COVID-19 door virus veroorzaakt, niet door bacterie

31.08.2020, 16:25 (CEST)

Een post op Facebook stelt: "In Italië is officieel vastgesteld dat corona, covid-19 gewoon een bacterie is", te behandelen met paracetamol.

BEOORDELING: De stelling is fout. Tal van onderzoeken wijzen uit dat COVID-19 door een nieuw coronavirus wordt veroorzaakt; dat is ook de officiële conclusie.

FEITEN: Officieel wordt juist het tegenovergestelde meegedeeld van wat in de post staat. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een speciale webpagina onder de kop "Covid-19, attenti alle bufale" (Covid-19, pas op voor de fabeltjes).

Volgens het ministerie is het "vals" en "fake news" dat Covid-19 door een bacterie zou worden veroorzaakt: "De ziekte Covid-19 wordt veroorzaakt door een virus met de naam SARS-CoV-2." Ook wordt ontkend dat er al een afdoende behandeling voor de ziekte zou zijn: "Momenteel zijn er geen therapieën met bewezen werkzaamheid." De behandelingen tegenwoordig houden zich alleen bezig met "symptoombestrijding", aldus het ministerie. Het klopt dus niet dat, zoals in de Facebook-post wordt beweerd, in Italië officieel zou zijn vastgesteld dat COVID-19 "met paracetamol te behandelen is".

Ook de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties (VN) heeft een pagina voor de bestrijding van fabeltjes en fake news, onder de naam "myth-busters" (mythekrakers). De WHO, waar onderzoeken uit de hele wereld samenkomen, stelt vast: "De coronavirusziekte (COVID-19) wordt veroorzaakt door een virus, NIET door een bacterie." De WHO constateert ook dat COVID-19-patiënten soms ook nog een bijkomende bacteriële infectie kunnen krijgen als "complicatie". Tegen die complicatie kunnen antibiotica worden voorgeschreven. Maar "er is tegenwoordig geen toegelaten medicijn om COVID-19 te genezen".

Uit een publicatie van de American Society for Microbiology blijkt dat juist bij de COVID-19-gevallen in Noord-Italië het nieuwe coronavirus en zijn erfelijk materiaal uitgebreid en diepgravend zijn onderzocht. De Italiaanse microbiologe prof. Maria Rita Gismondo van het academisch ziekenhuis Luigi Sacco in Milaan noemt het dan ook "ondenkbaar" dat COVID-19 door een bacterie wordt veroorzaakt.

Ook de stelling in de Facebook-post dat de nieuwe ziekte "totaal niet besmettelijk is" snijdt volgens de WHO geen hout. Mensen van alle leeftijden kunnen COVID-19 krijgen. Iedereen wordt geadviseerd "stappen te ondernemen om zich tegen het virus te beschermen", aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

In een eerdere factcheck van dpa werd onder meer de stelling dat COVID-19 door een bacterie wordt veroorzaakt, al naar het rijk der fabelen verwezen.

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1706186832881308&set=a.403535763146428&type=3&theater (gearchiveerd: https://archive.vn/0fqC0)

Webpagina van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid over gangbare misvattingen over COVID-19: http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_1_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=dalministero&id=4827 (gearchiveerd: https://archive.vn/dczDj)

Pagina WHO over “mythes”: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters (gearchiveerd: https://archive.vn/Vip1j)

Publicatie American Society for Microbiology: “Isolation and Full-Length Genome Characterization of SARS-CoV-2 from COVID-19 Cases in Northern Italy”: https://jvi.asm.org/content/94/11/e00543-20 (gearchiveerd: https://archive.vn/bkGgZ)

Profiel van prof. Gismondo op de website van het academisch ziekenhuis Luigi Sacco in Milaan: https://www.asst-fbf-sacco.it/uploads/default/attachments/medici/medici_m/581/files/allegati/1401/maria_rita_gismondo_cv.pdf (gearchiveerd: https://archive.vn/y1WnU)

Eerdere dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/belgium/200526-99-198222/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com