Vermoedelijke dader fatale mesaanval heeft Turkse nationaliteit

03.11.2020, 15:53 (CET)

"Moord in Berlijn op een Palestijns-Syrisch kind", schrijft een Facebookgebruiker (gearchiveerd). Een dertienjarige Palestijns-Syrische jongen zou zijn doodgestoken door een extreemrechtse nationalist in Berlijn. Tenslotte verwijt de persoon de Nederlandse media dat ze dit verhaal niet oppikken.

BEOORDELING: De beweringen zijn deels juist. Een dertienjarige Palestijns-Syrische jongen overleed in Berlijn op 31 oktober 2020 nadat hij werd neergestoken. De vermoedelijke dader is echter geen extreemrechtse nationalist, maar een 41-jarige man met de Turkse nationaliteit. Het klopt dat het verhaal niet werd opgepikt door Nederlandse media.

FEITEN: Verschillende Duitse media berichtte over het fatale incident, waaronder de Frankfurter Allgemeine ZeitingZeit Online en TAZ. Die laatste baseren zich allebei op verslaggeving van het Duitse persagentschap dpa. Op Halloweenavond was de 13-jarige jongen samen met een 22-jarige metgezel en nog 5 anderen in de centrale wijk Berlijn-Mitte. Daar ontstond een ruzie tussen de groep en een oudere man, waarop de man het slachtoffer neerstak met een mes. Zijn 22-jarige metgezel zou de dader hebben aangevallen en raakte zelf zwaar gewond.

De Berlijnse krant Der Tagesspiegel berichtte dat de jongen tweemaal in de buik werd gestoken, waarna hij ter plekke overleed. Volgens ooggetuigen liep de dader daarna rustig weg. Het jonge slachtoffer kwam enkele jaren geleden met zijn gezin naar Duitsland. De familie is Palestijns.

De vermoedelijke dader gaf zichzelf maandag aan bij de politie. Het gaat om een 41-jarige man met de Turkse nationaliteit. Het Openbaar Ministerie liet op Twitter nog weten dat er "geen aanwzijgingen zijn van een racistisch motief". 

Het is correct dat het nieuws niet werd opgepikt door Nederlandse media.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/ajwadelux/posts/1569601196575402 (gearchiveerd: http://dpaq.de/dpxWw)

Artikel op taz.de: https://taz.de/Kind-im-Monbijou-Park-getoetet/!5722402/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/7V8GF)

Artikel in Der Tagesspiegel: https://www.tagesspiegel.de/berlin/13-jaehriger-in-berlin-erstochen-tatverdaechtiger-vom-monbijoupark-stellt-sich-der-polizei/26582276.html

Artikel in Frankfurter Allgemeine Zeitung: https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/13-jaehriger-erstochen-taeter-stellt-sich-der-polizei-17032403.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/EdjXZ)

Artikel op Zeit Online: https://www.zeit.de/news/2020-11/02/13-jaehriger-erstochen-taeter-stellt-sich-der-polizei (gearchiveerd: http://dpaq.de/0jcRs)

Berlijns Openbaar Ministerie over de aanhouding van de vermoedelijke dader: https://twitter.com/GStABerlin/status/1323255844063092737 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uz8hZ)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com