Neen, de koning van Bahrein heeft geen robotbodyguard

24.08.2020, 17:17 (CEST)

Een indrukwekkende robot loopt door de gangen van een beurshal: dat toont een video die circuleert op sociale media. De robot zou de bodyguard zijn van de Bahreinse koning, die toekomt in Dubai. Volgens de post zou de robot ook kunnen vechten, jagen en schieten. Hij is gewapend met een elektrische teaser, uitgerust met een 360° camerasysteem en infraroodcamera's, 3 geheime machinegeweren met voldoende munitie om 1050 mensen te bevechten en lasergestuurd sluipschuttermachinegeweer.

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. De koning van Bahrein komt niet voor in de video. De robot is ook geen "robotische lijfwacht". Het gaat om Titan, een "entertainmentrobot" die de Idexbeurs bezoekt in 2019. Dat is een beurs voor wapens en defensietechnologie in Abu Dhab, en dus niet in Dubai.

FEITEN: De robot in de video, genaamd Titan, werd gecreëerd door het Britse bedrijf Cyberstein. Ondanks zijn outfit in legerkleuren is Titan geen defensierobot, zoals de post doet uitschijnen. Het is een zogenaamde "entertainmentrobot" die door Cyberstein wordt omschreven als de "toekomst van het entertainment".

Titan heeft een eigen Instagrampagina waar je zijn activiteiten kan volgen. Van zware bewapening en camerasystemen is er helemaal geen sprake. Je kan hem wel inhuren om te verschijnen op je evenement. 

Zo ook op Idex, een defensiebeurs in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emritaten in februari 2019. Zijn acte de présence werd opgepikt door verschillende lokale media, waaronder Gulf News en Khaleej Times.

Tenslotte is de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa nergens te bespeuren in de video, of op andere beelden van hetzelfde evenement. De man die voor de robot loopt is niet de koning van Bahrein. Dat is duidelijk wanneer je de beelden vergelijkt met het portret van de koning op de officiële websites van Bahrein. Hij bezocht de beurs ook niet, aldus het Bahrain News Agency. Zijn zoon en troonopvolger Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa was wel aanwezig op de 14e Idexbeurs op 18 februari 2019

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/pvegadelange/posts/3533691926643211 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HpZNG)

Video: http://dpaq.de/mt2MC (gearchiveerd)

Instagrampagina van Titan de robot:  https://www.instagram.com/titantherobot/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading (gearchiveerd:  http://dpaq.de/MTpuJ)

Over Titan: http://www.titantherobot.com/

Over Cyberstein: https://www.linkedin.com/company/cyberstein-robots-ltd (gearchiveerd: http://dpaq.de/YahzS)

Website Idex: https://idexuae.ae/

Artikel Khaleej Times: https://www.khaleejtimes.com/nation/abu-dhabi/video-8-ft-titan-robot-greets-visitors-at-uae-defence-show-idex- (gearchiveerd: http://dpaq.de/1wWGU)

Artikel Gulf News: https://gulfnews.com/uae/video-meet-titan-the-robot-greeter-in-abu-dhabi-1.1550468919750 (gearchiveerd: http://dpaq.de/t1rNl)

Portreit Hamad bin Isa Al Khalifa:  https://www.mofa.gov.bh/Default.aspx?tabid=3337&language=en-US (gearchiveerd:  http://dpaq.de/JGucY)

Portret van Bahreinse koning in Der Spiegel (dpa): https://www.spiegel.de/international/world/spiegel-interview-with-gulf-ruler-bahrain-s-king-says-assad-should-listen-to-his-people-a-814664.html#bild-06fca1ed-dda6-41b8-babc-1eace3ea4670(gearchiveerd: http://dpaq.de/e6jWa)

Bahrain News Agency over Idex beurs in februari 2019: http://dpaq.de/Wh5AZ

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com