CDA fraudeerde niet met "coronasteun" overheid

02.09.2020, 10:38 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat de christendemocratische regeringspartij CDA van vicepremier Hugo de Jonge voor een bedrag van bijna 70.000 euro gefraudeerd zou hebben met de NOW, noodsteun van de overheid tijdens de COVID-19-crisis.

BEOORDELING: De stelling is fout. Er is geen fraudezaak tegen het CDA. De politieke partij heeft weliswaar "coronasteun" aangevraagd, maar die ook op eigen initiatief weer teruggestort, toen men op het partijbureau tot het inzicht kwam dat men er geen recht op had.

FEITEN: Een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zegt telefonisch tegen dpa dat er geen sprake kan zijn van "fraude" in strafrechtelijke zin. Er is geen veroordeling, niet eens een onderzoek tegen het CDA. Zo’n onderzoek zou er pas komen "als er sprake is van een aangifte van het UWV".

Het UWV – het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen – voert de "coronamaatregel" Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en  Werkgelegenheid (SZW). De regering wilde in de lente van 2020 met de noodmaatregel banen redden. Een woordvoerder van het UWV zegt telefonisch tegen dpa dat ondernemers de beslissing om steun aan te vragen toen soms snel moesten nemen. Organisaties konden later tot de slotsom komen dat zij toch niet aan de voorwaarden voldeden. Als zij dan het bedrag terugstortten, wordt dat door het UWV niet gezien als fraude. "Je kunt een aanvraag indienen en later weer intrekken en het ontvangen voorschot terugstorten. Dat gebeurt ook, bijvoorbeeld omdat werkgevers concluderen dat ze toch niet aan 20 procent verlies [omzetverlies, een van de voorwaarden – red.] komen. Dat heeft verder niets met fraude te maken, dat kan gewoon", aldus de UWV-woordvoerder. Hij kan wegens privacyregels alleen deze algemene informatie geven en niet ingaan op het individuele geval CDA.

Volgens de woordvoerster van het landelijke partijbureau van het CDA is dit precies wat er gebeurd is: er is NOW-steun aangevraagd; bij nadere bestudering van de kwestie is men tot de conclusie gekomen dat men toch geen recht had op de overheidssteun. Daarop heeft het CDA zelf contact gezocht met het UWV. Het bedrag is "in de zomer teruggestort, voor zover ik  mij herinner in juli", aldus de woordvoerster.

RTL Nieuws berichtte op 2 augustus al, gebaseerd op een artikel in de Telegraaf, dat het CDA zo’n 70.000 euro coronasteun had aangevraagd en het bedrag ook al weer had teruggestort. De Facebook-post waarin het CDA van fraude wordt beschuldigd, is afkomstig van 4 augustus.

Als bron voor zijn claim noemt de post de website "now-inzichtelijk.nl". De website pretendeert zelf niet officiële informatie te geven: "[...] dit is een hobby project gebaseerd op de data vrijgegeven door het UWV." In die lijst staat inderdaad het CDA genoemd: "STICHTING CDA (SECRETARIAAT) – ’S-GRAVENHAGE - € 69.996".

De woordvoerder van het UWV wijst erop dat de uitkeringsinstantie inderdaad in het belang van de transparantie (openbaarheid) officiële lijsten heeft gepubliceerd van organisaties die "coronasteun" hebben aangevraagd. Die lijsten zijn aangepast en geactualiseerd. De zegsman zegt tevens dat er "inofficiële" websites zijn gemaakt met UWV-informatie. Over de juistheid ervan, of over individuele gevallen, kan en wil hij zich niet uitspreken.

Het CDA geeft zelf toe dat het NOW-steun heeft aangevraagd en weer teruggestort. De partij wordt noch door het UWV noch door het Openbaar Ministerie beschuldigd van fraude. 

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/meldpuntnederland/photos/a.160348834152852/1539419842912404/?type=3&theater

(gearchiveerd: https://archive.vn/Ee32k )

Website “hobby project” now-inzichtelijk:

https://now-inzichtelijk.nl/

(gearchiveerd: https://archive.vn/LYTZa )

Bericht op website RTL:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5174985/cda-vroeg-onterecht-70000-euro-coronasteun-aan
(gearchiveerd: https://archive.vn/wtsCo )

Artikel in de Telegraaf:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1584796427/cda-blundert-met-coronasteun

(gearchiveeerd: https://archive.vn/M25So )

“Wat is UWV?”:

https://www.uwv.nl/overuwv/wat-is-uwv/organisatie/index.aspx

(gearchiveerd: https://archive.vn/gX1fC )

Webpagina UWV over “coronasteun” NOW:

https://www.uwv.nl/werkgevers/actueel/now.aspx

(gearchiveerd: https://archive.vn/WZcLI )

Website CDA, woordvoering landelijk partijbureau:

https://www.cda.nl/mensen/nelleke-weltevrede

(gearchiveerd: https://archive.vn/Ys4Eo )

Voorbeeld UWV-lijst over organisaties die NOW hebben aangevraagd:

https://www.uwv.nl/overuwv/pers/persberichten/2020/register-met-informatie-over-ontvangers-now-1-0-online.aspx

(gearchiveerd: https://archive.vn/7fzBV )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com