CO2-meters zijn bedoeld voor grotere ruimtes

08.10.2020, 17:24 (CEST)

Een man gebruikt een CO2-meter om eerst de kamerlucht, de lucht voor zijn mond zonder mondkapje en dan met mondkapje te meten. De zuurstofgehaltes dalen bij iedere stap, terwijl de CO2-gehaltes lijken te stijgen. Daarmee wil hij aantonen dat een mondmasker dragen ongezond zou zijn. "De regel in kantoren is dat boven de 700 ppm het toxisch gaat worden, en dit is een waarde 4 of 5 keer zo hoog."

BEOORDELING: De video is misleidend. CO2-meters zijn niet gemaakt om accuraat kleine ruimtes, zoals achter een mondmasker, te meten. Voor een gezond persoon zal het dragen van een mondmasker geen enkel negatief effect hebben op de gezondheid.

FEITEN: De bewering dat een mondmasker de opname van zuurstof zou verhinderen, hetgeen dan voor gezondheidsproblemen zorgt, is niet nieuw. Dpa schreef al eerder een factcheck over een gelijkaardige Oostenrijkse video. De gebruikte CO2-meter is niet geschikt voor het doel waarvoor het ingezet wordt en de resultaten zijn niet accuraat.

"CO2-meters zijn niet gemaakt om achter een mondmasker te meten. Het is bedoeld voor binnenruimtes", vertelt professor bio-ingenieur Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen. Hij onderzoekt luchtkwaliteit. "Een normale waarde in een kamer is 400 ppm, of parts per million, maar dat is ook afhankelijk van het tijdstip van de dag, de plaats, en het weer," zegt Samson. Een goed geventileerde ruimte kan wel het besmettingsrisico verkleinen. 

"Verhoogde koolstofdioxide waarden achter een mondmasker zijn logisch", gaat prof. Samson verder. Het is wel belangrijk om te onthouden dat we niet enkel de lucht achter het mondmasker weer inademen. "Koolstofdioxide is een restproduct. We ademen lucht in, halen de zuurstof er uit en ademen de CO2 weer uit", zegt Samson. "Een mondmasker is niet hermetisch gesloten, en maar goed ook. Via de gaatjes in de stof ademen we ook nog andere lucht in." 

De gebruikte meter in de video is de Altair 5X van het Amerikaanse merk MSA. Dat is een gasdetector die tot zes verschillende gassen kan meten, waaronder CO2.

Het is dezelfde detector die ook werd gebruikt in een gelijkaardig Amerikaans filmpje. Een brandweerman uit Penssylvania filmde zichzelf met en zonder mondmasker en gebruikte de detector om te concluderen dat maskers de opname van zuurstof verhinderen. Dat filmpje maakte het voorwerp uit van een factcheck van factcheck.org. Zij spraken onder andere met de producent van de gasdetector. 

Die woordvoerder bevestigde dat de detector niet bedoeld is om in een kleine, afgesloten ruimte te meten, zoals in de video. "De Altair 5x is niet ontworpen voor dit gebruik. Het is een draagbare gasdetector bedoeld voor situaties waarin het noodzakelijk is om mogelijke gevaarlijke of brandbare gassen te detecteren in ruimtes die veel groter zijn dan de ruimte achter een mondmasker: zoals kamers, fabrieksruimtes of andere besloten ruimtes."

De vrees voor te veel CO2 onder een mondmasker is ongegrond, zo zegt pneumoloog en professor aan de UGent Eric Derom. "Het is geen probleem voor een gezond persoon. De mondmaskers zijn doorlatend genoeg", zegt prof. Derom. "De concentratie CO2 kan inderdaad stijgen onder een mondmasker, wat voor kortademigheid en ongemak kan zorgen, maar het kan niet echt kwaad."

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/eugenie.vanruitenbeek.9/posts/198179878348343 (gearchiveerd: http://dpaq.de/wigQ0)

Gearchiveerde video: 

Prof. Roeland Samson: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/roeland-samson/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/1CZZ7) en https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/endemic/onderzoek/laboratoria/laboratorium-voor-mi/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/hduus)

Altair 5x multigas detector van MSA: https://www.msasafetyshop.com/a-42276880/draagbare-gasdetectie-meerdere-gassen/msa-altair-5x-pid-multigasdetector/  en https://us.msasafety.com/Portable-Gas-Detection/Multi-Gas/ALTAIR%C2%AE-5X-Multigas-Detector/p/000080001600001023

Dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/belgium/200914-99-559754/

Factcheck van factcheck.org over CO2-meters: https://www.factcheck.org/2020/07/video-presents-flawed-test-on-masks-oxygen-levels/

Ventilatie en COVID-19: https://lci.rivm.nl/ventilatie-en-covid-19

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com