Mondkapjes thuis niet verplicht, en geen plannen voor zo’n plicht

04.09.2020, 11:50 (CEST)

In een post op Facebook wordt gesteld dat de regering het dragen van mondkapjes thuis verplicht: "Mondkapjes plicht in eigen woning zegt Rutte 3".

BEOORDELING: De stelling is fout. Er bestaat geen plicht om in de eigen woning een mondkapje te dragen, en er zijn ook geen plannen voor zo’n verplichting in het kader van de strijd tegen de COVID-19-pandemie.

FEITEN: De regels die in Nederland gelden voor het verplichte gebruik van mondkapjes, staan op diverse overheidssites beschreven. Van een mondkapjesplicht thuis staat er niets. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is zo’n plicht er dan ook niet. En "er zijn er ook geen plannen in die richting".

Het ministerie van VWS houdt op zijn website pagina’s bij met "Informatie over het openbaar en dagelijks leven" waar ook "Veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes" worden beantwoord. Daaruit blijkt dat de gewone burger in Nederland begin september alleen maar in het openbaar vervoer met een mondkapjesplicht te maken krijgt in het dagelijkse leven. In andere alledaagse situaties – zoals in het onderwijs en in een openbare gebouwen – is het gebruik van mondkapjes vrijwillig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat regering en burgers wetenschappelijk advies geeft over het nieuwe coronavirus, heeft ook een webpagina over "mondkapjes en handschoenen". Het instituut stelt duidelijk: "Mondkapjes in privétijd niet nodig". Het RIVM noemt ook de enige uitzondering: "Met de huidige regels in Nederland is het niet nodig om in je privétijd mondkapjes te dragen. Een uitzondering vormt het openbaar vervoer."

Ook de politie heeft een website over de coronamaatregelen. Die gaat voornamelijk over de afstandsregels in de openbare ruimte. Van een mondkapjesplicht thuis is geen sprake.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS zegt dan ook over de mondkapjesplicht thuis en eventuele plannen daarvoor: "Er is geen sprake van een mondkapjesplicht thuis. Ook zijn er geen plannen in die richting."

---
Links:

Facebook-post:
https://www.facebook.com/groups/773741529826244/permalink/839550519912011/

(gearchiveerd: https://archive.vn/0I31Q )

Mondkapjesregels op website ministerie van VWS:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes

(gearchiveerd:  https://archive.vn/K9Z2M )

RIVM over mondkapjes:

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

(gearchiveerd: https://archive.vn/UpgTs )

Website politie over coronamaatregelen:

https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html

(gearchiveerd: https://archive.vn/9TeVa )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com