CoronaMelder-applicatie heeft géén toegang tot je contactlijst

15.10.2020, 11:44 (CEST)

Op Facebook delen tientallen mensen een bericht waarin ze oproepen om hun nummer en vriendenstatus te verwijderen vooraleer je de 'COVID-19'-app installeert. De applicatie zou de toestemming hebben om aan de hand van de telefoonnummers in de contactenlijst personen te identificeren, te volgen of te lokaliseren. "Want als je deze app hebt, zullen al je contacten bekend zijn en die van hen ook, en daar hebben zij noch ik toestemming voor gegeven", luidt het bericht. Maar klopt dat wel?

BEOORDELING: Het bericht is een hoax die als een kettingbericht rondgaat op Facebook. Er is geen reden om je contacten te verwijderen uit je telefoon om hun data en privacy te beschermen, omdat de CoronaMelder je data niet deelt en geen personen identificeert. De waarschuwingen gebeuren aan de hand van willekeurige codes.

FEITEN: "Verwijder mij alsjeblieft uit je telefoon- en contactenlijst, je whatsapp en je vriendenlijst in Facebook, voordat je de app op je smartphone installeert!", roept iedereen op. Al tientallen Facebookgebruikers deelden het inmiddels op hun profiel. Overbodig, want de CoronaMelder (de Nederlandse 'COVID-19-app') verzamelt en gebruikt zo min mogelijk persoonlijke gegevens. Welke gegevens er precies worden gebruikt, staat aangegeven op de website van de Rijksoverheid en wordt getoond in deze video.

De applicatie krijgt dus geen toegang tot je contactenlijst. Wel stuurt hij willekeurige codes uit naar andere toestellen die de app ook hebben. Wanneer iemand besmet blijkt te zijn, dan kan deze persoon vrijwillig kiezen om andere mensen via de app te waarschuwen. "De app controleert meerdere keren per dag of er een match is met de codes van anderen die de afgelopen dagen voldoende dichtbij en lang genoeg in de buurt waren om ook besmet te raken", klinkt het op de website van de Rijksoverheid.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat aan de redactie van dpa weten dat de CoronaMelder niet de data leest op de telefoon. "Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen", zegt Tom Kummel, woordvoerder van het ministerie van VWS. "Je hoeft ook geen persoonlijke gegevens in te voeren, ook niet als je corona hebt." Ook de factcheckpagina 'De Hoax-Wijzer' toonde op Facebook aan dat de inhoud van de berichten niet klopt.

Ook privacy- en cyberveiligheidsdeskundige Brenno de Winter ziet geen waarheid in het bericht. Als onafhankelijk expert teste hij voor het ministerie van VWS de CoronaMelder en onderzocht hij de beveiliging. "De CoronaMelder, en ook de Belgische variant, heeft geen toegang tot locatie, sociale media-accounts of contactenlijst. Er wordt enkel via het principe van willekeurige codes gewerkt. Als je de app installeert, zal je ook zien dat je die toestemming niet moet geven. Dat is namelijk niet van toepassing." Alle veiligheidsrapporten werden bewaard en zijn openbaar raadpleegbaar in deze lijst.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/theadijk/posts/10224067797224983 (gearchiveerd: http://dpaq.de/TZrXj)

Rijksoverheid over CoronaMelder: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app/vraag-en-antwoord/privacy-coronamelder?fbclid=IwAR0OKuINqZg_ZufXc86jWzG8YwucLr5zJpVY5Q4LoSwX_IngdkzGas4P6aM (gearchiveerd: http://dpaq.de/TZrXj)

Video privacy CoronaMelder: https://www.youtube.com/watch?v=KXHXinHMd5I&feature=youtu%2Ebe (gearchiveerd: http://dpaq.de/72S8U)

De Hoax-Wijzer Facebook: https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/photos/a.199040723565923/2013759232094054/?type=3&__xts__[0]=68.ARB5r84A4784zoe8Xh42if0r6Y_c12l0E1NKe9akjUc_urCThNlFVVmrSeMPg0Hs-FO7wPPkKkH3seWl0tN6hgKfxCBXnaCy22H2iWh6ntS4LuHakA2mcgj9CV8FbVSD9UclpBnYLSbpaJsBFVz8RqbHAnZjU1IUueK62MU0bCG43JkYvSkeSZ6GxBCzO6SI15WBtuVG9kfHWS5NyywwkyghkELpC6tKNhDS0n8iqRhoXSge-JfNpOaSXhUEaubLUzTlzNQTZ0wrOKbR9JJkq3zHSdXbZUqyS5N9bBhFixhyBbhkA5za3pAlwf1nU1x_ItCjOQ (gearchiveerd: http://dpaq.de/a1ORb)

Artikel over kritische privacy-deskundige Brenno de Winter: https://www.villamedia.nl/artikel/criticaster-brenno-de-winter-ingehuurd-voor-corona-app (gearchiveerd: https://archive.vn/brJRf)

Veiligheidsrapporten CoronaMelder: https://github.com/minvws/nl-covid19-notification-app-coordination/tree/master/privacy/Duidingsrapportage (gearchiveerd: http://dpaq.de/mQNFM)

---

Contact met het team van factcheck: factcheck-netherlands@dpa.com