Geen bewijs dat videospel FIFA stopt met spelmodes 'Ultimate Team' na mogelijke boete

12.11.2020, 15:56 (CET)

Een Instagrampost stelt dat het populaire videospel FIFA van Electronic Arts de game mode 'Ultimate Team' zou stopzetten (post gearchiveerd hier). Door een opgelegde boete "lijkt het einde van het spel in zicht", valt er in de beschrijving te lezen. Die boete is afkomstig van de Nederlandse Kansspelcommissie, omdat EA Sports met het spel minderjarigen zou aanzetten tot gokken. Verder in de tekst wordt genuanceerd dat dit het "einde van FIFA Ultimate Team in zijn huidige vorm zou kunnen betekenen", maar wat klopt er precies aan dat verhaal?

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat de populaire spelmodus zou worden geschrapt en ook de woordvoering van EA Sports ontkent dat. De titel is dus onwaar. Hoewel er in de beschrijving heel wat vragen worden gesteld, maakt de pagina meerdere misleidende beweringen. In België leidde de boete ertoe dat spelers geen eigen geld meer konden investeren, maar de spelmodus in zijn oude vorm bleef onaangetast. We beoordelen het bericht daarom als deels onwaar.

FEITEN: In 2009 voegde het populaire videospel FIFA, van makers Electronic Arts, de spelmodus 'FIFA Ultimate Team' (of kortweg FUT) toe. Daarin kunnen spelers een eigen selectie bouwen met voetballers naar keuze. Die spelers kunnen ze verzamelen door willekeurige pakketjes te kopen, waarin gepersonaliseerde spelerskaarten verborgen zitten. De pakketjes kopen ze met in-game valuta of met een eigen - aangekochte - valuta: FIFA punten.

Doordat je echter niet kan weten welke spelers je in welk willekeurig pakketje kan krijgen, oordeelde de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) dat de wet op kansspelen wordt overtreden, zoals ook verschillende media schrijven. De Nederlandse rechtbank in Den Haag gaf de Kansspelautoriteit op 29 oktober 2020 gelijk. De Ksa legt Electronic Arts een last onder dwangsom op met een maximum van 5 miljoen euro vanwege het overtreden van de Wet op de kansspelen.

Nergens wordt er echter gesproken over het schrappen van de spelmodus. Ook Dirk Scholing, Country Manager Benelux van Electronic Arts aan de redactie van dpa: "We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen."

In november 2019 onderzocht het Brussels parket ook de 'FUT'-kwestie in België, naar aanleiding van een rapport van de Belgische Kansspelcommissie. Ook zij oordeelden dat de spelmodus in strijd was met de kansspel wetgeving. Uiteindelijk besliste EA om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België. De spelmodus zelf bleef echter onaangetast, in vergelijking met andere landen. Kortom, er is helemaal geen bewijs dat het spel zou stoppen door deze beslissing. Het is eerder waarschijnlijk dat EA de aankoop van FIFA-punten in Nederland niet langer mogelijk maakt, al kan het bedrijf nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

De informatie in de post is gebaseerd op een artikel van Want.nl, waarin de uitleg met meer nuance gepaard gaat. "Het zou ook kunnen dat je straks een update krijgt, waardoor het of niet meer mogelijk is om de pakjes voor echt geld te kopen", lezen we in een late paragraaf. Al blijft de titel "Einde FIFA Ultimate Team in zicht dankzij megaboete" ook misleidend.

In conclusie, het artikel en (vooral) de Instagrampost trekken foutieve conclusies uit het rapport van de Kansspelautoriteit en de rechtbank in Den Haag. Het is uiteraard niet uitgesloten dat het spel in de toekomst zal worden gewijzigd, maar daar is voorlopig geen enkel bewijs van. Ook het bedrijf ontkent de wijziging en het staat niet als dusdanig in het verslag.

---

Links:

Bericht op Instagram: https://www.instagram.com/p/CG8YFi7H0Ck/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/BQ95U)

FIFA Ultimate team 2009 artikel Nu.nl: https://www.nu.nl/games/1915366/ea-kondigt-ultimate-team-aan-voor-fifa-09.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZhLTB)

FIFA points: help.ea.com/en/help/fifa/be-safe-with-fut-coins-and-fifa-points/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/sU0LM)

RTL Nieuws over boete: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5193397/fifa-krijgt-dwangsom-van-kansspelautoriteit-om-gokelementen (gearchiveerd: http://dpaq.de/y8Z6i)

Besluit Kansspelautoriteit: https://kansspelautoriteit.nl/nieuws/nieuwsberichten/2020/oktober/lasten-dwangsom/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/pI4Ib)

Uitspraak rechtbank Den Haag: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:10428&showbutton=true&keyword=gokken (gearchiveerd: http://dpaq.de/L5Ubf)

Artikel HLN: https://www.hln.be/games/ea-stopt-verkoop-fifa-punten-in-belgie-na-onderzoek-naar-inbreuken-op-gokwetgeving~a523df3c/132999074/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/53EFY)

EA FIFA punten België: https://www.ea.com/nl-nl/news/fifa-points-belgium#:~:text=Na%20verder%20overleg%20met%20de,games%20op%20console%20en%20pc. (gearchiveerd: http://dpaq.de/xX1xj)

Kansspelcommissie oordeel Belgie: https://www.gamingcommission.be/opencms/opencms/jhksweb_nl/gamingcommission/news/news_0061.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/rMsdy)

Artikel Want.nl: https://www.want.nl/einde-fifa-ultimate-team-megaboete/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/WFuht)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com