Reportage Duits tv-programma bespreekt stijgende besmettingscijfers, geen coronahype

19.10.2020, 14:46 (CEST)

"Duitse media geeft toe: corona is een hype". Dat kopt een video op Youtube die ook wordt gedeeld op sociale media. De video is een fragment van een uitzending van het duidingsprogramma ARD Extra op de Duitse tv-zender ARD. Heeft de Duitse omroep effectief zo'n uitspraak gedaan?

BEOORDELING: Het videofragment wordt uit context getrokken. Het onderwerp van de reportage is wat het stijgende aantal besmettingen in Duitsland nu exact betekent, en hoe dat zich verhoudt tot het aantal ziekenhuisopnames.

FEITEN: De video toont een fragment van de uitzending van ARD Extra van 5 oktober 2020, met name van 11:54 tot 20:00 van de originele uitzending. Presentatrice van dienst was Susanne Stichler en de reportage werd gemaakt door Johannes Jolmes. De reportage ging over de stijgende besmettingscijfers in Duitsland en wat ze nu exact betekenen.

Stichler introduceert de reportage met de volgende woorden: "Zodra ze (de cijfers) stijgen, leidt dat natuurlijk tot onzekerheid, zelfs angst, en soms tot hardere maatregelen." De referentie naar angst gaat dus niet over het idee dat de berichtgeving van de media over de coronapandemie angst in de hand zou hebben gewekt, of dat er sprake is van een hype of massahysterie.

In de reportage komen virologen Hendrik Streeck en professor Torsten Bauer aan bod. Zij bespreken hoe het aantal besmettingen inderdaad stijgt, maar dat het aantal ziekenhuisopnames stabiel blijft aangezien momenteel vooral jongeren besmet geraken.

Dat bespreekt Stichler ook in haar interview met prof. Ursel Heudorf, een volksgezondheidsspecialist. De algemene vraag van de uitzending was hoe de media in hun verslaggeving moeten omgaan met de besmettingscijfers, nu de situatie niet meer te vergelijken is met die van het voorjaar. Zij wijst er op dat de rapportering naar de algemene bevolking dat evenwicht momenteel niet genoeg haalt.

De conclusie van het fragment is dat om een vollediger zicht te hebben op de epidemiologische situatie het aantal besmettingen samen met het aantal ziekenhuisopnames bekeken moet worden. Nergens wordt gezegd dat de coronapandemie een hype is.

---

Links:

Video: https://youtu.be/8Xuai6MuZS4

Facebookpost I: https://www.facebook.com/realCommonSenseTV/posts/340616957360225 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ut2ec)

Facebookpost II:  https://www.facebook.com/marcel.baars.94/posts/1631104330382288 (gearchiveerd: http://dpaq.de/gqRfB)

Facebookpost III: https://www.facebook.com/ria.fafieanie/posts/10216105051013985 (gearchiveerd: http://dpaq.de/3hvFJ)

ARD uitzending 5 oktober 2020: https://www.daserste.de/information/nachrichten-wetter/ard-extra/videosextern/ard-extra-die-corona-lage-344.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/Mtcli)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com