Politie weet niets van nieuwe bende loverboys in Huissen

05.08.2020, 17:18 (CEST)

In een post op Facebook wordt melding gemaakt van een groep loverboys die actief zou zijn in het Gelderse Huissen. Het zou gaan om "getinte jongens met krulletjes" die contact zouden leggen met meisjes om ze "vervolgens de auto in proberen te trekken". Ze zouden rijden in een Golfje en op een scooter. "De politie is op de hoogte", aldus de posting, maar klopt dat verhaal wel?

BEOORDELING: De post is fout. De politie is niet op de hoogte van een groep 'loverboys' die meerdere meisjes hebben lastiggevallen. Er is geen melding of aangifte gedaan.

FEITEN: Bij de politie van Oost-Nederland de nieuwe groep 'loverboys' (of tienerpooiers) niet bekend. Het foutieve bericht is dat wel. "We zijn op de hoogte van het Facebookbericht dat rondgaat, maar we herkennen niet wat daarin gezegd wordt. We hebben geen melding of aangifte over iemand die mensen in een auto heeft proberen te trekken. De term 'loverboys' past hier ook niet bij", aldus Jennifer Schoorlemmer, woordvoerder bij de politie van Oost-Nederland, in een e-mail aan dpa.

"Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen gaan maken door zo’n bericht", gaat Schoorlemmer verder. "Weet dat we op de hoogte zijn en dat we alert zijn op dit soort situaties. Ook de wijkagent is op de hoogte van het bericht."

In het algemeen geldt dat dit soort incidenten altijd gemeld moeten worden bij de politie, nuanceert de woordvoerder. "Als iemand zoiets meemaakt (of heeft meegemaakt) is het belangrijk dat dit gemeld wordt bij ons. Dat nemen we heel serieus en dan kunnen we eventueel een opsporingsonderzoek starten." Echte waarschuwingen van de politie voor loverboys of andere verdachte personen staan op de nieuwspagina van de website van de politie. 

---
Links:
Facebook-post: https://www.facebook.com/rijkerswoerd.arnhem/photos/a.1999296203640388/2729343173969017/?type=3&theater (gearchiveerd:  http://archive.vn/LFWqV)

Website politie, o.a. met waarschuwingen voor criminelen):
https://www.politie.nl/nieuws (gearchiveerd: http://archive.vn/RppdO)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com