Neen, Internationaal Strafhof gaf geen toestemming om koning Willem-Alexander te liquideren

17.08.2020, 15:31 (CEST)

Op Facebook is een video gedeeld van een vrouw die beweert dat ze toestemming heeft om onder meer leden van het Nederlandse koningshuis te liquideren. De vrouw, die zich voorstelt als Desiree Stokkel, zegt dat ze de interim-premier van Nederland is. Ze zou de toestemming hebben gekregen van het Internationaal Strafhof (ICC) om enkele leden van het koningshuis, premier Mark Rutte en het hele parlement te doden. Ook spreekt ze over zogezegde rechtszaken tegen (oud-)regeringsleiders in andere landen. Maar wat klopt er precies van die video?

BEOORDELING: De video is volstrekt onwaar. Het ICC geeft geen toestemming om mensen te liquideren, laat staan leden van de koninklijke familie of hooggeplaatste politici. De genoemde rechtszaken in de video bestaan niet, en de vrouw is al zeker niet de Nederlandse interim-premier. 

FEITEN: De video staat vol verzinsels. Desire Stokkel verspreidde in het verleden al meermaals soortgelijke video's op YouTube, waarvoor ze de nodige kritiek oogste. Hoewel mensen in de commentaren de video's als satire en ironie aanzien, lijkt ze toch steevast achter haar theorieën te staan. Zelfs alternatieve media doorprikken de geloofwaardigheid van haar berichtgeving en komen op basis daarvan met nieuwe complottheorieën naar voren.

De gedeelde video dateert van 31 augustus 2018, zoals ze zelf in de video aangeeft. Die datum vormt meteen de ontkrachting van één van haar argumenten. Volgens Stokkel zouden "binnen 5 dagen veel criminelen met hun eigen wapens Nederland kunnen betreden en hier een oorlog kunnen starten". Van die "oorlogsdreiging" is echter nooit iets aangetoond, noch heeft de Nederlandse politie daar weet van.

Ook de uitspraken over het Internationaal Strafhof in Den Haag slaan werkelijk nergens op. Dat weet ook Fadi El Abdallah, woordvoerder van het ICC in Den Haag. "Het ICC heeft er niets mee te maken en heeft zelfs niet eens de bevoegdheid om zulke zaken uit te voeren." Wat het Strafhof wel en niet kan doen, en wat het daadwerkelijk doet, staat in het oprichtingsverdrag, het Statuut van Rome, en op de website van het hof die regelmatig wordt geactualiseerd.

Het ICC kan geen toestemming geven voor liquidaties. De maximum straf die het Strafhof kan opleggen, is levenslang, zoals vastgelegd in artikel 77 van het Statuut van Rome over de "aanvaardbare straffen".

Bovendien lopen er bij het Strafhof geen rechtszaken tegen Europese toppolitici en monarchen. Er zijn inderdaad vooronderzoeken over bijvoorbeeld mogelijke oorlogsmisdaden van Britse militairen of politici in Afghanistan of Irak, en er is het netelige Israel/Palestina-vraagstuk. Maar alle zaken die tot een arrestatiebevel of een concrete rechtszaak hebben geleid, hebben tot nu toe betrekking op Afrikaanse (oud-)politici, militairen of krijgsheren. Een volledige lijst staat op de ICC-website.

Dat de dame zich "interim-premier" van Nederland noemt, komt helemaal voor haar eigen rekening. Er is geen enkele aanwijzing te vinden in openbaar toegankelijke bronnen die deze uitspraak zou kunnen rechtvaardigen. Behalve dan haar eigen profiel op LinkedIn, met slechts 2 connecties, waar zij zich presenteert als "MinisterPresident NL". Het valt niet met zekerheid te zeggen of dit LinkedIn profiel werkelijk van haar is.

De bewering dat koning Willem-Alexander al sinds 2016 in openbare uitingen zou zeggen dat hij de "dictatuur Nederland overeind"  houdt, is ook nergens mee te staven. Integendeel, de monarch heeft op 30 april 2013 in het openbaar voor de Staten-Generaal een eed op de Grondwet afgelegd, zoals nu nog op Youtube te zien is.

Er bestaat in Nederland al sinds 1998 een "Republikeins Genootschap" dat deelneemt aan het openbaar debat, bijvoorbeeld in praatprogramma's op de radio of met bijdrages op opiniepaginas in kranten. Het Genootschap claimt zo'n 10.000 leden en sympathisanten te hebben. Er kan echter geen sprake van zijn dat er een grondwet van de "Republiek Nederland" in werking zou zijn getreden in 2016, zoals de vrouw in de post beweert.

Ook de bewering "Brexit bestaat officieel niet meer - maar niemand wil dat zeggen!" is volledig uit de lucht gegrepen. De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) is sinds de late avond van 31 januari 2020 van kracht, zie bijvoorbeeld het bericht van de BBC van de dag erop. Tal van media in de wereld berichtten over de Brexit, met als bron onder meer EU- en Britse functionarissen.

In conclusie, de beweringen die mevrouw Stokkel aanhaalt in deze video zijn op geen enkele waarheid gebaseerd en volstrekt uit de lucht gegrepen. Ook in haar andere video's verspreidt ze leugens. Hoewel de meeste mensen dat meteen doorgronden, zien enkele gebruikers op sociale media die verzinsels als waarheid.

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/956187671139838/videos/vb.956187671139838/1429809673888306/?type=2&theater (gearchiveerd: http://archive.vn/h1gdh)

YouTube Desire Stokkel: https://www.youtube.com/channel/UCbRO9u-TupdS0MQuHJ7nYQQ(gearchiveerd: http://archive.is/LZZCN)

Artikel Beyond The Matrix: http://www.beyondthematrix.nl/nieuws-analyses/de-staat-lanceert-complete-idioten-als-desiree-stokkel-om-de-alternatieve-media-belachelijk-te-maken/ (gearchiveerd: http://archive.is/MsCp1)

Website van het Internationaal Strafhof (ICC, CPI, IStGH): www.icc-cpi.int (gearchiveerd: http://archive.vn/2EHdX)

ICC-webpagina over o.a. woordvoerder Fadi El Abdallah:
https://www.icc-cpi.int/get-involved/Pages/Media.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/WxNsy)

Het Statuut van Rome: https://www.icc-cpi.int/resource-library/Pages/default.aspx#Rome (gearchiveerd: http://dpaq.de/7JzRs)

Overzicht van de lopende rechtszaken bij het ICC: https://www.icc-cpi.int/cases (gearchiveerd: http://archive.vn/Wmy6S)

LinkedIn-profiel van Desiree Stokkel: https://nl.linkedin.com/in/desiree-stokkel-b2931670(gearchiveerd: http://archive.vn/9Pjr0)

Youtube-video van de inhuldiging van koning Willem-Alexander: https://www.youtube.com/watch?v=GwvjM6kF8VM (gearchiveerd: http://archive.vn/XIOIz)

Website van het Republikeins Genootschap: https://www.republikeinen.nl/algemeen/(gearchiveerd: http://archive.vn/8I7u7 )

Uitzending van Radio 1 uit 2019 over de kosten van het koningshuis: https://www.nporadio1.nl/politiek/19332-koningshuis-kost-veel-meer-dan-in-de-begroting-staat (gearchiveerd: http://archive.vn/I4BFm)

BBC-rapport over de voltooide Brexit van 1 februari 2020: https://www.bbc.com/news/uk-politics-51333314 (gearchiveerd: http://archive.vn/svlzo)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com