Journalist Klomp nam geen 65.000 euro aan van RIVM voor "coronapropaganda"
1.10.2020, 16:54 (CEST)
In een post op Facebook wordt gesteld dat AD-journalist Chris Klomp naar eigen zeggen 65.000 euro heeft aangenomen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor "pro Corona-volgzaamheid propaganda". Hij "schaamt zich daar kennelijk niet voor", aldus de posting.
BEOORDELING: De post neemt een ironisch bedoelde uitspraak en presenteert die alsof het een serieuze stelling was. Dat citaat is uit de context gehaald waaruit wel degelijk blijkt dat om een satirisch bedoelde uitspraak gaat.
FEITEN: Bij de post is een screenshot geplaatst van een opmerking tijdens een discussie op Facebook waarin Klomp zegt: "Het RIVM betaalde mij 65.000 euro. Dat is een standaardbedrag voor propaganda."
Klomp bevestigt tegenover dpa dat het om een screenshot gaat van een reactie die hij vanaf zijn Facebook-account heeft gegeven. De opmerking is geplaatst bij een discussie in hoeverre bekende Nederlanders zoals rappers, Instagram-influencers en journalisten voor voorlichtingscampagnes van de overheid worden ingezet en daarvoor betaald krijgen. Het was volgens hem, zoals hij op 25 september 2020 in een column op zijn website schrijft, een "losse reactie" tussen de "tienduizenden reacties op Facebook" in het kader van deze discussie.
Onderin de reacties op de oorspronkelijke post heeft Klomp al in een nieuwe reactie uitgelegd dat het om ironie gaat: "Wat er aan de hand is, is dat mensen de context niet meer zien, ironie niet meer door hebben." Hij stoort zich eraan dat de auteur de post desondanks niet verwijdert en deze steeds verder verspreid wordt, aldus Klomp.
Een woordvoerder van het RIVM bevestigt die ontkenning: "Wij betalen geen journalisten, punt". Het aannemen van geld voor welgevallige berichtgeving zou in strijd zijn met de ethische regels voor journalisten. Die staan in de beroepscode die is na te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). In artikel 13 staat dat een journalist geen vergoedingen mag aannemen die bedoeld zijn om zijn berichtgeving op enige manier te beïnvloeden.
Het bedrag van 65.000 euro in zijn satirische opmerking heeft Klomp naar eigen zeggen ontleend aan "de 65K die managementbureau SPEC (van Ali B en co) heeft ontvangen van het RIVM". Het RIVM ontkent ook dat het die rapper of enige andere personen heeft betaald.
---
Links:
Facebookpost: https://www.facebook.com/flavio.pasquino/posts/3612581098773653 (gearchiveerd: https://archive.vn/hGl27 )
Facebookpagina van Chris Klomp: https://www.facebook.com/chris.klomp.9 (gearchiveerd: https://archive.vn/UEvoz)
Column van Chris Klomp van 25 september: https://chrisklomp.nl/sta-op-tegen-de-willem-engels-van-deze-wereld/?fbclid=IwAR2ly2P3GgPFOSQewA-g6qYEMUkIOdLvMyzL0iJcBfaBdinOye_jjE6st1o
(gearchiveerd: https://archive.vn/CshRH )
Pagina van het RIVM met corona-adviezen aan de burger: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd (gearchiveerd: https://archive.vn/kw1V5 )
Ethische normen van journalisten van de beroepsvereniging NVJ: https://www.nvj.nl/ethiek/ethiek/code-journalistiek-nederlands-genootschap-hoofdredacteuren-2008 (gearchiveerd: https://archive.vn/RrdXc)
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com