Studie over vaccinaties uit de context gerukt

15.09.2020, 15:36 (CEST)

"Een studie concludeerde dat 79,4% van de kinderen die stierven aan wiegendood eerder die dag een vaccinatie kregen", leest een Engelstalige facebookpost die in Nederland wordt gedeeld.

BEOORDELING: De bewering is fout. Het cijfer is afkomstig uit een studie van 2015 en werd volledig uit de context gerukt. Er is geen bewezen oorzakelijk verband tussen wiegendood en vaccins.

FEITEN: Het cijfer is afkomstig uit een Amerikaanse studie van 2015 gepubliceerd in het magazine Clinical Infectious Diseases. Het onderzoekt de overlijdens gerapporteerd aan het VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) in de periode 1997-2013. VAERS is een rapporterings- en detecteringssysteem om mogelijke veiligheidsproblemen met vaccinaties op te sporen. Problemen en mogelijke neveneffecten na vaccinatie kunnen er gemeld worden, waaronder overlijdens.

Het cijfer werd compleet uit de context getrokken. Er staat te lezen: "For child death reports, 79.4% received >;;;;;;;;;;;;;;;1 vaccine on the same day." 

Met andere woorden: van alle overlijdens van kinderen tussen 1997 en 2013 die gerapporteerd werden aan het VAERS hadden bijna 80% meer dan één vaccin op dezelfde dag ontvangen. Het duidt niet op het feit dat ze overleden op dezelfde dag dat ze een vaccinatie kregen. 

De wetenschappers zeggen in de studie ook nog dat ze in hun overzicht van VAERS geen causale relatie tussen vaccinaties en de overlijden ontdekten. De studie concludeert dat er geen "verontrustende patronen" zijn tussen de gerapporteerde overlijdens aan VAERS in de periode 1997-2013.

Een oorzakelijk verband tussen wiegendood en vaccinaties is een hardnekkige misconceptie die al veelvuldig werd geadresseerd. Wiegendood is het plotse overlijden van een ogenschijnlijke gezonde baby in zijn slaap, en is natuurlijk een tragisch voorval. In Nederland sterven ieder jaar een tiental baby’s van jonger dan een jaar zonder dat er een oorzaak aan te wijzen is. Dat is ook de leeftijd waarop baby’s heel wat vaccinaties krijgen. Maar dat betekent niet dat er een oorzakelijk verband tussen de twee is: het is nooit aangetoond dat vaccinaties aan de basis van wiegendood liggen.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/CharlieMnemonic/posts/10214290829224285 (gearchiveerd: http://dpaq.de/1NBki)

Amerikaanse studie 2015 (bron cijfer): https://academic.oup.com/cid/article/61/6/980/451431?fbclid=IwAR3QAQD8ea_i7V0OApbjrhIscRsipcnpXCubs1EGTbdWcCWtx3yZjzWDNk4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/wQWI2)

Website VAERS: https://vaers.hhs.gov/

RIVM Rijksvaccinatieprogramma: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/twijfels (gearchiveerd: http://dpaq.de/yT58E)

Wiegendood: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/wiegendood (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ld2uI)

Vaccinatieschema RIVM: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/vaccinatieschema (gearchiveerd: http://dpaq.de/M0lpE)

Children’s Hospital Philadelphia wiegendood en vaccinatie (met leeslijst verdere studies): https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccines-and-other-conditions/vaccines-sudden-infant-death-syndrome-sids (gearchiveerd: http://dpaq.de/1kqpR)

WHO over vaccinaties en wiegendood: https://www.who.int/vaccine_safety/initiative/detection/immunization_misconceptions/en/index4.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/6lWnT)

Studie over verband vaccinatie en wiegendood (2007): https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X06008978 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Cr5Bd)

Studie over vaccinaties en wiegendood (2018): https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X17318273 (gearchiveerd: http://dpaq.de/bnyBJ)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com