Geen plannen voor "verplicht COVID-pasje" voor voetbalwedstrijden

05.08.2020, 10:26 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat een verplicht pasje vanaf september nodig is om aan te tonen dat je gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Dat pasje moet je bijvoorbeeld tonen om te worden toegelaten bij het publiek van een voetbalwedstrijd: "[...] Bloed afnemen, kijken of je gevaccineerd bent en anti-stoffen hebt. Dan pas krijg je een pasje zodat je naar het voetbalstadion kan [...]”, valt er te lezen.

BEOORDELING: De stelling is fout. Er zijn volgens de KNVB geen plannen om zo'n pas verplicht te stellen. Er wordt wel gewerkt aan een elektronische pas om te bewijzen dat men niet besmet is, maar dan voor gebruik op vrijwillige basis. De regering bevestigt dat er geen plannen zijn voor een verplichte pas.

FEITEN: Daan Schippers, Senior Persvoorlichter bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), zegt over de veronderstelde plannen voor een verplicht COVID-pasje: "Hier is ons niets over bekend."

Er zijn diverse instanties bezig met de ontwikkeling van een elektronisch pasje om aan te tonen dat men niet besmet is. Die doen dat op commerciële basis en zijn uit concurrentieoverwegingen niet altijd even scheutig met informatie over hoever zij zijn met hun project. Voor een eerdere factcheck sprak dpa met de directeur van een van die organisaties, Louis-James Davis van het Britse VST Enterprises.

Hij legde uit dat zijn bedrijf samen met andere organisaties werkt aan een elektronische COVI-19-pas. Dat is een commercieel product en moet worden gezien als een gemaksartikel voor de burger om snel aan te kunnen tonen dat hij of zij een test heeft ondergaan met negatieve uitslag. Het gebruik is op vrijwillige basis. Over een eventuele verplichte COVI-pas zei het ministerie van VWS in juni tegen dpa: "Nee, er zijn bij VWS geen plannen voor een dergelijke 'covid-pas'." Op 4 augustus 2020 bevestigde het ministerie via e-mail: "De situatie is niet veranderd. Er zijn bij VWS geen plannen voor een dergelijke 'covid-pas'."

Waartegen men gevaccineerd is, kan iedereen aantonen met het bekende gele boekje Internationaal Bewijs van Inenting of Profylaxe dat door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt afgegeven.

Er zijn diverse instanties die COVID-19-tests doen, zoals de GGD’en en bijvoorbeeld de KLM. De GGD’en bellen alleen op met de uitslag. Bij de KLM krijg je voor 145 euro ook een schriftelijk papieren bewijs, dat de luchtvaartmaatschappij verplicht kan stellen voor bestemmingen waar de autoriteiten van dat land vragen om een bewijs van een recente negatieve corona-test.

---

Links:

Facebook-post:
https://www.facebook.com/watch/?v=2615934802055449 (gearchiveerd:  http://archive.vn/bvqXc )

Eerdere dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200616-99-444834/

GGD over vaccinatieboekje: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/faq/ik-ben-mijn-vaccinatieboekje-kwijt-heeft-de-ggd-gegevens-van-mijn-eerdere-vaccinaties-0 (gearchiveerd: http://dpaq.de/m87jB)

GGD over coronatest: https://www.ggdhaaglanden.nl/bezorgd/infectieziekten/coronavirus-1/testen-op-het-coronavirus-covid-19.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/tCvCy)

KLM Travel Clinic die COVID-19-tests doet: https://klmhealthservices.com/en/journey-preparation/coronatest/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/UgrrF)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com