op Facebbok en een artikel van de alternatieve nieuwsblog 9fornews, zou dat het geval zijn. "Een Britse school lanceert een project waarbij het leger wordt ingezet om kinderen zonder toestemming van hun ouders te testen op corona", valt er in het Facebookbericht te lezen, maar wat klopt daar precies van?

BEOORDELING: Het bericht mist context, waardoor het verhaal niet klopt. De Broadgreen International School in Liverpool heeft inderdaad initieel een brief naar de ouders gestuurd om te melden dat ze kinderen zouden testen op Covid-19, tenzij ouders hen die toestemming zouden ontzeggen. Kort daarna werd de brief teruggeroepen door het Liverpoolse stadsbestuur wegens fouten en onnauwkeurigheden. Er werd een nieuwe brief verstuurd waarin die toestemming wél werd gevraagd.

FEITEN: Op vrijdag 6 november rolde de stad Liverpool een grootschalige corona-testingcampagne uit, waarbij er zo veel mogelijk mensen getest zouden worden op Covid-19. Dat berichten verschillende Britse media. De stad stelde voor iedereen coronatests ter beschikking, ook voor mensen zonder symptomen. De secundaire scholen maakten eveneens deel uit van die campagne en het leger zou worden ingezet om logistieke hulp te bieden.

De Broadgreen International School in Liverpool stuurde een brief uit naar de ouders van de leerlingen om te communiceren over de grote testingcampagne. In de brief valt te lezen dat door "buitengewone omstandigheden" niet mogelijk is om ouderlijke toestemming te vragen voor de coronatest. De directie van de school vraagt de ouders om een schriftelijke weigering indien ze niet willen dat hun kind getest wordt.

Ook zegt de school dat elke leerling een unieke barcode krijgt toegewezen, om zo de resultaten makkelijker te kunnen identificeren. "Als een resultaat positief is, dan brengt de school de persoon in veiligheid. In het geval van een leerling worden ook de ouders onmiddellijk verwittigd en gaan we op zoek naar anderen die mogelijk in contact zijn gekomen met de persoon." De besmette personen en hun contacten gaan vervolgens in zelfquarantaine.

De brief werd echter al snel weer ingetrokken door de Liverpool City Council, omdat er volgens het stadsbestuur sprake was van fouten en onnauwkeurigheden. Op 8 november stuurde de school - namens het stadsbestuur - een nieuwe brief uit, waarin de communicatie werd aangepast. Op haar website laat de school ook weten dat deze brief de vorige communicatie vervangt.

Maar wat staat er dan in de nieuwe brief? "Alle kinderen tussen de 11 en 18 jaar oud, voor wie er de juiste toestemming is gegeven, komen in aanmerking voor een test. We nodigen de jonge mensen in onze stad uit om deel te nemen aan deze actie." Volgens het stadsbestuur is de toestemming dus wél nodig om leerlingen te laten testen op Covid-19. Ook de school meldt dat: "Consent will be explicitly sought from parents", valt er te lezen op de geüpdatete website.

In de eerste brief werd aangekondigd dat de testingcampagne in de school zou beginnen op 9 november. Ook dat werd aangepast op de website. De school laat weten dat er onzekerheid is over de begindatum van de testcampagne. "Details will be shared as soon as possible." Verschillende factcheck-instellingen namen hetzelfde verhaal al onder de loep.

Kortom, het klopt dat de school de mogelijkheid opeiste om te testen zonder toestemming van de ouders, al konden de ouders ook weigeren dat hun kind getest zou worden. Verder werd de brief al snel ingetrokken door het Liverpoolse stadsbestuur en vervangen door een brief waarin de ouderlijke toestemming wél verplicht was. Die context was nergens te bespeuren in het artikel of in de Facebookberichten. Ze zijn daarom misleidend en deels onjuist.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/9fornews.nl/posts/3245958118863764 (gearchiveerd: http://dpaq.de/wODOY)

Artikel 9fornews: https://www.ninefornews.nl/britse-leger-test-kinderen-op-corona-zonder-toestemming-ouders/?fbclid=IwAR1sNBHvXLDGM8R4wkG1BCTG63z2WyHpKaBluRiNrhG48yN-BBMcCkmQ2OQ (gearchiveerd: http://dpaq.de/diJ8O)

BBC coronatesting in Liverpool: https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-54828634 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HKR4u)

Liverpool city council test: https://liverpool.gov.uk/communities-and-safety/emergency-planning/coronavirus/how-to-get-tested/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/v8uBR)

Liverpool city council test 2: https://www.gov.uk/guidance/getting-tested-for-coronavirus-if-you-live-or-work-in-liverpool (gearchiveerd: http://dpaq.de/UMonE)

Liverpool Echo: https://www.liverpoolecho.co.uk/news/liverpool-news/40000-home-coronavirus-testing-kits-19256535 (gearchiveerd: http://dpaq.de/pyO2u)

Liverpool massatesten scholen BBC: https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-54876428 (gearchiveerd: http://dpaq.de/YvjNQ)

The Guardian massatesten op scholen: https://www.theguardian.com/uk-news/2020/nov/08/army-carry-out-mass-covid-19-tests-children-liverpool-pupils (gearchiveerd: http://dpaq.de/SnYYb)

Bericht op Facebook brief school: https://www.facebook.com/beatifulsunshine.devries/posts/1107009426420686 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6cK5w)

Bericht op Facebook brief school 2: http://dpaq.de/Xbyq9 (gearchiveerd: http://dpaq.de/EK4XE)

Broadgreen International School website: https://www.broadgreeninternationalschool.com/our-school/whilst-school-is-closed?fbclid=IwAR36z0RksZBxXdH0ciAvvBkaZiMXOGMgvPciuq4hjiIqNTC3IE_pW9UB4s4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/l6IZT)

Broadgreen International School brief update: https://www.broadgreeninternationalschool.com/parents/letters-home (gearchiveerd: http://dpaq.de/S3V3Q)

Link brief: https://www.broadgreeninternationalschool.com/downloadfile/15622636

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com