We zijn niet immuun voor het coronavirus en kunnen er wel ziek van worden

30.07.2020, 17:54 (CEST)

Op Facebook wordt een reactie gedeeld van een man die uitspraken doet over de immuniteit tegen het nieuwe coronavirus. Volgens de man - die naar eigen zeggen in Kenia met artsen werkt - bestaat corona al sinds de jaren '60, kan je er niet ziek van worden en zijn we er allemaal immuun voor. Bovendien zou 90 procent van de testen een positief resultaat tonen en zouden zelfs groenten en fruit corona bevatten. Maar wat is daar precies van aan?

BEOORDELING: Het bericht staat vol verzinsels en telt enkele halve waarheden. De mens is niet van nature immuun tegen het SARS-Cov-2 virus en kan er wel ziek van worden. Het klopt niet dat 90 procent van de testen positief zijn. Het eerste menselijke coronavirus werd inderdaad in de jaren '60 ontdekt, maar het eerste coronavirus dateert van 1930. Verder staat het bericht vol complotstellingen zonder bewijzen.

FEITEN: "Mensen wordt wakker. Corona is er al sinds de jaren 60", begint de man. Hoewel het gebrekkig en zonder context geformuleerd is, zit er een kleine waarheid in. Het eerste coronavirus werd in 1930 ontdekt bij kippen. Bij de mens werd het virus pas geïdentificeerd in 1965. De Schotse wetenschapper Dr. June Almeida en de Britse viroloog Dr. David Tyrrell publiceerden toen voor het eerst een studie over het virus in het British Medical Journal en later ook foto's in het Journal of General Virology in 1967.

Indien de reactie naar het SARS-CoV-2-virus zou verwijzen, klopt de uitspraak niet. Het virus behoort wel tot de familie van de coronavirussen, maar werd voor het eerst gemeld eind december 2019 in Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei. Ook de bewering dat het virus een variant is op de griep is niet juist; de coronavirussen en de griepvirussen (of influenzavirussen) behoren tot verschillende virusfamilies. De symptomen van beide virussen zijn gelijkaardig.

"Het grote verschil tussen een influenzavirus en een coronavirus is de genoomsamenstelling", zegt Dr. Piet Maes, viroloog aan de KU Leuven. "Een influenzavirus is gevormd met een gesegmenteerd genoom, opgedeeld in twaalf verschillende delen. Een coronavirus is één lang segment. De classificatie van virussen gebeurt vooral op die manier. Influenza en corona liggen zodanig ver uit elkaar dat je helemaal niet van een variant kan spreken."

Dat het nieuwe coronavirus wel mensen ziek maakt en dat we niet van nature immuun zijn, heeft weinig bewijs nodig. Wetenschappelijke rapporten over de hele wereld tonen aan dat die uitspraak volstrekt onwaar is (zie bijvoorbeeld rapporten Belgisch virologisch instituut Sciensano). Kenya telt op 30 juli 2020 in totaal 19.125 besmettingen en 311 sterftes door het nieuwe coronavirus, in tegenstelling tot wat er in het bericht staat. Bovendien kent het land enkele internationaal erkende laboratoria, waaronder het Pathologists Lancet Kenya in Nairobi. De theorie van de liegende artsen is daarom bijzonder onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig.

"Het is volledig uitgesloten dat het menselijk lichaam van nature immuun is tegen eender welk coronavirus", gaat Maes verder. "Coronavirussen veroorzaken vooral verkoudheden. Wanneer iemand van een van die virussen een verkoudheid opdoet, kan het zijn dat er immuniteit gevormd wordt. maar het SARS-CoV-2-virus is natuurlijk van een iets andere orde. Er is alleszins geen enkele wetenschappelijke bron die zegt dat je een aangeboren immuniteit hebt tegen corona."

Verder stelt het bericht dat 90 procent van de testen een positief resultaat toont, maar ook daar is niets van aan. Volgens het laatste rapport van het RIVM zijn er totaal vanaf 1 juni zo'n 563.613 testen uitgevoerd (pagina 19) door de GGD'en. Daarvan waren 5.678 positief. Een simpele berekening toont dus dat 1,01 procent van de testen positief zijn. Het valt niet in te schatten hoeveel mensen het virus hebben, maar "er niet ziek van zijn", zonder iedereen te testen. 

Ten slotte beweert de man dat zelfs groenten en fruit positief zouden testen op het nieuwe coronavirus. "Groenten en fruit zelf kunnen nooit positief testen op corona", besluit Maes. "De kans bestaat dat het virus aanwezig is aan de oppervlakte, doordat een geïnfecteerd persoon ze heeft vastgenomen."  De claims over "de NWO" - waarover geen bewijsmateriaal te vinden is - zijn zuiver complotistisch en ongeloofwaardig. 

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100007849006376&eid=ARD3D_Dnsp91iYjfm0Vsm4plGwSHiLc2X8JYJ_4cT94WznaauOt1_f9Crlxv1v1zQFgniWYCnqQXwD2_&hc_ref=ARTwCo_IrLqkQQZJ6ul5Fz2ib5NwO1gLZgLBRVwdvNOz71JbuFMjzqa__ZEJx3vXpbs&fref=nf (gearchiveerd: http://dpaq.de/4f0lx)

Springer Comparative Review Coronaviruses: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-65775-7_3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/L1ltt)

History and Recent Advances Coronavirus PIDJ: https://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2005/11001/History_and_Recent_Advances_in_Coronavirus.12.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/1Rye7)

British Medical Journal: https://www.bmj.com/content/bmj/369/bmj.m1547.full.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ozeoi)

Journal of General Virology: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4293939/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/JGpy3)

Geschiedenis SARS-CoV-2 virus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7179492/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/JG5sW)

Gelijkenissen en verschillen tussen COVID-19 en griep: https://www.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/sQLrq)

Dr. Piet Maes: https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00040919 (gearchiveerd: http://dpaq.de/vaibt)

Coronavirussen RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus (gearchiveerd: http://dpaq.de/2T94U)

Influenzavirus RIVM: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griep (gearchiveerd: http://dpaq.de/i3AeP)

Kenya Medical Research Institute: https://www.kemri.org/coronavirus-disease-2019-covid-19/#1587371689691-818c90a0-e584 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ewDYd)

Kenyans besmettingen Kenia: https://www.kenyans.co.ke/coronavirus (gearchiveerd: http://dpaq.de/eT9t4)

Internationaal erkend laboratorium: https://www.wada-ama.org/en/media/news/2018-08/wada-approves-an-anti-doping-laboratory-in-east-africa (gearchiveerd: http://dpaq.de/q1ORG)

Pathologists Lancet Kenya lab: https://lancet.co.ke/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/zkAlY)

Wekelijks rapport RIVM 28 juli 2020: https://www.rivm.nl/documenten/wekelijkse-update-epidemiologische-situatie-covid-19-in-nederland (gearchiveerd: http://dpaq.de/FxUxk)

GGD Nederland: https://ggdghor.nl/contact-pers/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/5R8Hq)

John Hopkins Medicine over groenten en fruit: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-and-5-questions-about-safe-snacking (gearchiveerd: http://dpaq.de/Grqej)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com