Geen brand met doden in tankstation in Dommelen

12.08.2020, 15:05 (CEST)

Op Facebook is een foto geplaatst van een brand in een  "tankstation in Dommelen" waarbij "twee doden en gewonden vielen". De politie zou om hulp vragen bij de identificatie van de slachtoffers.

BEOORDELING: Er was recent geen brand met doden of gewonden in een tankstation in Dommelen. De bijgevoegde foto is al bijna 7 jaar oud.

FEITEN: Marco van Rossum, woordvoerder van de politie in Noord-Brabant, laat weten dat er recent geen tankstation in brand is gevlogen in Dommelen: "Daar zouden we meteen van weten. Bij dit soort calamiteiten zouden er meteen teams in actie schieten, bij politie en brandweer. Dus als er bij de politie niets van bekend is, is het zeker dat zo'n brand recent niet heeft plaatsgevonden."

Bovendien gaat het om een oude foto. De foto bij de post heeft bijna 7 jaar geleden, op 30 november 2013, op de locale nieuwssite blikopnieuws gestaan. Die berichtte toen over een grote brand in een Shell-station waarbij "forse schade" ontstond, maar niemand gewond raakte. Die brand was niet in Dommelen, maar in het nabijgelegen (op zo’n 15 kilometer) Geldrop.  

Bij de post is een link geplaatst waarop lezers zouden moeten klikken om "de politie te helpen de slachtoffers te identificeren". Het gaat om een pagina op de site www.medicalhomecare.com. Die werd eerder gebruikt voor phishing, een vorm van online-fraude. Daarbij wordt geprobeerd burgers vertrouwelijke inlog-gegevens af te troggelen voor bijvoorbeeld hun bank of hun Facebook- of e-mailaccount. In dit geval werkt de link niet.

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3175348545895250&set=a.661903197239810&type=3&theater (gearchiveerd: http://archive.vn/IW8bd )

Artikel in blikopnieuws van 30 november 2013 over brand in Shell-station in Geldrop: https://www.blikopnieuws.nl/2013/grote-brand-shell-tankstation-geldrop-geblust (gearchiveerd: http://archive.vn/ZkZhX   )

Webpagina waarop politie waarschuwt voor phishing: https://www.politie.nl/themas/phishing.html (gearchiveerd: http://archive.vn/iExpp )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com