Neen, er is geen verplichte coronavaccinatie in Australië

21.08.2020, 10:29 (CEST)

Vaccinaties worden verplicht in Australië. Als je weigert mag je niet meer reizen. Dat deelt een facebookgebruikster, die zich baseert op wat een vriend in Australië haar vertelt. 

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. De idee van een verplichte coronavaccinatie werd wel geopperd, maar voorlopig is er geen sprake van. Er werd ook gesproken over een verplichte vaccinatie als je het land wil inreizen. Opnieuw zijn er geen concrete plannen.

FEITEN:

De Australische eerste minister Scott Morrison opperde eerder deze week inderdaad het idee van een verplichte coronavaccinatie. Maar die woorden trok hij snel weer in. Een dag later sprak hij over het "aanmoedigen" van mensen om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken. Die koerswijziging kwam er na kritiek van gezondheidsexperts.

De Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt zei dat hij het "niet uitsluit" om een coronavaccinatie verplicht te maken als je Australië wil inreizen (rond 6:25). Dat zou dus ook gelden voor Australiërs die terugkeren naar het land. Hij deed die uitspraak in het actualiteitenprogramma A Current Affair. Voorlopig zijn er echter geen concrete plannen, en hij benadrukte dat een verplichte vaccinatie voor alle Australiërs niet aan de orde is (rond 6:02).

De verwarring kwam er nadat de Australische regering eerder deze week bekendmaakte dat het een overeenkomst heeft gesloten met het farmabedrijf AstraZeneca over een coronavaccin. Als het werkt zal de regering het gratis ter beschikking stellen aan de Australische bevolking.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/773741529826244/permalink/835076403692756/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/HDvA8)

Artikel BBC: https://www.bbc.com/news/world-australia-53840086 (gearchiveerd: http://dpaq.de/nZKhz)

Artikel Trouw: https://www.trouw.nl/buitenland/australische-premier-morrison-zaait-verwarring-over-verplicht-coronavaccin~b0a4f8de/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/VGfff)

Aflevering A Current Affair: https://www.facebook.com/watch/?v=1795324803957722 (gearchiveerd: http://dpaq.de/hAR5A)

Artikel abc.au: https://www.abc.net.au/news/2020-08-18/australia-locks-in-oxford-astrazeneca-coronavirus-vaccine-deal/12571454 (gearchiveerd: http://dpaq.de/2KfhE)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com