In het najaar zijn er altijd meer gevallen van krentenbaard
6.10.2020, 15:24 (CEST)
Kinderen die mondkapjes dragen krijgen volgens facebookgebruikers last van impetigo, een bacteriële huidinfectie. Het veroorzaakt uitslag dat een maskerachtig patroon vormt. De bacterie zou gedijen in de warme vochtige omgeving dat een masker creëert. Dat fenomeen wordt waargenomen door artsen op spoedhulp doorheen het land, zo zeggen de gebruikers. De screenshots worden gretig gedeeld op Facebook.
BEOORDELING: De beweringen missen context. Het is theoretisch mogelijk om impetigo te krijgen door de warme en vochtige omgeving onder een mondmasker. Er lijkt echter geen sprake te zijn van een massale toename van het aantal gevallen bij kinderen. De gebruikte foto's tonen impetigo, maar ze zijn niet recent en hebben niets te maken met mondmaskers.
FEITEN: Impetigo of krentenbaard is een bacteriële huidinfectie die vooral voorkomt bij kinderen. Meestal zit de infectie rond de neus of mond, zoals de post zegt, maar het kan op het hele lichaam voorkomen.
Stafylokokken en streptokokken zijn de bacteriële boosdoeners. "Het is mogelijk dat de bacteriën in het milieu onder een mondmasker beter kunnen uitgroeien, zeker bij kinderen", zegt Sharon Verbeek, woordvoerder bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Maar dat kan dan wel enkel bij langdurig dragen." Kinderen jonger dan 13 jaar, zijn sowieso vrijgesteld van de meeste mondkapjesverplichtingen.
Kinderen en hun huid zijn sowieso een broeihaard van bacteriën, vertelt dermatoloog Thomas Maselis. "Maar dat is niet noodzakelijk slecht. Er zijn voldoende bacteriën op onze huid waar we prima mee overeenkomen. Kinderen met eczeem zijn ook kwetsbaarder voor krentenbaard."
De seizoenen spelen ook hun rol. "In de periode van augustus tot oktober zijn er doorgaans meer gevallen van krentenbaard", vertelt Eline Kramer, dermatoloog en beleidsadviseur bij het Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV).
Impetigo is besmettelijk en goede hygiëne is belangrijk bij de behandeling. "Wie impetigo heeft moet geen mondmaskers delen", zo zegt Verbeek. "Het is geen reden om het masker niet te dragen. Bij kinderen kan het wel aangeraden zijn om het mondmasker vaker te vervangen en de huid even te laten luchten", besluit ze.
Volgens de post zouden artsen een stijging zien van het aantal gevallen van krentenbaard bij kinderen. Cijfers van het aantal gevallen van impetigo worden niet bijgehouden door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de NVDV of door Nivel, het Nederlands onderzoekscentrum voor gezondheidszorg. Anecdotisch bevestigen ze wel aan dpa dat ze geen weet hebben van een plotse toename in het aantal gevallen. Ook het LUMC zegt hier geen weet van te hebben.
De gebruikte foto's tonen effectief gevallen van impetigo. Het zijn wel geen recente Nederlandse foto's. De bovenste foto is het eerste zoekresultaat voor krentenbaard op Google. De onderste foto is afkomstig van een artikel over impetigo op een Amerikaanse gezondheidswebsite.
---
Links:
Facebookpost I: https://www.facebook.com/frankjonkers1966/posts/3421191944773018 (gearchiveerd: http://dpaq.de/36gcu)
Facebookpost II: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1684208115074641&set=a.1327259984102791 (gearchiveerd: http://dpaq.de/yc4jQ)
Bron bovenste afbeelding: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fupr.io%2Fpjb0Jp.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.zwangerenportaal.nl%2Fbaby%2Fkwaaltjes-en-ziektes%2Fkrentenbaard-bij-je-baby&tbnid=UW1U6IP7hM4DsM&vet=12ahUKEwi2jI6urJ3sAhUBuKQKHeXBAcwQMygAegUIARCiAQ..i&docid=aetfl2rHddsoYM&w=1000&h=608&q=krentenbaard&ved=2ahUKEwi2jI6urJ3sAhUBuKQKHeXBAcwQMygAegUIARCiAQ (gearchiveerd: http://dpaq.de/CYEYc)
Bron onderste afbeelding: https://www.everydayhealth.com/impetigo/faqs-answers/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/TjqOS)
Impetigo: https://www.thuisarts.nl/krentenbaard/mijn-kind-heeft-krentenbaard (gearchiveerd: http://dpaq.de/JCSle) en https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/impetigo-krentenbaard (gearchiveerd: http://dpaq.de/JDeVG)
Onderzoek naar impetigo (2007): https://www.henw.org/artikelen/impetigo-dramatische-toename-van-voorkomen-en-ernst (gearchiveerd: http://dpaq.de/1hhVZ)
Dpa factcheck over huidaandoeningen en mondkapjes: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200812-99-142148
Website dermatoloog Thomas Maselis: https://www.drmaselis.be/
Vragen over gebruik mondkapjes: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com