Neptweet van minister Kaag circuleert op sociale media

09.11.2020, 14:46 (CET)

Sigrid Kaag (D66), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lijkt de overwinning van het communisme toe te juichen in een tweet naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en overwinning van Joe Biden. Een screenshot van de tweet worden gedeeld op andere sociale media. Een Facebookgebruiker voegt daar nog aan toe dat Joe Biden niet gewonnen heeft (gearchiveerd). 

BEOORDELING: De tweet is nep. Minister Kaag tweette inderdaad naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ze zei niets over communisme, China of 'the Great Reset'.

FEITEN: Minister Kaag deelde een boodschap op haar Twitterpagina op zaterdag 7 november 2020, toen het duidelijk werd dat Joe Biden de 46e president van de Verenigde Staten zal worden. Maar haar exacte woorden zijn niet die als die in de screenshot die gedeeld wordt op Facebook. 

De eerste drie zinnen zijn dezelfde in de echte en neppe tweet: "At long last. A historic change. Biden and Harris." In de rest van haar Tweet spreekt ze echter niet over het communisme, noch over China, noch over een 'Great Reset'. De rest van haar Tweet leest: "Values matter, integrity matters. Leadership matters. The country can start its healing progress into its future."

Eens gepubliceerd laat Twitter niet toe dat je een tweet nog aanpast. De enige manier om een tweet te veranderen is door die te verwijderen en dan opnieuw te posten. Die ontbrekende functie is een bron van frustratie van vele Twittergebruikers. De verschillende gearchiveerde versies van de Tweet tonen dezelfde, echte, versie. 

Het is inderdaad zo dat er nog geen officiële winnaar is in de presidentsverkiezingen. Om te winnen heeft een kandidaat 270 kiesmannen nodig. Op 9 november 2020 heeft Biden er 279 met nog vier staten te gaan.

Hoe wordt het dan officieel? Tegen 8 december moeten alle staten hun uitslag finaliseren. Daarna komen op 14 december de leden van het Kiescollege samen om hun stemmen uit te brengen. Die uitslag wordt op 6 januari bekrachtigd door het Congres (de Verenigde Kamers van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat).

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/danielle.vanmaaren.5/posts/356955588729137 (gearchiveerd: http://dpaq.de/liDwj)

De echte tweet van Kaag: https://twitter.com/SigridKaag/status/1325141410597773312 (gearchiveerd: http://dpaq.de/o9dVD)
Op Wayback Machine: https://web.archive.org/web/*/https://twitter.com/SigridKaag/status/1325141410597773312

Over Sigrid Kaag: https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/sigrid-kaag

Hoe een Tweet (niet) aanpassen: https://www.lifewire.com/edit-tweet-after-publish-3476767 (gearchiveerd: http://dpaq.de/sIATC)

Verkiezingskaart Washington Post: https://www.washingtonpost.com/elections/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/5eMWk)

Tijdlijn presidentsverkiezingen 2020: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF11641 (gearchiveerd: http://dpaq.de/4bzQI)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com