Misleidende Facebookpost haalt noodoefening met acteurs in Berlijns coronacentrum uit context

29.09.2020, 14:27 (CEST)

Worden er acteurs ingezet als 'zogenaamde coronapatiënten' om een vertekend beeld te schetsen? Een aantal berichten op Facebook insinueren van wel. Als bewijs wordt telkens een Instagramverhaal gedeeld, waarin enkele jonge vrouwen in ziekenhuisbedden te zien zijn. "Zoals je kan zien, liggen we hier en doen we een simulatie", zegt één van de vrouwen. "Dit is het nieuwe corona-testcentrum en daar wordt nu een testrun uitgevoerd." Op het einde van de video zegt ze nog "we kregen bepaalde taken" en "ik krijg er geld voor", maar wat is daar precies van aan?

BEOORDELING: Het Instagramverhaal wordt uit zijn context gehaald om een misleidend beeld te vormen. De filmpjes tonen een oefening in het Corona-Behandlungszentrum Jafféstraße (CBZJ) in Berlijn, die plaatsvond op 10 september. Tijdens die oefening voerden artsen en verpleegkundigen een simulatie uit die regelmatig zal plaatsvinden in het reserveziekenhuis. De oefening werd op voorhand aangekondigd in een persbericht van de Berlijnse gezondheidsorganisatie Vivantes.

FEITEN: De Duitse gezondheidsorganisatie Vivantes deelde in een persbericht dat er op 10 september een oefening zou plaatsvinden om de faciliteiten van een reserveziekenhuis te testen. In totaal namen 50 Vivantes-medewerkers deel aan de oefening. Verder werden er ook zo'n 70 figuranten ingezet als coronapatiënten. "Om onder de meest realistische omstandigheden te kunnen werken, worden bij dit soort oefeningen vaak extra mensen als acteurs en figuranten ingezet", klinkt het persbericht.

De gedeelde filmpjes zijn afkomstig van het Instagram-account '@officialmelisa', één van de figuranten tijdens de oefening in het Berlijns coronacentrum. Ook het logo van Vivantes en de naam van het coronacentrum CBZJ zijn te zien in de video's. In het Instagramverhaal – dat nog steeds te bekijken is – legt de vrouw uit dat de informatie massaal verkeerd geïnterpreteerd is: "Hoe ik mezelf trakteer op een bubbelbad en geniet van alle aandacht die mijn verkeerd begrepen video me heeft gebracht." Die uitleg vult ze aan met een statement in een volgende video, gepost op 14 september.

De context van de noodoefening wordt in het bericht niet meegegeven, waardoor de boodschap sterk misleidend is. "Waar is de verontwaardiging van de MSM-media?", vraagt de auteur van het bericht zich af. De woordvoerder van Vivantes laat aan dpa weten dat de cameramannen in de video geen journalisten waren, maar medewerkers van Vivantes, die filmden om de documentatie bij te houden. Volgens Vivantes kregen alle figuranten een onkostenvergoeding van 50 euro, ongeacht hun taak. De oefening werd gefinancierd door het Duits federaal bureau voor civiele bescherming en rampenbestrijding (BBK).

Ook in andere talen werd het bericht al gedeeld. Dpa voerde een gelijkaardige factcheck uit naar een Duits bericht. Het Berlijnse coronabehandelcentrum is opgericht als aanvullend centrum voor de behandeling van Covid 19-patiënten, in het geval de Berlijnse ziekenhuizen overbelast zouden raken. Het heeft een maximumcapaciteit van 1000 bedden en is tot op heden (29 september) nog niet gebruikt.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/zoek.zoekertje/posts/107212161127711 (gearchiveerd: http://dpaq.de/LsbnT, video: http://dpaq.de/iD2LK)

Instagram-verhalen van de gebruiker '@officialmelisa': https://www.instagram.com/stories/highlights/18050905615252636/(relevante passages gedeeltelijk gearchiveerd: http://dpaq.de/khe20 en http://dpaq.de/CisFj en gearchiveerde foto met laatste opmerking : http://dpaq.de/McOG3)

Persbericht van de Vivantes-kliniekgroep "Oefening in het Corona-behandelcentrum Jafféstrasse" (11 september 2020): https://www.vivantes.de/unternehmen/presse/pressemitteilungen/presse-detail/news/uebung-im-corona-behandlungszentrum-jaffestrasse /(gearchiveerd: http://dpaq.de/AbWgQ)

Website Vivantes: https://www.vivantes.de/

Instagramvideo '@officialmelisa': https://www.instagram.com/p/CFH6Qgaii8K/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Yq9qT)

Dpa factcheck: https://dpa-factchecking.com/germany/200914-99-560730/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com