Toeristische reizen naar Spanje worden wel degelijk afgeraden

04.09.2020, 14:48 (CEST)

In een post op Facebook wordt gesteld dat er "leugens worden voorgeschoteld" over het officiële advies voor reizen naar Spanje. Dat wordt gestaafd met een officiële kaart. Mensen worden opgeroepen met de auto naar Spanje af te reizen.

BEOORDELING: De stelling is fout. Het advies voor toeristische reizen naar Spanje is wel degelijk negatief. De kaart geeft een verouderde situatie weer.

FEITEN: Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert sinds 25 augustus 2020:

"De besmettingsgraad van het coronavirus is in heel Spanje toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van 'geel' (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine." Dat advies was op 4 september nog steeds ongewijzigd geldig.

Op de kaart bij de Facebook-post worden alleen toeristische reizen naar delen van Spanje afgeraden, zoals de hoofdstad Madrid en "toeristeneilanden" als Mallorca en Menorca. Voor het overgrote deel van Spanje wordt slechts geadviseerd: "Let op, veiligheidsrisico’s", code geel dus. Deze kaart geeft een situatie van voor 25 augustus weer, zoals het reisadvies toen op de site van het ministerie stond. Dat kaartje is dus niet "van Spanje zelf" zoals de post beweert.

Van een "kleur rood" of "grenzen sluiten", wat ook in de Facebook-post wordt genoemd, is noch op de oude noch op de nieuwe kaart sprake. Bij code rood zegt het ministerie dat men helemaal niet moet reizen, zelfs als men dit voor zaken of wegens privéomstandigheden noodzakelijk acht.

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10222932998328961&set=a.3415311217054&type=3&theater

(gearchiveerd: https://archive.vn/VppVw )

Actueel reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

(gearchiveerd: https://archive.vn/KvPtv )

Oud Reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, gearchiveerd op 21 augustus: https://web.archive.org/web/20200821115537/https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/spanje/reizen/reisadvies

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com