PTFE zit inderdaad in sommige mondmaskers, maar is niet giftig

20.10.2020, 10:49 (CEST)

Weet dat wanneer je een mondmasker gebruikt waar de stof PTFE in zit, dit ook wordt gebruikt in de antiaanbaklaag van Teflon/Tefal pannen. Dat staat in een afbeelding die rondgaat op Facebook. "Je wordt vergiftigd," beweert een vrouw die de afbeelding op Facebook deelt. (archief)

BEOORDELING: De gedeelde afbeelding klopt. De chemische stof PTFE wordt inderdaad gebruikt in sommige mondmaskers en in pannen met een antiaanbaklaag. De context waarin de afbeelding wordt gedeeld klopt daarentegen niet. De stof is namelijk niet giftig voor mensen, zoals de persoon die de afbeelding deelt beweert.

FEITEN:

Polytetrafluoretheen (PTFE) is een chemische verbinding, ontdekt door chemicus Roy J Plunkett. De stof staat beter bekend als Teflon, een term die vaak te lezen is op pannen met een antiaanbaklaag. Het chemiebedrijf DuPont, waar de uitvinder van PTFE voor werkte, gaf PTFE deze merknaam.

Volgens de afbeelding op Facebook wordt PTFE ook gebruikt in mondmaskers. Dit is juist. Verschillende bedrijven bieden mondmaskers aan waarbij PTFE wordt gebruikt in de filterlaag van het masker, bijvoorbeeld producenten Solvay en Winresp. Het gebruik van PTFE in het filter blijkt ook effectief. Een Taiwanese studie laat zien dat PTFE goed scoort op een van de belangrijkste eigenschappen van een mondmasker: particle filtration efficiency (PFE). Dit is de mate waarin aerosolen en andere luchtdeeltjes worden tegengehouden door het filter.

De PTFE-laag van pannen raakte in opspraak toen in 2012 bleek dat hier een kankerverwekkende stof in kon zitten. De boosdoener was hierbij niet PTFE, maar de stof PFOA. Sinds 2015 mag PFOA niet meer worden gebruikt in consumentenproducten. De pannen liepen door deze ontdekking een slechte reputatie op, maar zijn nu veilig te gebruiken. Naar PTFE is wereldwijd uitgebreid onderzoek gedaan en er zijn geen aanwijzingen dat de stof schadelijk is voor mensen. Alleen bij extreme hitte kan PTFE smelten, en kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Het smeltpunt van PTFE ligt op 327 graden, ver boven de temperatuur die een pan bereikt wanneer je er een ei in bakt of een stuk vlees in braadt.

Behalve in de antiaanbaklaag van pannen, bakvormen en ander keukengerei, wordt PTFE op allerlei manieren gebruikt in de auto-industrie, elektronica en in de medische wereld. PTFE wordt bijvoorbeeld gebruikt bij cardiovasculaire implantaten en bij operaties waarin bloedvaten moeten worden omgelegd. De stof is dus bruikbaar en veilig bevonden om te gebruiken in het menselijk lichaam.

---

Links:

Bericht op facebook: https://www.facebook.com/inge.debruin.102/posts/2750211821859995 (gearchiveerd: http://dpaq.de/cxGYO )

Patent op PTFE: https://patents.google.com/patent/US2230654A/en (gearchiveerd: http://dpaq.de/Spusp )

Biografische pagina over Roy J. Plunkett: https://www.sciencehistory.org/historical-profile/roy-j-plunkett (gearchiveerd: http://dpaq.de/6I2Lz )

Maskers geproduceerd door Solvay: https://www.solvay.com/en/chemical-categories/specialty-polymers/healthcare/medical-equipment-emergency-production/n95-masks (gearchiveerd: http://dpaq.de/cuNWv )

Maskers geproduceerd door Winresp: http://winresp.com/en/portfolio/medical-masks/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/MspU2 )

Studie gepubliceerd door de Taiwan Association for Aerosol Research: https://aaqr.org/articles/aaqr-20-06-covid-0275.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/Jr0Sv )

Consumentenbond-artikel over Teflon: https://www.consumentenbond.nl/inductiekookplaat/zijn-teflonpannen-gevaarlijk (gearchiveerd: http://dpaq.de/ygHNJ )

NPO Radio 1 item en artikel over het gevaar van Teflon: https://www.nporadio1.nl/consument/2919-zo-schadelijk-is-een-beschadigde-anti-aanbakpan (gearchiveerd: http://dpaq.de/o559A )

Lijst van manieren waarop PTFE gebruikt wordt door Omnexus (platform voor informatie over diverse materialen): https://omnexus.specialchem.com/selection-guide/polytetrafluoroethylene-ptfe-fluoropolymer#content (archief: http://dpaq.de/nqCPw )

Studie over PTFE in medische ingrepen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2645354/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/9UtIf )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com