Foto op Facebook toont niet de moordenaar van Bas van Wijk

18.08.2020, 14:17 (CEST)

Op Facebook is een foto geplaatst van een man met pistool die de moordenaar van Bas van Wijk zou zijn. In de begeleidende tekst staat dat Van Wijk door deze man vijf keer in zijn rug werd geschoten, maar klopt dat wel?

BEOORDELING: Niets wijst erop dat op de foto de moordenaar van Bas  van Wijk staat. De foto wordt bovendien onderzocht in verband met een andere moord die plaatsvond in Scheveningen. Er zijn geen aanwijzingen dat die moord iets te maken heeft met de moord op Bas Van Wijk.

FEITEN: Volgens de Amsterdamse politie is het uitgesloten dat op de gedeelde foto de moordenaar van Bas Van Wijk te zien is. "Wij kunnen bevestigen dat de persoon op de foto’s niets te maken heeft met het dodelijke schietincident in park De Oeverlanden", zegt woordvoerder Marijke Stor.

De foto's werden bovendien op sociale media door verschillende politici gedeeld onder de hashtag #Scheveningen, omdat daar onlangs ook een moord plaatsvond. Het is echter niet uitgesloten dat de man op de foto iets te maken heeft met de moord die in Scheveningen plaatsvond. Dat wordt op het moment van publicatie nog onderzocht. 

Na de moord op Bas Van Wijk hield de politie vijf verdachten aan. Inmiddels heeft één van die verdachten de moord bekend, meldt het Openbaar Ministerie van Amsterdam. De andere vier blijven voorlopig nog twee weken in voorarrest, zolang het onderzoek nog loopt. De uiterlijke kenmerken van de moordenaar, zoals beschreven in verschillende media, komen niet overeen met wat er op de foto zichtbaar is. De politie onderzoekt nog of de man iets te maken heeft met de moord die plaatsvond in Scheveningen.

De politie waarschuwt voor burgers die op eigen houtje foto’s van vermoedelijke daders zomaar op internet zetten. Mensen die denken bruikbare informatie of een foto te hebben die kan helpen een misdaad op te helderen, moeten daarmee liefst naar de politie gaan, klinkt het bij de woordvoerder. De politie vraagt op haar website dan ook uitdrukkelijk om beeldmateriaal van de moord op Bas van Wijk.

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3540688649295247&set=a.1412738095423657&type=3&theater (gearchiveerd: https://perma.cc/VQ2H-RQFB)

Politiewoordvoering Amsterdam: https://www.politie.nl/contact/pers/05-amsterdam/amsterdam.html (gearchiveerd: http://archive.vn/cPUNF)

Tweet Oudshoorn: https://twitter.com/ReneOudshoorn/status/1292911599561445382 (gearchiveerd: http://archive.is/SnzhX)

Tweet Wilders: https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1292919485570207744/photo/1 (gearchiveerd: http://archive.is/nX8G7)

Opsporingsbericht politie: https://www.politie.nl/nieuws/2020/augustus/8/schietincident-park-de-oeverlanden-recherche-zoekt-beeldmateriaal.html (gearchiveerd:  http://archive.vn/nHJMA)

Artikel NRC bekentenis moordenaar: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/14/opgepakte-verdachte-bekent-schieten-op-bas-van-wijk-a4008835 (gearchiveerd: http://archive.is/xbQwD)

Artikel Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bas-werd-doodgeschoten-op-een-vol-strand-en-de-schutter-wandelde-rustig-weg~bbb34c8c/ (gearchiveerd: http://archive.is/wip/352xK)

Bericht NOS over de moord: https://nos.nl/artikel/2343591-verslagenheid-na-dood-bas-van-wijk-een-jofele-vrolijke-vent.html (gearchiveerd: http://archive.vn/bkhrT)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com