Roemeense voetbalhooligans gearresteerd na schermutseling met politie

26.10.2020, 14:19 (CET)

"Nu in Roemenië: als je betrapt wordt op het niet dragen van een mondkapje" schrijft een Facebookgebruiker over een video opgenomen in een metrostation (gearchiveerd). Daarin is te zien hoe gewapende politieagenten in oproeiuitrusting hardhandig een groep mannen arresteren. 

BEOORDELING: De video werd uit context getrokken. De gebeurtenis speelde zich effectief af op de metro in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Maar mondkapjes lagen niet aan de basis van het incident. Het ging om opstandige hooligans en supporters van voetbalclub Steaua Boekarest.

FEITEN: De oorspronkelijke poster van de video lijkt een Roemeense man te zijn. Hij zette het filmpje online op 2 oktober 2020 met het volgende onderschrift: "gedwongen tussenkomst van de speciale troepen in de metro van Boekarest. Verschillende supporters werden uit het treinstel gehaald en op het perron geboeid. Ze hadden rookbommen, maar ook verschillende messen." Geen woord over mondkapjes.

Hetzelfde fragment is ook terug te vinden op YouTube. Daar staat  dat het zou gaan om supporters van voetbalclub Steaua Boekarest. Op vrijdag 2 oktober was er een stadsderby tussen rivalen Steaua Boekarest en Dinamo Boekarest.

Op de website van de Roemeense sportkrant Gazeta Sporturilor is ook te lezen over het incident. Toen de politie de groep Steaua-supporters wou verhinderen om het openbaar vervoer naar het stadium te nemen, waar de groep Dinamosupporters al waren, liep de situatie uit de hand. Ze weigerden de instructies van de politie te volgen en twee politieagenten werden aangevallen. De gebeurtenissen in de video volgden. De hooligans bleken inderdaad messen en rookbommen op zak te hebben. Dat bericht ook de website HooligansTV.

Weeral wordt er nergens gesproken over het al dan niet dragen van mondkapjes. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle openbare plaatsen in Roemenië, maar het niet naleven van deze regel was niet de aanleiding van het hardhandig optreden van de Boekarestse politie.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1523000671421502&id=100011347528474 (gearchiveerd: http://dpaq.de/32td5

Video (gearchiveerd): http://dpaq.de/sQBvr

Roemeense facebookpost: https://www.facebook.com/688708674650608/videos/1007453623103275/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/cA2hh)

YouTube video met zelfde fragment: https://youtu.be/t0N1z0NpflA

Artikel in Gazeta Sporturilor (Roemeense sportkrant): https://www.gsp.ro/fotbal/liga-3/imagini-socante-jandarmeria-a-intervenit-in-forta-la-metrou-suporterii-csa-steaua-scosi-si-batuti-pe-peron-611945.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/PBaDG)

Over het voorval op HooligansTV: https://www.hooliganstv.eu/clashes-between-hooligans-and-police-in-bucharest-02-10-2020/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/rGwxE)

Dinamo Boekarest v. Steaua Boekarest, 2 oktober 2020: https://int.soccerway.com/matches/2020/10/02/romania/liga-iii/sc-dinamo-1948-sa-bucuresti-ii/csa-steaua-bucureti/3364949/head2head/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/QyOS6)

Over Roemeense coronamaatregelen via website Britse overheid: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/romania/coronavirus (gearchiveerd: http://dpaq.de/kZAIH)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com